5 onmisbare video marketing trends in 2019

leestijd 6 minuten
25 juni 2020

Dat video marketing steeds belangrijker wordt, is voor jou niks nieuws. Al 81% van de organisaties is druk bezig met video, als belangrijk onderdeel van de online strategie.

Maar het internet barst van de video content. Belangrijk dus om niet zonder goede voorbereiding te starten met het produceren en delen van video’s.

Je gaat natuurlijk voor de allerbeste kwaliteit. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je kiest voor de juiste vorm video content.

Wat zijn anno 2019 je keuzes? Hoe creëer je een format dat perfect aansluit bij je doelgroep? En hoe zorgt video voor betere marketing prestaties? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen, aan de hand van 5 onmisbare video marketing trends.

#1. Livestreams en Stories

Alle grote social media giganten bieden het aan: livestreamen. En niet voor niets, want het is hartstikke hot.

De mogelijkheden zijn de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Nu is het eenvoudiger en toegankelijker dan ooit om een professionele livestream te maken. Hoogstpersoonlijke content blijft hier uiteraard uiterst effectief.

Instagram, Facebook maar in eerste instantie natuurlijk Snapchat spelen hier al langer mee, door middel van Stories. Eigenlijk zijn dit de voorlopers van livestreams. Inmiddels vormen ze zelfs de basis van contentproductie op Instagram. Ze staan vóóraan in je feed, zijn slechts tijdelijk beschikbaar (ephemeral content, noemen we dat) en gaan vaak gepaard met pushberichten.

Stories zijn succesvol omdat ze optimaal inspelen op één psychologisch aspect, waar veel mensen last van hebben: FOMO. Ofwel, Fear Of Missing Out. Juist omdat content slechts tijdelijk beschikbaar is en daarna verdwijnt, wil je je als kijker verzekeren van een exclusief plekje tussen de kijkers. Dit resulteert in een gigantische stijging in watch time.

Livestreamen heeft nog iets in zich. Dat is het persoonlijke aspect. Er ontstaat een connectie tussen de streamer en kijker. Er is zelfs live interactie mogelijk.

Kijkers krijgen zo het gevoel dichterbij een merk of persoon te staan. Een logisch gevolg hiervan, is vertrouwen.

Organisaties zetten livestreams in voor onder meer demonstraties, tutorials, Q&A’s, interviews, en om nieuwe producten te laten zien. Het is één van de eenvoudigste manieren om je naamsbekendheid te boosten, zonder een grote investering te hoeven maken – mits je veel volgers hebt.

#2. Interactieve video

Eind 2018 verraste Netflix ons met de Black Mirror-episode ‘Bandersnatch’. Dit was een interactieve film waarbij je als kijker door middel van keuzes het verhaal beïnvloedt.

Bandersnatch was zeker niet de eerste in zijn soort. Toch was dit de bevestiging dat interactieve film een onwijs groot publiek kan bereiken – en hééft bereikt.

Het belangrijkste aspect van een interactieve video is de flexibele verhaalstructuur waarbij de verhaallijn meerdere richtingen op kan gaan. Deze zorgt voor een dynamische ervaring, waardoor één video meerdere ervaringen en toepassingen kan leveren en de kijker het gevoel heeft in controle te zijn.

De cijfers? Die liegen er niet om. De tijd die kijkers besteden aan interactieve content is aanzienlijk hoger dan bij reguliere video content. Ook blijkt dat bezoekers beter in staat zijn om de interactieve inhoud te onthouden.

Zeker voor de e-commerce markt biedt interactieve video veel mogelijkheden. Denk aan shoppable video’s op Instagram en YouTube. Ook zijn er (nu helaas nog redelijk dure) mogelijkheden voor bijvoorbeeld leadgeneratie en educatieve content, waarbij (contact)formulieren geïmplementeerd kunnen worden, of menustructuren en polls je (live)streams veel meer leven krijgen.

Als je het mij vraagt, gaan dit soort toepassingen de komende jaren enorme sprongen maken. Hierdoor wordt video ook voor de zakelijke markt vanzelf de content type nummer één.

