Je hebt je funnel zorgvuldig ingericht, een waardevolle whitepaper gelanceerd en misschien zelfs e-mailcampagnes en LinkedIn Ads draaien als een geoliede machine. Toch blijven die aanvragen uit. Je hebt geen gesprekken, geen leads, geen conversies.
Wat doe je verkeerd? Het lijkt wel alsof je vastzit op een performance plateau – een plek waar je marketinginspanningen vastlopen en de resultaten niet meer verbeteren.
Herken je jezelf hierin? Het is frustrerend, zeker als je merkt dat je inspanningen niet de gewenste resultaten opleveren. Maar het goede nieuws is: je zit waarschijnlijk niet vast. In plaats van je te focussen op branding of een nieuwe strategie te bedenken, is het tijd om de verborgen optimalisaties binnen je huidige aanpak te ontdekken. Dit kan je de doorbraak geven die je nodig hebt. Hoe? Dat vertel ik je in dit artikel.
Wat is het performance plateau en hoe kom je eruit?
Veel B2B-marketeers hebben te maken met wat ik het performance plateau noem: een situatie waarin je marketingcampagnes eerst snel groeien, maar na verloop van tijd het lijkt alsof je geen vooruitgang meer boekt. De resultaten stabiliseren, de kosten stijgen en je ziet geen significante groei meer.
Het is verleidelijk om dan te denken: “Dit is het maximale wat we kunnen bereiken. We moeten iets anders proberen.” Maar vaak is het probleem niet dat je geen potentieel meer hebt, maar dat er onbenut ruimte is om te optimaliseren. Het performance plateau is dan eerder een teken dat je fundamentele marketinginspanningen niet optimaal draaien, en niet dat je het maximale hebt bereikt.

Dus in plaats van meteen over te schakelen naar brandingcampagnes of te veel te investeren in nieuwe kanalen, kun je juist door slimme optimalisaties in je bestaande processen grote resultaten boeken. Waarom? Omdat kleine aanpassingen in de kern van je campagnes de groei kunnen aanjagen die je nodig hebt.
De gemeenschappelijke fouten die B2B-marketeers maken
Laten we eerst enkele misvattingen doorbreken die vaak de oorzaak zijn van het gevoel vast te zitten. Deze komen je waarschijnlijk bekend voor:
1. “We hebben alles geprobeerd, er zit geen rek meer in.”
Dit denken we vaak wanneer de resultaten uitblijven. Maar de realiteit is dat de meeste bedrijven helemaal niet alles uit hun marketinginspanningen halen. Vaak is er een gebrek aan grondige data-analyse. Heb je bijvoorbeeld al gekeken naar welke specifieke advertenties het beste presteren? Of naar welke landingspagina’s zorgen voor de meeste conversies? Het kan zijn dat er veel meer potentieel ligt in de tactieken die je al inzet.
2. “De markt is verzadigd.”
Veel B2B-marketeers gaan uit van de gedachte dat hun markt volledig verzadigd is en dat er geen ruimte meer is om nieuwe leads te genereren. Maar als je kijkt naar hoe je doelgroepen precies gedefinieerd zijn en of je wel alle segmenten aanspreekt, ontdek je vaak dat er nog veel onbenutte mogelijkheden zijn. De markt is waarschijnlijk groter dan je denkt – het gaat erom de juiste mensen op het juiste moment te bereiken.
3. “We moeten nu echt beginnen met branding.”
Het is verleidelijk om naar brandingcampagnes te grijpen wanneer de performance niet meer stijgt. Branding is inderdaad belangrijk, maar als de basis niet goed draait, verspil je simpelweg budget door je te focussen op iets dat pas effectief wordt als je performance kanalen optimaal presteren. Branding mag niet de oplossing zijn voor onderliggende performanceproblemen.
Waar kun je beter op focussen om je performance te verbeteren?
In plaats van meteen te denken aan merkcampagnes, richt je je eerst op de verborgen optimalisaties binnen je performancekanalen. Dat kan wonderen doen en je groei versnellen zonder dat je extra budget hoeft in te zetten. Laten we enkele van deze verbeterpunten bekijken:
1. Website snelheid
Hoe snel laad je website? Misschien lijkt het een klein detail, maar uit onderzoek blijkt dat 1 seconde vertraging in laadtijd kan leiden tot een 7% daling in conversies. Als jouw website bijvoorbeeld 3 seconden nodig heeft om te laden, betekent dat een directe afname in het aantal conversies. Het verbeteren van je websitesnelheid kan een onmiddellijke impact hebben.
