Google I/O 2023: AI speelt de hoofdrol

leestijd 3 minuten
24 mei 2023

Het is 2023, en kunstmatige intelligentie (AI) domineert de technologie. Niet verrassend dus dat Google vastbesloten is om AI centraal te stellen. Zo gezegd, zo gedaan. Bij de meest recente Google I/O-conferentie, kondigde CEO Sundar Pichai aan dat Google zich nu beschouwt als een “AI-first” bedrijf. Wat betekent dat precies voor jou? Wij nemen je mee.

Van Gmail tot Google Foto’s: AI maakt je dagelijks leven makkelijker

Door de snelle groei en populariteit van AI-producten, zoals de ChatGPT van OpenAI, heeft Google zijn pijlen gericht op het integreren van AI in alle kernproducten. Dit is niet zomaar een vage belofte. Google maakte deze belofte namelijk concreet met een reeks updates, aangekondigd tijdens het I/O evenement van 2023. 

1. Gmail: je persoonlijke AI-secretaris

Zo is Gmail, een van de meest populaire e-maildiensten ter wereld, klaar om een stuk slimmer te worden. Dat gebeurt door de toevoeging van een nieuwe AI-gedreven functie, genaamd Help Me Write. Hoe deze functie jou helpt?

  • Het genereert automatisch e-mails 
  • Het gebruikt eerdere correspondentie om belangrijke details op te halen.

Doordat Gmail nu dus voor je schrijft werkt dat in jouw voordeel. Zo houd je tijd over om andere werkzaamheden op te pakken. 

2. Google Maps: jouw AI-gids

Reizen is een avontuur. Google Maps maakt dit nu makkelijker dan ooit. De nieuwe functie, Immersive View for Routes, gebruikt AI om een digitale weergave van je route te maken. En je gaat altijd voorbereid op pad. Zo geeft de AI gids ook een schatting van de verkeersdrukte en weersvoorspelling. Handig!

3. Google Search: slimmer dan ooit

We schreven al een blog over Google’s Search Generative Experience. Lang zoeken naar het perfecte resultaat voor complexe zoekopdrachten is verleden tijd. Je kan echt in gesprek gaan met de zoekmachine. En hij stelt ook vervolgvragen voor. Zo krijg je betere, gerichtere zoekresultaten. 

4. Google Foto’s: magie in je foto’s

Google Foto’s introduceert Magic Editor. Met deze tool bewerk je foto’s. Ook verplaats je met de editor elementen in je afbeelding. Maar let op, de echte magie zit in het automatisch genereren van elementen. Zo checkt AI wat misschien ontbreekt in je foto. Ideaal om in te zetten in je marketing werkzaamheden. 

Dit is nog niet het totaalpakket van AI-functies die Google naar zijn producten brengt. Andere Google Workspace-producten, zoals Google Sheets en Google Slides, worden binnenkort ook voorzien van hun eigen portie AI-magie.

Bard: de AI-chatbot evolutie 

Daarnaast stond Google’s AI chatbot, Bard, op het Google I/O-evenement van dit jaar in de schijnwerpers. Aangedreven door Google’s nieuwste taalmodel, PaLM 2, belooft Bard een revolutie in de manier waarop we met technologie communiceren.

Bard: jouw persoonlijke AI-assistent

Bard is namelijk zo ontworpen om jou te helpen. Een soort rechterhand. En hij kan een flink takenpakket aan. Denk onder andere aan:

  • Code schrijven voor jou.
  • Foto bijschriften maken
  • AI-gegenereerde beelden creëren in samenwerking met Adobe Firefly.

Hoe meer de chatbot ontwikkelt, hoe meer jouw personal assistent groeit in de taken die hij aankan.

AI is de toekomst, en Google leidt de weg

Google’s recente aankondigingen op Google I/O 2023 maken één ding duidelijk: AI blijft, ontwikkelt en groeit. Met de verbeterde AI Chatbot Bard en de nieuwe AI-functies in o.a. Gmail, heeft Google een sterke positie. Klaar om aan de leiding te staan in deze nieuwe wereld van AI-gedreven technologie.

Lees meer over