Pinterest gebruikersstatistieken in Nederland

leestijd 6 minuten
25 april 2023

Op zoek naar mooie recepten of mooie afbeeldingen? Of wil je inspiratie opdoen om je interieur te stylen? Dan is Pinterest the place to be

Met behulp van digitale prikborden zoek je naar gemakkelijk afbeeldingen, om deze vervolgens  ‘vast te pinnen’. Dat betekent dat je jouw favorieten opslaat  en bewaard op een bord. Zo vind jij de pins elke keer zo weer terug. Maar zelf pins uploaden is ook een optie. Dan kunnen anderen op Pinterest jouw afbeelding weer ‘pinnen’. Ook is het mogelijk om je borden te delen met je vrienden. Of geef tips over andere borden. 

Met al die opties is het geen verrassing: Pinterest is best populair in Nederland. Daarom hebben wij in dit artikel wat feiten over het platform voor je op een rij gezet. Zo zet jij straks de perfecte advertenties op.

Keiharde statistieken

In 2022 had Pinterest maar liefst 10,53 miljoen (!) gebruikers. Hiermee staat Pinterest op de 4e plaats van meest gebruikte social media kanalen in Nederland. 

Net onder Facebook (72%), Youtube (67%) en Instagram (59%). Met 32% staat Pinterest boven de platformen LinkedIn (31%) en Tiktok (30%).

In het eerste kwartaal van 2020, had 28% van alle social media gebruikers Pinterest. Dit is gestegen naar 32% in het begin van 2022. En de liefde blijft groeien. Experts verwachten dat dit aantal zal stijgen naar 10,71 miljoen in 2025.

Wie zijn de Pinterest gebruikers?

De Nederlandse Pinterest gebruikers zijn dus vaak online te vinden.Hiervoor gebruiken ze verschillende soorten schermen. 94% gebruikt een smartphone om op het internet te gaan. 60% pakt zijn/haar tablet om sites zoals Google te openen. En 56% haalt hun laptop erbij om het world wide web te bezoeken.

Online  krijg je te maken met advertenties. Dit geldt ook voor mensen op Pinterest. De meeste plekken waar zij online advertenties tegenkomen? 

 • Zoekmachines zoals Google;
 • Video portalen 
 • En op social media. 

Mensen op Pinterest gebruiken het platform het liefst om met anderen te communiceren via de app (75%), of om andere accounts te volgen (77%). Maar, 62% plaatst ook wel zijn of haar eigen content op Pinterest. Verder is 42% een vermenigvuldiger en 8% een passieve gebruiker.

Verder zijn vrouwen meer geïnteresseerd in dit platform. Zo gebruiken zij de app over het algemeen meer dan mannen. Er zitten namelijk maar 30% mannen op Pinterest.

Hoe oud de Pinterest gebruikers zijn?

 • 30% van de gebruikers zijn tussen de  18 – 29 jaar oud
 • Gevolgd door 27% die tussen de 50 – 64 oud zijn. 
 • De laatste groep op een gedeelde derde plaats is tussen de 30-39 en 40-49 jaar oud, dat is 20%

Over het algemeen wonen mensen die Pinterest gebruikers in middelgrote steden. Hier leeft 28% met een partner of kinderen en 27% woont samen met zijn of haar partner. Ook woont 21% in een eenpersoonshuishouden, 13% in een huishouden met een alleenstaande ouder en 2% in een multigenerationeel huishouden. 

Een groot deel van de mensen op Pinterest is naar school geweest en heeft hiervoor ook een diploma behaald. Maar liefst 39% heeft het middelbaar beroepsonderwijs afgerond en 25% is in het bezit van een bachelor diploma. Als het om inkomen gaat, hebben mensen op Pinterest een gemiddeld inkomen.

Levensstijl van de Pinterest gebruikers

Mensen die Pinterest gebruiken vinden een aantal aspecten belangrijk in hun leven. Maar wat dan?

 • ’Een goede relatie hebben (54%) 
 • en goede tijd hebben (53%) 
 • En een eerlijk en respectvol leven leiden (41%). 

