Hotmail wordt Outlook.com

4 minuten

Zoals jullie misschien al hebben gelezen gaat Hotmail verdwijnen. Hotmail ja, de grootste online maildienst met 324 miljoen gebruikers (ongeveer 36% van de wereldmarkt). Microsoft’s Hotmail heeft de afgelopen jaren steeds meer klanten verloren aan Google’s Gmail, dat ongeveer 31% van de wereldmarkt in handen heeft. Outlook.com moet uiteindelijk Hotmail gaan vervangen en zal de strijd aangaan met Gmail. Wat er allemaal gaat veranderen lees je in het stappenplan.

Cloud

De basis van Outlook.com is het programma Outlook, wat veel in de zakelijke markt wordt gebruikt. Outlook.com gaat zich echter meer richten op persoonlijke mail. Outlook.com werkt via de cloud, wat betekent dat er bijna geen limiet meer zit aan de inbox en aan de bijlages bij e-mailberichten.  Ook kunnen er bestanden worden gedeeld via de clouddienst Skydrive, welke al langer beschikbaar was voor Hotmail-gebruikers. Met Skydrive heb je standaard 7 GB aan opslag beschikbaar. Via de cloud kun je bestanden in Word, Powerpoint, Excel en Onenote openen en aanpassen.

Social media

Daarnaast gaat Outlook.com nauw samenwerken met sociale netwerken. Het is mogelijk om e-mails automatisch te scheiden zodat nieuwsbrieven en updates van sociale media in een aparte map terechtkomen en niet bij je persoonlijke mail. Bovendien kun je bij een e-mail van een vriend direct zien wat het laatste bericht is wat hij heeft geplaatst en welke foto’s hij heeft geüpload. Outlook.com werkt samen met Twitter, Facebook, LinkedIn en Google en binnenkort komt Skype daar ook bij. Dan kun je vanuit je inbox een telefoongesprek starten of chatten met vrienden.

Uiterlijk

En dan het uiterlijk van Outlook.com. Dat is flink aangepast en zal misschien even wennen zijn voor de trouwe Hotmail-gebruiker. Er worden geen advertenties getoond. Dit is prettig voor de gebruiker, maar jammer voor de online marketeers die zo een nieuw advertentieplatform mislopen. Wel is het zo dat, door het ontbreken van advertenties en het aanpassen van andere visuele onderdelen, meer ruimte overblijft voor e-mails. Met Outlook.com zijn er 30% meer berichten zichtbaar en volgens Microsoft is het mede hierdoor ook veel geschikter voor gebruik op smartphones en tablets.

Hoe nu verder?

Voorlopig kun je Hotmail nog gewoon blijven gebruiken en je e-mailadres blijft ook bestaan. Wel kun je alvast overstappen op een nieuw e-mailadres; dit gaat niet vanzelf. Als je e-mailadres nu [email protected] is betekent dit niet dat dit automatisch wijzigt in [email protected]. Dit zul je zelf aan moeten vragen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, dus ik raad je aan om je eigen e-mailadres zo snel mogelijk te claimen. Gebruik je geen Hotmail maar overweeg je wel om Outlook.com te gaan gebruiken? Dan is dit ook voor jou hét moment om je eigen, unieke Outlook.com e-mailadres aan te vragen, voordat de rest van de wereld het ook doet.

Gebruik je nu Hotmail en wil je alvast overstappen naar Outlook.com? We leggen stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Ook laten we zien hoe je een Outlook-alias aan kunt maken.

Stap 1. Log in bij Hotmail. Klik op “Opties”. Klik daarna in het drop-down menu op “Upgrade uitvoeren naar Outlook”.

Stap 2. Het volgende bericht verschijnt: “Probeer Outlook als een van de eersten”. Klik onderaan op de blauwe button “Upgrade uitvoeren naar Outlook”.

Stap 3. Je gebruikt nu Outlook.com. Klik op “Instellingen” à “Meer e-mailinstellingen” als je een Outlook-alias aan wilt maken.

Stap 4. Klik onder “Account beheren” op “Een Outlook-alias maken”. Waarschijnlijk word er nu gevraagd om opnieuw in te loggen.

Stap 5. Je kunt nu een e-mailalias maken voor outlook.com, hotmail.com, hotmail.nl of live.nl. Zodra je een e-mailadres hebt ingevuld zal Outlook controleren of het e-mailadres beschikbaar is. Zo niet, dan zul je een ander e-mailadres op moeten geven. Als het wel beschikbaar is krijg je een melding waarin wordt gevraagd waar de e-mail voor dat adres heen kan worden gestuurd. Je kunt het door laten sturen naar je inbox of naar een nieuwe/andere map. Uiteraard krijg je een bevestiging zodra je alias gereed is.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de overstap van Hotmail naar Outlook.com. Laat je reactie hier achter.

P.S. Mis je Hotmail nu al? Zoals je misschien al hebt gezien in Stap 3 kun je via de instellingen nog “Terug naar Hotmail” gaan, mocht je toch nog even willen blijven hangen op je oude vertrouwde stekkie.

 

 

Lees meer over