Reddit gebruikersstatistieken in Nederland

leestijd 7 minuten
27 maart 2023

Reddit, een social platform wat heel afhankelijk is van de gebruikers. Zo kan je via deze Amerikaanse sociale nieuwswebsite inhoud maken, delen en reageren. Een forum waar video’s, foto’s, berichten en linkjes worden gepost. 
Misschien ken je dit sociaal kanaal (nog) niet, maar onder jonge gebruikers is het zeker populair. Waar de naam Reddit vandaan komt? Dat is een slimme combinatie van de woorden, I read it.

Keiharde statistieken

Volgens data uit 2021 is het gebruikersaantal van Reddit in 2022 gedaald naar 0,98 miljoen. Deze daling is naar verwachting blijvend. Maar vergeet niet, voorspellingen zijn geen feiten. 

Zo staat Reddit op de 10e plaats van gedownloade, populairste social media apps in de Google Play Store. Om dat in perspectief te zetten: in september 2022 werd de app 18.075 keer gedownload. Een prima aantal. In 2020 had het platform een stijging van 3% in gebruikers, maar een jaar later was dit alweer met 1% gedaald. Wisselvallige cijfers dus.

Wat we wel zeker weten is dat Nederlanders hoog scoren via Reddit. Als je kijkt naar de gebruikers over heel de wereld, staan de Nederlanders op de 6e plek. Good to know!

Maar als we dan kijken naar de top 10 meest gebruikte sociale netwerken in Nederland, dan staat Reddit op de 9e plek. Hoeveel procent van onze bevolking daadwerkelijk gebruiker is? 11% van de Nederlanders maakt gebruik van Reddit.

Wie zijn de gebruikers van Reddit?

Hoe ouder de gebruiker, hoe minder de kans is dat deze leeftijdsgroep op Reddit te vinden is. 

 • Bijna de helft van de gebruikers zijn tussen de 18 en 29 jaar oud, namelijk 47%.
 • 24% is tussen de 30 en 39 jaar. 
 • Gevolgd door 20%, die tussen de 40 en 49 jaar oud zijn. 
 • De laatste groep gebruikers is tussen de 50 en 64 jaar, dat is 9%. 

Bij de meeste social media platformen ligt de verdeling in het aantal vrouwen en mannen dichtbij elkaar. Maar bij Reddit is dit niet het geval. Dit kanaal wordt namelijk veel meer gebruikt door mannen dan door vrouwen. 

74% van de gebruikers zijn mannen en maar 26% zijn vrouwen.

Waar ze vandaan komen? De meeste Reddit gebruikers leven in grote steden of middelgrote dorpen. En met wie dan?

 • De meesten wonen met hun partner en kinderen, dit is 26%. 
 • Met maar 1% minder, volgen de mensen die alleen met hun partner samenwonen.
 • 17% van de gebruikers leeft samen met huisgenoten.
 • En 15% woont alleen. 9% daarvan is een alleenstaande ouder. 
 • Tot slot de mensen die een ander type huishouden hebben en gebruikers die samenwonen met meerdere generaties: voor beide is dit 4%.

Het niveau ligt over het algemeen hoger. 

 • Zo zien we dat gebruikers een bachelors diploma (34%). 
 • 25% heeft een technisch of beroeps opleiding gevolgd. 
 • Verder heeft 14% een masters diploma behaald. 
 • Gevolgd door mensen die alleen zijn of haar middelbare school diploma hebben, dit is 13%. 
 • 9% zijn nog bezig met school of zijn aangenomen voor een nieuwe opleiding. 
 • 3% heeft een doctoraal diploma 
 • En 2% heeft geen diploma of zijn nog steeds op de basisschool.

Dat maakt dat de Nederlandse Reddit gebruiker veelal behoren tot de middel en hogere inkomensklasse.

Wat vinden ze belangrijk op Reddit?

We hebben het al over veel praktische gegevens gehad, zoals de leeftijd en het geslacht van de gebruiker. Maar als marketeer is het juist sterk om informatie te verzamelen over de interesses van de Reddit gebruiker. Zo ontdek je unieke raakvlakken met jouw bedrijf. 

Wat de Nederlandse Reddit consument het belangrijkste vindt in het leven? Een goede tijd hebben. Daarna is een gelukkige relatie van belang, vervolgens het gevoel van veiligheid. 

In de top 10 van interesses van deze gebruikers staan eten en uit eten, gevolgd door films, TV shows en muziek. Ook vinden ze de wetenschap en technologie interessant. 

