Pak controle met server-side tracking: de voordelen en beste tools

leestijd 4 minuten
6 oktober 2023

Key takeaways

  • Met server-side tracking stuur je data eerst naar je eigen server, in plaats van direct naar platforms. Zo krijg jij de touwtjes in handen en bepaal je welke data waar naartoe gaat. Dat betekent meer precisie en minder gedoe.
  • Server-side tracking heeft veel voordelen. Zo krijg je het totaalbeeld over je data, je beschermt beter je klantgegevens en je website laadt sneller. Win-win situatie!
  • Implementeer server-side tracking met tools zoals Tracedock en Google Tag Manager. Welke tool het beste bij je past, hangt af van wat je nodig hebt.

In de digitale wereld van vandaag spelen cookies en privacy een steeds grotere rol. Belangrijk dat jij als bedrijf aan het stuur blijft. Hoe pak je op een privacyvriendelijke manier toch de controle?

Want dataverlies en beperkte zichtbaarheid beginnen steeds vaker tegen je te werken. Omdat jouw gebruikelijke manier van dataverzameling niet meer zo effectief is. Daarom wil jij het heft in eigen handen nemen. Om zo je data zelf te beheren en te beschermen. Zodat je jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt. 

Om die reden duiken we in de wereld van server-side tracking. Waarom is het slim om hiermee aan de slag te gaan? En welke tools zet je dan het beste in?

Kijk je liever? In deze video vertelt Jaap je meer over client-side vs server-side tracking, de voordelen en het belang van een overstap:

Client-side vs server-side tracking

Om server-side tracking te begrijpen, moeten we een stapje terug naar client-side tracking. Zodat je het verschil tussen deze twee begrijpt. 

Bij client-side tracking plaats je pixels op je website om data te verzamelen. Deze data stuur je direct door naar platforms zoals Facebook, LinkedIn of Google Analytics. Maar door browserrestricties en adblockers zijn deze gegevens steeds minder accuraat. 

Server-side tracking stuurt daarentegen de data eerst naar je eigen server. Je kan het zien als jouw persoonlijke rotonde. Vanuit daar zit jij zelf achter het stuur, om te kiezen voor de juiste afslag. Oftewel: je bepaalt zelf welke data je naar welk platform doorstuurt.

Het groeiende belang van server-side tracking

De toegang tot belangrijke data wordt steeds minder, door de toenemende focus op privacy waar weer restricties uitrollen. Met als gevolg dat het belang van server-side tracking ook met de dag groeit. 

Door je data naar je eigen server te sturen, neem je de controle over je data en baseer je beslissingen op de volledige dataset. Daarnaast verbeter je met server-side tracking de prestaties van je website, omdat je minder pixels hoeft te laden.

De voordelen van server-side tracking op een rij

  • Totaalbeeld van je data: Minder geblokkeerde data door browser restricties en adblockers.
  • Meer controle over je data: Bepaal zelf welke data je naar welk platform stuurt. Zo bescherm je de privacy van je klanten.
  • Betere websiteprestaties: Snellere laadtijden verbeteren de gebruikerservaring, wat bijdraagt aan hogere conversies.

Kies de juiste tools voor server-side tracking

Verschillende tools, zoals TraceDock en Google Tag Manager (server-side variant), bieden je de mogelijkheid om server-side tracking te implementeren. 

TraceDock is een plug-and-play oplossing, terwijl de server-side Google Tag Manager meer mogelijkheden biedt, maar ook complexer is om in te zetten. 

Overweeg welke tool het beste aansluit bij de behoeften en verwachtingen van je organisatie. Voor nu, maar vooral ook in de toekomst. Denk je dat die behoeften veel groter gaan worden? Dan is Google Tag Manager het beste om te kiezen. Zo kan je daar nog meer tooling op aanhaken: een all-in-one oplossing.

Bereid jij je voor?

Privacy en datagebruik komen steeds meer centraal te staan. Neem de controle over je data. Zorg dat je basis goed staat, met een compleet meetplan. En bereid je voor op toekomstige ontwikkelingen door server-side tracking actief in te zetten. Kies de tool die het beste bij je organisatie past. Twijfel je of je voldoende kennis hebt om de slimste keuze te maken? Of zoek je hulp bij de implementatie van server-side tracking? Twijfel dan niet om een externe partij aan te haken.

Meer over Falco

Falco Kusters
Data & Automation Consultant

Lees meer over