AI voor design: 5 tips

leestijd 5 minuten
7 mei 2024

Help, de deadline nadert… Maar je design maakt nog niet de impact zoals je graag wilt. 

Gelukkig heb je nog een geheim wapen achter de hand. Want even realistisch: een beetje AI ondersteuning kan helemaal geen kwaad, toch?

Maar wel handig als je weet wat slimme opties zijn. Zodat je snel en efficiënt tot een sterk, creatief verhaal komt waarmee je emoties overbrengt, en de aandacht van je publiek vangt. 

Lees je mee? Wie weet ontdek je een gouden tip die je ontwerpwerk naar een hoger niveau tilt.

1. Midjourney voor de mooiste plaatjes

Midjourney is absoluut een favoriete AI-tool. Met deze text-to-image tool maak je de mooiste visuals. Maar onthoud: een sterke prompt is essentieel voor een sterk resultaat. 

Met welke elementen je kunt spelen?

  • Parameters: Parameters zijn opties die je aan een prompt toevoegt. Dit beïnvloedt hoe een afbeelding wordt gegenereerd. Check de Parameterlijst van Midjourney voor een overzicht van alle parameters. 
  • Camera’s: Denk goed na over welk type camera het beste past bij de gewenste esthetiek en stijl van je afbeelding. Als je bijvoorbeeld een vintage uitstraling wilt, overweeg dan eens een analoge camera te gebruiken in je prompt. Wat dacht je van een Leica M6 35 mm camera? 
  • Camerahoek: Vanuit welke hoek ga je ‘fotograferen’? Kies je voor een high-angle shot of een shot op ooghoogte? Je kan letterlijk alle kanten op. Wil je bijvoorbeeld een aerial shot van een stad dan is het interessant om te kijken naar een bird’s eye view, of zoals ik het al zei, een aerial shot. Wil je in de stad zelf staan? Dan is een eye-level shot interessant. 
  • Lichtinval: Welke soort belichting zoek je? Is het ’s avonds of overdag? Wil je werken met een golden hour of blue hour? Dit kan veel doen voor de sfeer van je beeld. 

Prompt voorbeeld: An epic shot of Lion on the savannah, south africa, {natural lighting, backlighting, golden hour, blue hour, } —q 2 —s 750 —ar 4:3

2. Generatief vullen in Photoshop

Een echte quick-win tool in Photoshop: generatief vullen (te vinden onder bewerken). Het is een soort toverstafje, maar dan op steroïden. 

Photoshop AI gebruikt slimme technologie om ontbrekende delen in je foto’s automatisch aan te vullen óf nieuwe elementen te creëren die perfect passen bij de rest van de afbeelding. Met slechts een paar klikken geef je jouw foto’s een quick retouch, zonder dat je zelf ingewikkelde bewerkingen hoeft uit te voeren. 

Wil je snel kleine dingen aanpassen, zoals het verwijderen van merkjes op kleding, het aanvullen van een afbeelding die niet perfect past in een story-formaat, of om gezichtsuitdrukkingen aan te passen? Dan is dit je beste vriend. 

3. Eleven Labs voor snelle audio

Stel je maakt een toffe video maar je wilt toch een voice-over gebruiken om je boodschap nog beter over te laten komen. Dan is het vinden van een stemacteur en het regelen van een opnamesessie best moeilijk en kost het behoorlijk wat tijd. Gelukkig is daar nu een oplossing voor: Eleven Labs

Deze handige tool tovert geschreven tekst moeiteloos om tot natuurlijk klinkende spraak. Hoe cool is dat? 

Zo kies je uit verschillende stemmen van verschillende landen, maar je kan ook je eigen stem gebruiken. Handig ter ondersteuning van video’s of creatieve social campagnes, bijvoorbeeld via TikTok. 

Hoe het werkt? Simpel: neem een minuut van je stem op (voorkom storende achtergrondgeluiden zijn) en laat de Eleven Labs je stem dubben. Wil je liever een bekende stem gebruiken, zoals die van David Attenborough (pssst, let wel op copyright als je hiermee aan de slag gaat)? Geen zorgen! Met deze tool zet je die stem in no time om in een AI stem.

4. Sora als jouw videograaf

Nog een stapje verder? Maak kennis met Sora. Helaas, Sora is nog niet beschikbaar maar iedereen zit met smart te wachten. Jij ook? Deze text-to-video tool schijnt next level te zijn, en de beelden liegen er niet om. 

Sora is als een digitale tovenaar die complexe scènes met meerdere personages tevoorschijn haalt. Inclusief specifieke bewegingen en nauwkeurige details van zowel onderwerp als achtergrond. 

Toegegeven: het is nog niet wat het moet zijn. Mensen bewegen onnatuurlijk en veel vormen lopen nog in elkaar over. Maar de snelheid waarmee je een video ontwikkelt, is echt verrassend. Kijk jij ook uit naar de eerste film of commercial afkomstig van Sora?

5. ChatGPT voor sterke copy

Geen verrassing, maar deze AI tool mag natuurlijk niet ontbreken. Zie ChatGPT dagelijks als een soort sparringpartner. Loop je vast met copy of zoek je een pakkende CTA? ChatGPT is je man, of ja, machine. Pssst, deze blog is geschreven met behulp van ChatGPT. Handig toch!

Leer alles over AI in marketing en het geheim van een sterke ChatGPT prompt. 

Van welke AI tool profiteer jij het meest?

Of je nu een ervaren designer bent of net komt kijken, het werken met AI-tools in design is onmisbaar om slim en snel jezelf te onderscheiden. Waarom achterblijven terwijl je concurrenten profiteren van de snelheid en innovatie die AI biedt?

Stap in de toekomst en profiteer vandaag nog van deze tools!

Meer over Jessica

Design met impact en een vleugje psychologie.

Jessica Arends
Creatief Strateeg

Lees meer over