Progressie boven perfectie

leestijd 6 minuten
20 april 2022

Er is een beroemde uitspraak van Thomas Edison die luidt: “Ik heb niet gefaald. Ik heb alleen 10.000 manieren gevonden die niet werken.” Dit citaat vat perfect de filosofie van progressie boven perfectie samen. Als het om zaken doen gaat, leidt deze filosofie tot betere resultaten en samenwerking. In deze blogpost bespreken we hoe je deze filosofie in je eigen werk kan toepassen!

In de tien jaar dat ik bij Fingerpitz werk, heb ik honderden cliënten en projecten geleid. Ik heb mogelijk duizenden methodes ervaren over hoe je een sterk project kunt leiden en tot een goed einde brengen. 

Wat eigenlijk steeds terugkomt. Blijf niet te lang hangen in theorie. En maak geen ellendig lange presentaties en documenten die in de prullenbak verdwijnen. Zet je twijfels opzij en ga het gewoon doen.  

Ik weet het als geen ander. Ik heb inmiddels twee eigen bedrijven zien mislukken omdat we niet vooruit konden komen door een perfect voorstel te leveren. Als we kleine stapjes hadden genomen en de markt sneller hadden benaderd zou dit heel anders zijn afgelopen.

Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om deze mentaliteit van ‘progressie boven perfectie’ te omarmen, zijn er geweldige technieken om snel vooruitgang te boeken. 

Kwantiteit verslaat kwaliteit

Als je begint, is het belangrijk je te concentreren op kwantiteit boven kwaliteit. Dit lijkt contra-intuïtief, maar dit zal ik je uitleggen. Als je eenmaal een grote lap tekst hebt, dan kun je daarna teruggaan en redigeren. Maar als je vanaf het begin al te veel tijd besteedt aan het bewerken van elk stuk terwijl je bezig bent, krijg je nooit iets af!

Werkt kwantiteit boven kwaliteit echt? Ja. Het is bewezen met behulp van een experiment met fotografiestudenten. De leerlingen die meer foto’s maakten eindigden met foto’s van betere kwaliteit dan de leerlingen die minder foto’s maakten.

Dus, als je betere resultaten wilt produceren, richt je dan op kwantiteit boven kwaliteit. Breng je werk naar buiten, en ga dan later terug en bewerk voor kwaliteit.

De 80/20 regel

Een andere handige techniek om snel vooruitgang te boeken is de 80/20 regel. Deze regel stelt dat 80% van de resultaten voortkomt uit 20% van de inspanning. Met andere woorden, je hoeft je niet voor 100% in te spannen om 80% van de resultaten te krijgen. Deze regel kan op een aantal manieren toegepast worden.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je met een team aan een project werkt. Je kunt merken dat één teamlid het meeste werk doet, terwijl de anderen niet hun steentje bijdragen. In dat geval kun je je inspanningen misschien beter richten op de 20% van het team die het werk ook echt doet. De 80/20 regel kan ook op je eigen werk toegepast worden. 

Neem snellere beslissingen die je ook kunt terugdraaien

In het zakenleven bestaat altijd het risico dat je de verkeerde beslissing neemt. Je mag je echter niet laten tegenhouden door de angst om een fout te maken. Als je te veel tijd besteedt aan overleggen, krijg je nooit iets gedaan!

Neem in plaats daarvan snellere beslissingen die je ook weer kunt terugdraaien. Op die manier is het niet het einde van de wereld als je toch een fout maakt. Je kunt het altijd herstellen en verder gaan.

Jeff Bezos maakt onderscheid tussen beslissingen die consequent en onomkeerbaar zijn en die welke teruggedraaid kunnen worden.  Hij geeft het volgende voorbeeld: Een beslissing als of je trouwt is onomkeerbaar en consequent. Maar een beslissing als of je naar een andere stad verhuist, kan teruggedraaid worden en is niet zo consequent.

In het bedrijfsleven zijn de meeste beslissingen eigenlijk omkeerbaar. Wees dus niet bang om ze te nemen!

Versnel de tijd om op de markt te komen

Een andere manier om snel vooruitgang te boeken is je time to market te versnellen. Dit betekent dat je je product of dienst zo snel mogelijk op de markt brengt, ook al is het niet perfect. Onthoud dat je altijd terug kunt gaan en het later verbeteren.

Hoe sneller je je product of dienst naar buiten brengt, hoe sneller je kunt beginnen met het verzamelen van feedback van klanten. Deze feedback is essentieel om later verbeteringen aan te brengen.

Wacht dus niet tot alles perfect is voor je je product of dienst lanceert. Breng het zo snel mogelijk naar buiten en begin met het verzamelen van feedback!

Technieken voor pretotyping

Er zijn een aantal technieken die je kunt gebruiken om je product of dienst te pretotypen. Dit betekent dat je een snelle en vuile versie van je product of dienst maakt, die je met klanten kunt testen.

Een populaire techniek voor pretotypering is het maken van een landingspagina. Dit is een enkele pagina op je website die informatie over je product of dienst bevat. Klanten kunnen zich dan aanmelden voor meer informatie of om bericht te krijgen als het product gelanceerd wordt.

Een andere techniek voor pretotyping is het maken van een mockup van je product of dienst. Dit is een ruwe versie van je product of dienst die je kunt gebruiken om feedback van klanten te krijgen.

Het 1% principe

De laatste techniek die is het “één procent principe”. Dit principe stelt dat je er altijd naar moet streven om je met één procent te verbeteren. Dat lijkt misschien niet veel, maar na verloop van tijd kunnen deze kleine verbeteringen optellen tot grote resultaten.

Bijvoorbeeld, stel dat je aan een project werkt en je voelt je vastzitten. In plaats van te proberen je werk helemaal op de schop te nemen, concentreer je je op het aanbrengen van kleine verbeteringen. Misschien kun je elke dag één procent van je project veranderen. Of misschien kun je voor één procent van je project een andere aanpak uitproberen. Deze kleine veranderingen kunnen na verloop van tijd tot grote resultaten leiden!

Dus daar heb je het!  Dit zijn maar een paar van de vele technieken die je kunt gebruiken om snel vooruitgang te boeken. Onthoud dat je niet moet wachten tot alles perfect is voor je actie onderneemt. Concentreer je elke dag op het aanbrengen van kleine verbeteringen en je zult versteld staan van de resultaten!

Blijf op de hoogte en meld jezelf aan voor het Growth Lab!

Met ons Growth Lab geven wij je gratis toegang tot experimenten, resources, blogs en cases over digital groei voor slimme marketeers. Groeien door middel van marketing? Dit is je kans!

Meer over Jaap

Groeien is niets meer dan een wetenschappelijke formule.

Jaap Jacobs
Managing director