#3. Micro-moments

Gemiddeld kijken we zo’n 52 keer per dag op onze telefoon. Snel even iets opzoeken, een route plannen, bestelling plaatsen, enzovoorts.

Micro-moments noemen we dit. Het zijn fracties van momenten waarvoor we een app of ons browser openen, om een actie te laten uitvoeren. Hiermee kunnen we sneller en vaker tot actie overgaan. Deze micro-moments blijken essentieel voor de toepassing van online video op mobiele apparaten.

We verdelen de micro-moments onder in vier categorieën:

  • I-want-to-know moments: je bent op zoek naar informatie, maar hebt geen intentie om iets te kopen.
  • I-want-to-go moments: je bent op zoek naar een lokale winkel of bedrijf, en overweegt hier iets te kopen.
  • I-want-to-do moments: je zoekt hulp bij het uitvoeren van een taak, of bent op zoek naar iets nieuws om te leren.
  • I-want-to-buy moments: je wilt iets kopen, maar zoekt hulp tijdens het beslissingsproces.

Voor jouw organisatie zijn dit dé momenten om aanwezig te zijn. Essentieel is het dat je begrijpt dat voor veel van deze keuzes video’s worden gebruikt. Denk aan productdemo’s, reviews, tutorials, documentaires, enzovoorts.

Dit is dus hét moment om je autoriteit te laten zien. Zet jezelf weg als expert, en als behulpzame redder in nood die het probleem van de consument begrijpt.

Micro-moments zijn effectief , omdat ze precies de juiste informatie bevatten die de consument nodig heeft. Drie essentiële onderdelen van succesvolle micro-moment video’s zijn: kort en bondig, met één specifiek doel en een duidelijke call-to-action.

#4. E-learning en microlearning

Het nadeel van cursussen, trainingen en webinars is dat ze ontzettend tijdrovend zijn. En tegelijk zijn ze ook tijdsgelimiteerd.

Ben je in staat om (een deel van) deze activiteiten te vertalen naar een gepersonaliseerde video, ontstaat er een nieuw product met échte meerwaarde.

Veel docenten en trainers gebruiken inmiddels persoonlijke video’s, ter ondersteuning en afwisseling van het huidige lesmateriaal. E-learning zijn dan ook als twee handen op één buik. De combinatie van beiden zorgt ervoor dat kennis overal en altijd toegankelijk wordt. Zo kunnen mensen flexibel omgaan met tijd en scholing, en wordt onze kennisdeling efficiënter.

Microlearning is de ijzersterke aanvulling op huidige e-learning in een tijd waar onze aandachtsspanne alleen maar korter wordt. Het richt zich op één enkel leerdoel, en duurt vaak maar een paar minuten. Microlearnings zijn kort en krachtg, en laten geen ruimte over voor afleiding. Door deze microlearnings in videovorm te verpakken, kun je een innemende, behapbare en gedenkwaardige ervaring creëren.

#5. Optimaliseren van formaat en audio

Al langer zien we een verschuiving van het traditionele, horizontale videoformat naar verticale content, en andere varianten zoals het 1:1-formaat. Dit is een logisch gevolg van de groei van mobiel gebruik. De meerderheid van de consumenten kijkt hier hun video’s op.

Portrait mode, noemen we dit. Horizontaal noemen we landscape mode. Portrait heeft dus steeds vaker de voorkeur, omdat anders het scherm continu 90 graden gekanteld moet worden.

Video’s worden ook steeds vaker onderweg en op openbare plekken bekeken. Daarom hebben social feeds hun geluid al standaard uitgeschakeld. Kortom: zo vanzelfsprekend is het niet dat de kijker ook een luisteraar is.

Slim dus om content te ontwikkelen die niet afhankelijk is van geluid. Ondertiteling, animaties en graphics ondersteunen je video waardoor jij ook zonder geluid de juiste boodschap brengt. Maak hier dus gebruik van!

Meer over Dax

Het videotijdperk is pas net begonnen!

Dax Thuijs
Former Content Specialist

Lees meer over