10 tips voor een snellere website

5 minuten

De laadsnelheid van je website is een belangrijke factor voor een goede websiteoptimalisatie. Google en andere zoekmachines nemen namelijk de gebruikerservaring van een consument mee in de ranking van de websites. De laadsnelheid, oftewel de tijd die een website nodig heeft om compleet geladen te worden, is een belangrijke pijler voor de kwaliteit van de gebruikerservaring.

Google kondigde in 2010 al de waarde van de sitesnelheid aan. De sitesnelheid werd een onderdeel van het algoritme, als onderdeel van een switch van zoekwoorddichtheid en linkbuilding naar sociale signalen en gebruikerservaring.

Veel ontwikkelingstechnieken maken je website sneller, maar vereisen vooraf een goede planning. We bespreken nu 10 tips voor een snellere website. Neem deze tips mee in het ontwikkelingsproces van jouw website. De voorbereidingstijd is erg van belang. Een professionele designer weet hoe je deze stappen kan uitvoeren. Dit vergroot je kans op succes.

1. Minimaliseer het Flash gebruik

Het minimaliseren van het Flash gebruik is één van de eenvoudigste manieren om de laadtijd van je website te reduceren. Flash elementen zijn moeilijk te optimaliseren en vertragen je website. Veel van je websitebezoekers beschikken niet over de juiste Flash viewer, wat de gebruikerservaring niet ten goede komt. Sommige eigenaren van websites vallen voor de schoon- en speelsheid van de Flashdesigns. Echter blijven Flash elementen een stoorzender voor de optimalisatie van je website. Dit bevordert het rendement van je website uiteindelijk niet.

2. Error-free code

Onnodige tags en fouten in de code kunnen resulteren in een vertraagde website. Controleer daarom je webpagina’s altijd dubbel voordat je overgaat tot lancering van je website. Niet werkende links of HTML errors zijn namelijk van invloed op de prestaties van je website. Het maakt hiervoor niet uit hoe modern je website is.

3. Thumbnails laden sneller

Heb je productbeschrijvingen of een grote hoeveelheid afbeeldingen op je webpagina? Thumbnails zijn een erg goede manier om de laadtijd te beperken.

“Thumbnails zijn miniaturen van de originele afbeeldingen. Door thumbnails binnen je webpagina te gebruiken, voorkom je dat de complete afbeelding moet worden ingeladen. Dit houdt het dataverkeer laag waardoor de website sneller wordt ingeladen. Pas wanneer de bezoeker op de miniatuur klikt, wordt de originele foto ingeladen.”

Dus voorkom grote afbeeldingen op de belangrijkste pagina’s van je website, maar geef je bezoekers wel de kans om de gehele afbeelding te bekijken als zij behoefte hebben aan meer informatie.

4. Verklein de omvang van je pagina

Een fantastische website met een foutloze code kan nog steeds relatief langzaam zijn. De omvang van individuele pagina’s kan hiervoor de aanleiding zijn. Een goede pagina kent een omvang van om en nabij 30KB. Alle pagina’s met een omvang groter dan 30KB dien je te optimaliseren.

5. Het verkleinen van je afbeeldingen

Afbeeldingen met een lage resolutie hoeven geen afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan. De afbeeldingen die je gaat tonen op je webpagina kan je samendrukken, zonder dat ze aan schoonheid inleveren. Bewerk hiervoor alle foto’s voordat je ze gaat uploaden. Geef een passende hoogte en breedte op om de omvang van de afbeelding te verkleinen. Veel eigenaren van websites staan niet stil bij de impact van foto’s op de totale omvang van de website. Het laden van foto’s vergt namelijk vaak wat tijd.

6. Hoe simpeler, hoe beter!

Een simpel webdesign is altijd beter dan ingewikkelde en zeer aanwezige designs. Laat je webdesign aansluiten bij het onderwerp en de kerntaak van jouw organisatie. Websites die gericht zijn op de content, functioneren het beste in een eenvoudig webdesign. Een simpele website laadt namelijk veel sneller dan een zware, geanimeerde en interactieve website.

7. Meer tekst, minder afbeeldingen

Vergroot de tekstvakken van je website. Door dit te doen sla je twee vliegen in één klap. Je verkleint de omvang van de pagina en verhoogt de leesbaarheid van je site. Je bezoekers waarderen deze beslissing en ook de zoekmachines zijn tevreden. Veel designelementen hebben namelijk geen SEO waarde. Voor optimalisatie is goede content een zeer belangrijke factor. Besteed dan ook voldoende aandacht aan de creatie van goede content.

8. Tekstlinks

In plaats van mooie geanimeerde buttons is het beter om tekstlinks toe te voegen aan je pagina’s. Simpele tekst laadt namelijk het snelst. Zelfs wanneer het eenvoudig is om buttons toe te voegen dient een simpelere oplossing de voorkeur te krijgen. De geanimeerde buttons hebben evenals afbeeldingen geen waarde voor SEO. Functionaliteit en toegankelijkheid dienen de hoogste prioriteit te krijgen in het ontwikkelingsproces van jouw website.

9. Internet snelheid

Het feit dat jij beschikt over supersnel internet wil niet zeggen dat ook jouw doelgroep hierover beschikt. Sommige consumenten hebben een lage internetsnelheid, wat van invloed is op de laadtijd van jouw website. Denk na over de technische benodigdheden en ga na of jouw bezoekers hierover beschikken. Test je website veelvuldig en zorg ervoor dat je website snel laadt.

10. Gebruik hetzelfde template

Maak gebruik van hetzelfde template voor je complete website. Dit komt de laadtijd van je website ten goede. Daarnaast zorgt het gebruik van één template voor consistentie en een professionele presentatie.

De besproken tips voor een snellere website geven je een goede start. Een functioneel design en een schone broncode zijn de belangrijkste elementen waar je op moet letten bij de ontwikkeling van je website. Optimalisatie technieken zijn veel veranderd in de afgelopen jaren. De gebruikerservaring is een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen websiteoptimalisatie. Overleg met een professional en onderzoek welke maatregelen voor jouw situatie van belang zijn.

Lees meer over