Google geeft advies: canonical tags eruit

leestijd 2 minuten
8 mei 2023

In een recente update geeft Google aan anders te kijken naar de behandeling van dubbele content. Eerder was het gebruik van canonical tags de aanbevolen methode om problemen met duplicatie te voorkomen. Google raadt dit nu toch af. Zo adviseren ze in plaats daarvan om syndicated content te blokkeren voor indexering. Deze belangrijke beleidswijziging heeft gevolgen, voor zowel makers van inhoud als herpubliceerders. Wat dit precies betekent? Lees even mee.

Wat is er veranderd?

De nieuwste aanbeveling van Google is om de indexering van inhoud die is doorgeplaatst en niet uniek, te blokkeren in plaats van canonical tags te gebruiken. Deze nieuwe aanpak is te vinden in een helpdocument onder het hoofdstuk “Syndicated content”.

In het document staat het volgende:

“Het canonical linkelement wordt niet aanbevolen voor wie duplicatie door syndicatiepartners wil vermijden, omdat de pagina’s vaak erg verschillend zijn. De meest effectieve oplossing is dat partners de indexering van jouw content blokkeren. Zie voor meer informatie Vermijd artikelduplicatie in Google News, waarin ook advies staat over het blokkeren van gesyndiceerde inhoud voor Google Search.”

Waarom deze Google update belangrijk is?

Als jij canonical tags hebt gebruikt om gesyndiceerde inhoud te beheren, dan is deze strategie niet langer effectief. Wat dan wel de voorkeur heeft? Blokkeer de pagina voor indexering om duplicatie te voorkomen. Je hebt wellicht een groter probleem als andere partijen ongewenst informatie van je overnemen.  

Maar wat kun je zelf doen?

  1. Check je huidige aanpak: Evalueer of je canonical tags gebruikt voor gesyndiceerde inhoud en overweeg deze aan te passen naar de nieuwe richtlijnen van Google.
  1. Communiceer met je partners: Neem contact op met syndicatiepartners. Deel de aanbevelingen uit deze Google Update met ze. En bespreek de mogelijkheid om te voorkomen dat inhoud wordt geïndexeerd, ondanks dat dit misschien niet makkelijk is. 
  1. Monitor de prestaties van je content: Houd de prestaties van je content in de zoekresultaten in de gaten. Pas waar nodig je strategie aan, om zo je concurrentie voor te blijven.

Conclusie

Google’s nieuwe advies wijst op een andere aanpak voor het beheren van gesyndiceerde content. Contentmakers en uitgevers dienen hun strategieën aan te passen aan de nieuwe richtlijnen. Door het indexeren van gesyndiceerde content te blokkeren, verzeker je jezelf ervan dat jouw originele content topprioriteit blijft in Google Search.

Lees meer over