2. Verouderde targeting en advertentieformaten
Is je LinkedIn- of Google Ads-strategie nog steeds dezelfde als een jaar geleden? De algoritmes van platformen veranderen constant, en daarom is het belangrijk om je targeting up-to-date te houden. Heb je al nieuwe targetingmogelijkheden geprobeerd die LinkedIn en Google Ads bieden? Dit kan je helpen om nieuwe doelgroepen aan te spreken en de resultaten te verbeteren.
3. Onvoldoende conversiegerichte landingspagina’s
De landingspagina’s die je gebruikt, moeten direct en doelgericht zijn. Kijk eens kritisch naar je formulieren – zijn ze te lang? Of misschien te complex? Veel bezoekers haken af als de pagina niet snel en duidelijk is. Door kleine verbeteringen aan je landingspagina’s aan te brengen, zoals een korter formulier of duidelijke call-to-actions, kun je je conversieratio verhogen.
4. Een te korte nurturingstrategie
Leads die je genereert, moeten zorgvuldig worden opgevolgd. Zonder een goed nurturetraject verdwijnt je lead vaak in de vergetelheid. Het hebben van een geautomatiseerd nurturingproces kan ervoor zorgen dat je leads in hun eigen tempo verder door de funnel bewegen. Zo zorg je ervoor dat ze op het juiste moment klaar zijn voor de verkoop.
De kracht van grondige data-analyse
Als je de basis hebt geoptimaliseerd, is het tijd om je data te gebruiken om je te helpen bij het nemen van strategische beslissingen. Alleen door diepgaand te analyseren kun je de juiste keuzes maken. Heb je bijvoorbeeld al gekeken naar welke campagnes, advertenties of productpagina’s bovengemiddeld presteren?
Het is tijd om deze toppresteerders verder te verbeteren. Dit kunnen een specifieke LinkedIn-campagne of een whitepaper zijn die al veel leads oplevert. Door je focus te leggen op de onderdelen die al goed presteren, kun je snel grotere winsten boeken zonder je volledige strategie om te gooien.
Starten met kleine, stapsgewijze verbeteringen
Het draait allemaal om slimme, kleine verbeteringen. Verbeter je conversieratio door de prestaties van je advertenties en landingspagina’s te monitoren. Dit levert vaak direct resultaten op, zonder dat je een groot budget moet uitgeven. Het geheim is om continu te testen en te optimaliseren – of het nu gaat om advertentieformaten, doelgroepsegmentatie of websiteprestaties.
Ga dan ook aan de slag met de Power Law of CRO (conversie optimalisatie). Investeer niet direct in nieuw traffic, maar investeer in een hogere conversie en marge. Vanuit daar kun je namelijk nieuwe middelen investeren in traffic. En zo creëer je een vliegwiel voor succes.

Branding en performance: de juiste balans vinden
Zodra je de performance van je campagnes hebt geoptimaliseerd, krijg je ruimte om te investeren in branding. Branding is cruciaal om op de lange termijn relevant te blijven, maar het kan niet de primaire focus zijn als je performance kanalen niet goed functioneren. Als je performance nu goed draait, kun je ruimte creëren voor merkopbouw en je naamsbekendheid vergroten.
Waar te beginnen: een growth audit
Een growth audit is de perfecte manier om je marketingstrategie systematisch te doorlichten. Dit helpt je niet alleen om te begrijpen waar je nu staat, maar ook om te ontdekken waar je winst kunt behalen. Begin met een grondige analyse van je website, campagnes, CRM en nurturing processen en ontdek waar je nu al goed presteert. Focus daarop en breid deze successen uit.
Actiegericht advies: zo kom je van je performance plateau af
1. Optimaliseer je website: Kijk naar de laadsnelheid en conversiegerichte elementen.
2. Update je targeting: Maak gebruik van nieuwe advertentieformaten en algoritmes.
3. Implementeer een effectief nurturingtraject om leads op het juiste moment verder te helpen in de funnel.
4. Analyseer je data en kijk waar je top-performers hebt – focus daarop om te schalen.
5. Zodra je performance goed draait, investeer dan in branding om je merk verder te versterken.
Door datagedreven beslissingen te nemen en slimme optimalisaties door te voeren, kun je je B2B-marketingcampagnes naar een hoger niveau tillen. Je zit misschien niet vast op een plateau, maar hebt simpelweg een verborgen kans gemist. Het is tijd om die kansen te ontdekken en je marketinginspanningen te laten groeien.
Want weet je wat het beste is? Je hoeft geen enorm budget te hebben om succes te boeken. Door slim te werken, kun je enorme resultaten behalen zonder extra kosten. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en begin met optimaliseren – de groei die je zoekt, is dichterbij dan je denkt!
Meer over Jaap
Groeien is niets meer dan een wetenschappelijke formule.
Jaap Jacobs
Managing director