Afbeeldingen optimaliseren voor SEO: 10 tips

leestijd 3 minuten
7 juni 2021

Optimaliseer jij je afbeeldingen al voor zoekmachines? Optimalisatie is niet alleen belangrijk voor tekst. Op het gebied van afbeeldingen kan er ook veel winst behaald worden.

In dit artikel geven we 10 tips om je afbeeldingen te optimaliseren voor zoekmachines. 

1. Gebruik de juiste afbeelding

Het klinkt vanzelfsprekend, maar gebruik de juiste afbeelding. Bekijk of een afbeelding copyright heeft of dat deze voor iedereen te gebruiken is. Websites die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Flickr, Freeimages en Public Domain Archive.

2. Kies het juiste bestandstype

Sla je een afbeelding op als JPEG, GIF of toch PNG? JPEG is het meest gebruikte bestandstype dat je bijna overal kunt gebruiken, maar waar je qua kwaliteit en transparante achtergronden minder goed zit.

GIF is ideaal om te gebruiken voor simpele afbeeldingen en animaties, maar is niet aan te bevelen voor gebruik bij foto’s.

PNG is het moderne alternatief voor JPEG en GIF, waarbij transparante achtergronden, korte tekstbeschrijvingen in de afbeelding en een betere kleurenrange de voordelen zijn. Nadelen heeft dit bestandstype ook, PNG wordt nog niet overal ondersteund en afbeeldingen kunnen iets groter uitvallen dan de andere twee bestandstypes.Afbeeldingen optimaliseren voor SEO? Denk eens aan het bestandstype zoals .jpg, .gif of .png. Lees meer over SEO voor afbeeldingen op Fingerspitz.nl!

3. Optimaliseer afbeeldingen voor het internet

Wanneer je afbeeldingen voor het internet optimaliseert is je doel om de bestandsgrootte zoveel mogelijk te verkleinen, zonder teveel kwaliteit te verliezen. Er zijn hiervoor meerdere opties, maar online tools zoals TinyPNG of Compress JPEG kunnen dit gemakkelijk voor je doen.

4. Gebruik informatieve bestandsnamen

Geef afbeeldingen informatieve namen zodat zoekmachines deze gemakkelijker kunnen vinden. Gebruik dus niet IMG_AB123 maar probeer eens Trends_Online_Marketing_2016.

5. Vergeet de alt-tekst niet

De alt-tekst,ook wel ‘alternatieve tekst’ genoemd, verschijnt als je met je muis over een afbeelding gaat. Door het toevoegen van een alt-tekst kan je gemakkelijk de inhoud van een afbeelding beschrijven.

6. Denk na over thumbnails

De thumbnails (miniaturen) van afbeeldingen moeten zo klein mogelijk zijn, zodat het geen invloed heeft op bijvoorbeeld de laadtijd van de pagina. Gebruik hiervoor Photoshop of een gratis online tool zoals Pixlr, Fotor of GIMP.

7. Creëer sitemaps voor afbeeldingen

Google stimuleert het gebruik van sitemaps om de zoekmachine meer informatie over de afbeeldingen op je website te geven. Het gebruik van een sitemap ondersteunt bijvoorbeeld zelfs de JavaScript code.

Meer informatie over sitemaps voor afbeeldingen vind je in de Search Console Help van Google.

8. Wees niet afhankelijk van andere hosting partijen

Hosting van afbeeldingen via andere partijen lijkt aantrekkelijk omdat het je zelf geen bandbreedte en ruimte kost. Het grote nadeel hiervan is dat je afbeeldingen in sommige gevallen verwijderd of geblokkeerd kunnen worden wanneer de host website bijvoorbeeld overbelast is.

9. Integreer social media

De makkelijkste manier om social media te integreren in je afbeeldingen is door het toevoegen van social media sharing buttons, denk hier bijvoorbeeld aan de Pinterest ‘Pin it’ button. Pinterest is razend populair en hoe meer mensen jouw afbeelding pinnen, hoe beter voor SEO.

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO? Integreer dan social media zoals de Pinterest Button. Lees meer over SEO voor afbeeldingen op Fingerspitz.nl!

10. Twijfel je? Gebruik Google Webmaster Guidelines

Google heeft speciale handleidingen opgesteld met informatie hoe je met afbeeldingen om moet gaan en hoe je deze het beste kunt optimaliseren voor hun zoekmachine. Deze richtlijnen van Google vind je hier.

Heb jij nog meer tips voor het optimaliseren van je afbeeldingen? Deel ze in de comments!

Lees meer over