Als het gaat om vrije tijd en hobby’s vindt de meerderheid van de gebruikers het leuk om te video gamen, 53%. Andere populaire hobby’s? Koken en bakken met 41%, gevolgd door reizen met 38%. Hieronder vind je andere relevante hobby’s.

Onderwerpen van discussies

Reddit is een platform om te discussiëren. Dat betekent logischerwijs dat tussen verschillende mensen veel interactie plaatsvindt. Ieder gedeeld onderwerp is rijk aan meningen. Maar meningen waarover? Grote kans dat deze onderwerpen regelmatig onderwerp van gesprek zijn.

We hebben een aantal kwesties op een rijtje gezet die de Nederlandse Reddit gebruikers belangrijk vinden. 

 • Bovenaan de lijst wordt door de helft van de gebruikers huisvesting als belangrijke kwestie aangegeven. 
 • Dit wordt gevolgd door de stijgende prijzen/inflatie/levenskosten, met 41%. 
 • Daarna komt de klimaatverandering met 38% 
 • Maar ook het milieu staat als een belangrijke kwestie met 36%. 
 • Na de milieukwestie staat onderwijs, en gezondheid en sociale veiligheid.
 • 29% vindt de Nederlandse economische situatie een belangrijk probleem. 
  • Onderaan het lijstje staan criminaliteit, armoede en werkloosheid met 27%.

  Als we naar waar Nederlandse Reddit gebruikers hun mening over gaven kijken, zien we een duidelijk verschil tussen merk gebruikers en categorie gebruikers. Zo valt ook wederom op dat het platform zich richt op discussies. De onderwerpen worden namelijk veel meer besproken door Reddit gebruikers dan via andere social media gebruikers. 

  • Het populairste onderwerp is spelletjes. Dit onderwerp wordt dubbel zo vaak besproken op dit platform in plaats van een ander onderwerp. 
  • Eten en drinken blijft een populair gesprek en komt zo op de tweede plaats.
  •  Gevolgd door computers, smartphones en technologie. 
  • Op de vierde plek staan films en series 
  • En op vijf staat sport. 

  Welk onderwerp het minste verschilt in vergelijking met andere social platformen? Het onderwerp vakantie en reizen. Dit wordt ongeveer hetzelfde aantal keer besproken via verschillende social media kanalen..

  Vinden Reddit gebruikers advertenties vervelend?

  De helft van de Nederlandse Reddit gebruikers vinden het niet erg om advertenties te zien, maar daar moet wel gratis content tegenover staan. Dit is hoog aantal als je dit vergelijkt met andere social kanalen. 

  Ben je op zoek naar een platform waar je consument zich niet irriteert aan jouw ad? Misschien is Reddit dan wel een geschikt platform voor jouw organisatie. Als je doelgroep daar te vinden is. 

  38% vindt het niet vervelend om een advertentie te zien die gebaseerd is op zijn of haar zoekgeschiedenis. Daarnaast vindt 25% het niet erg als zijn of haar persoonlijke data wordt gebruikt voor advertenties. Maar let op! De Nederlandse Reddit gebruikers hebben in verhouding vaker een adblocker aan staan dan de gebruikers van andere kanalen. Namelijk 36%. 

  26% heeft wel eens producten gekocht door influencers of beroemdheden via Reddit. Als het gaat over innovatie adoptanten, zijn 44% in de eerdere stages van innovatie.

  Conclusie

  Mensen die niet vies zijn van een sterke discussie, zijn fan van Reddit. Daar draait het hele sociale netwerk om. Wil je dit kanaal inzetten als marketeer, dan kan Reddit een ideaal platform zijn voor jou. 

  Opvallend aan dit kanaal is dat bijna 3/4e van de gebruikers man is. Bij andere social kanalen is deze verdeling vaak bijna gelijk. Behoren mannen vooral tot jouw doelgroep? Of hebben gamers affiniteit met jouw product of dienst. Gebruik dit dan in je voordeel! Adverteren via Reddit gaat zonder veel negativiteit, aangezien een groot aantal gebruikers advertenties in de ruil voor gratis content namelijk niet zo erg vinden. Ongeacht jouw target group, de gebruikers van Reddit staan hoe dan ook klaar voor een discussie. 

  Sources: Statista 1, Statista 2, Statista 3, Statista 4, Statista 5, Techtarget 

  Lees meer over