Ook zijn er dingen waar mensen het op Pinterest moeilijk mee hebben. Het belangrijkste probleem in Nederland op dit moment? Dat is volgens hen de huizenmarkt. 

De verschillende interesses van de mensen die Pinterest hebben liggen vooral bij Voeding (57%), Films, TV & Muziek (52%) en Huis & Tuin (48%).

En wat doen Pinterest gebruikers in hun vrije tijd? Wat zien we als het gaat om hobby’s?

 • De populairste hobby onder deze groep is lezen met 50%. 
 • Dit wordt gevolgd door Koken & Bakken (49%) 
 • En reizen is met 42% ook zeker een geliefde hobby. 
 • Naast een hobby doen de mensen op Pinterest ook aan sporten. De sport die dan het meest wordt beoefend is Fitness, Aerobics en Cardio.

Pinterest in je marketing?

Marketing op Pinterest kan erg nuttig zijn. En dat blijkt maar weer:

Over het algemeen is er op Pinterest aardig wat interactie met bedrijven. 32% liket namelijk de content van bedrijven, 28% volgt verschillende bedrijfsaccounts en 19% heeft weleens een bericht van een bedrijf gedeeld.

Als het gaat om advertenties heeft Pinterest een prima advertentiebereik. Zo bereik je met advertenties via zo’n 25,4% van de totale Nederlandse bevolking. Een ander voordeel is dat 39% van de gebruikers online advertenties helemaal niet zo erg vinden. Zolang ze er maar gratis content voor terugkrijgen. 20% heeft zelfs al eens een aankoop voltooid op basis van aanbevolen producten door influencers. 

Op Pinterest is het ook mogelijk om producten te kopen. Dit kan door uitgebreide “product pins” te creëren . Als gebruikers jouw pins dan tegenkomen, kunnen ze klikken de om jouw product rechtstreeks te kopen via  de website. Er is zelfs een mogelijkheid om reviews achter te laten. Zo plaatsen mensen hun ervaring en tips op het platform. Jouw marketing op Pinterest is dus niet zo’n gek idee! 

Verder zitten verschillende soorten innovatie adoptanten op Pinterest. De grootste groep behoort tot de vroege meerderheid.

TOP 10: Pinterest Content Categorieën

Pinterest is veel meer dan alleen een platform waar je afbeeldingen of foto’s bewaard in borden. Naast ‘pins’ delen, kun je ook berichten sturen naar vrienden in de chat. 

Zoals tips. Die jij dan weer overneemt op je bord..

Waar spreken mensen dan met elkaar over in de chat? Dit zijn de 10 populairste onderwerpen:

 1. Eten en drinken (43%)
 2. Films en series (33%)
 3. Muziek (31%)
 4. Reizen (30%)
 5. Mode (29%)
 6. Famile en kinderen (26%)
 7. Computer, smartphone en technologie (23%)
 8. Schoonheid en persoonlijke verzorging (23%)
 9. Maatschappelijke onderwerpen (22%)
 10. Sport (21%)

Even samengevat

Pinterest is het perfecte platform om inspiratie op te doen. Door middel van een ‘pin’ zet je foto’s vast,  zodat die automatisch worden opgeslagen in je account. Deel deze met je vrienden. Of plaats zelf een ‘pin’.. Pinterest is het 4e meest populaire platform in Nederland. En deze populariteit blijft groeien. 

Qua marketing is het ook een sterk platform. Zo is er veel interactie met bedrijven, doordat content wordt gedeeld. Of dat mensen hun accounts volgen. Een kwart van de Nederlandse bevolking wordt bereikt door de advertenties van Pinterest. En 39% vindt het ook niet erg om online advertenties te krijgen. De app staat voor een reden op nummer 4. Daarom is het zeker slim om Pinterest in te zetten voor interactie met (potentiële) consumenten.

Bronnen: Airnow, DataReport 1, DataReportal 2, Nationale Social Media Onderzoek 2021,Pinterest, Statista 1, Statista 2, Statista 3, Statista 4, Statista 5

Lees meer over