Alternatief voor Magento? Naadloze overstap met Fingerspitz

leestijd 5 minuten
9 januari 2024

Groei door het vervangen van Magento?

Waarom migreren van Magento?

Je gevoel vertelt dat het slim is om van Magento te migreren. Want je hebt behoefte aan een platform dat beter aansluit bij de huidige en toekomstige eisen van jouw bedrijf.

Met de beëindiging van de ondersteuning voor Magento 1 in juni 2020, staan veel bedrijven voor de keuze: upgraden je naar Magento 2? Of overweeg je toch een ander platform? En we snappen heel goed: factoren zoals kosten, functionaliteit, gebruiksgemak en schaalbaarheid spelen een grote rol in deze beslissing.

Belang van platformkeuze

De keuze voor een e-commerce platform is een van de meest belangrijke beslissingen voor een online bedrijf. Het juiste platform verhoogt jouw efficiëntie, verbetert de klanttevredenheid en biedt nieuwe groeimogelijkheden. Denk daarom ook na over het toekomstperspectief. Je wilt een platform kiezen dat niet alleen voldoet aan je huidige behoeften, maar ook flexibel genoeg is om toekomstige groei te ondersteunen.

Alternatieven voor Magento vergelijken

Overzicht van alternatieven

Bij het overwegen van alternatieven voor Magento, verdrink je misschien in de opties. Want elk alternatief heeft zijn eigen unieke voordelen. 

Shopify staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en sterke e-commerce tools.  WooCommerce is een uitstekende keuze voor bestaande WordPress-gebruikers, terwijl BigCommerce uitblinkt in ingebouwde functies zonder de noodzaak van veel plugins. PrestaShop biedt een goede balans tussen functionaliteit en gebruiksgemak, vooral voor kleinere tot middelgrote bedrijven.

Voor- en nadelen van alle Magento alternatieven

Elk platform heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Wel zo handig om te weten, zodat je een weloverwogen keuze maakt. 

Zo is Shopify heel gebruiksvriendelijk en heeft een sterke app store. Wel kan Shopify beperkingen hebben in aanpassingsmogelijkheden. 

WooCommerce is makkelijk aanpasbaar en goed geïntegreerd met WordPress, maar kan uitdagend zijn voor gebruikers zonder technische achtergrond. 

BigCommerce biedt een groot aanbod van ingebouwde functies, maar kan minder flexibel zijn dan Magento in termen van maatwerk. 

PrestaShop is een kosteneffectieve oplossing met veel functies, maar kan tekortschieten in schaalbaarheid vergeleken met Magento.

De Magento migratie: stap voor stap gids

Voorbereiding op de migratie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Eigenlijk is het je sleutel voor een succesvolle migratie. 

Je begint met het inventariseren van alle data en functionaliteiten van je huidige Magento-site. Het is belangrijk om te bepalen welke data gemigreerd moet worden. En welke data laat je eventueel achterwege? Het opstellen van een gedetailleerd migratieplan, inclusief tijdlijnen en verantwoordelijkheden, is onmisbaar. Het Website Design Canvas biedt je daarin een fijne houvast.

Migratieproces

Het migratieproces omvat de overdracht van data, het instellen van het nieuwe platform en het testen van alle functionaliteiten. Het is belangrijk om SEO-prestaties te behouden. Hoe? Ga zorgvuldig om met URL-structuren en 301-redirects. Dit helpt om de continuïteit in zoekmachine rankings te beschermen. En vergeet niet: een grondige testfase na de migratie is essentieel. Zo weet je zeker dat alles naar behoren werkt voordat je site live gaat.

Optimalisatie strategieën na je migratie

Webdesign en User Experience

Na de migratie naar een nieuw e-commerce platform wil je aandacht besteden aan webdesign en gebruikerservaring. Je wilt je bezoekers boeien en behouden. Een gebruiksvriendelijke interface, aantrekkelijk design en intuïtieve navigatie zijn daarvoor super belangrijk. 

Waar je aan kunt denken? Het aanpassen van lay-outs, het verbeteren van laadtijden en het verzekeren van mobiele compatibiliteit. Deze elementen dragen bij aan een positieve gebruikerservaring, wat weer je conversies en klantloyaliteit verhoogt.

SEO en conversie optimalisatie

Na de migratie is het van groot belang om je SEO-strategie te herzien en te optimaliseren. Dit omvat het aanpassen van meta-titels en -beschrijvingen, het optimaliseren van content met relevante zoekwoorden, en het garanderen van een snelle laadtijd. Daarnaast is het belangrijk om conversie-optimalisatie strategieën toe te passen. Denk aan het verbeteren van call-to-action knoppen, het vereenvoudigen van het checkout-proces en het aanbieden van gepersonaliseerde gebruikerservaringen.

Het belang van digitale marketing strategieën

Het belang van digitale marketing strategieën

Digitale marketing is de hoofdrolspeler in het succes van je e-commerce platform na migratie. Het is belangrijk om een uitgebreide digitale marketingstrategie te ontwikkelen. Dat betekent SEO, contentmarketing, social mediamarketing, e-mailmarketing en betaalde advertenties. Deze strategieën helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid van je platform, het aantrekken van nieuw verkeer en het behouden van je bestaande klanten.

Personalisatie in e-commerce

Wil jij de strijd op de competitieve e-commerce markt winnen? Dan is het tijd voor de creatie van personalisatie. Het personaliseren van de winkelervaring voor je klanten leidt vaak tot hogere betrokkenheid en verkoop. Ga aan de slag met gepersonaliseerde productaanbevelingen, op maat gemaakte e-mailcampagnes en gerichte advertenties. Door gebruik te maken van klantgegevens en AI-technologieën, kun je een unieke en onvergeetbare winkelervaring creëren. Daar komen je klanten graag voor terug.

Kies jij voor een Magento alternatief?

De belangrijkste punten samengevat

Je hebt geleerd wat de belangrijkste aspecten zijn van het migreren van een e-commerce platform, met name van Magento. De redenen voor migratie, de voor- en nadelen van verschillende alternatieven, en de stappen die nodig zijn voor een succesvolle migratie kwamen voorbij. Ook weet je nu het belang van webdesign, gebruikerservaring, SEO, conversie optimalisatie, app integratie en digitale marketingstrategieën.

Samen je website én conversies boosten?

Heb jij je alternatief voor Magento match gevonden? Het website design canvas geeft je een duidelijk beeld van jouw vervolgstappen. Maar we snappen dat er veel komt kijken bij de overstap naar een nieuw e-commerce platform. Wil jij een probleemloze ervaring? Groei samen met onze experts naar de beste website

Lees meer over