Zo creëer je een succesvolle social media videomarketing strategie

leestijd 4 minuten
22 juni 2022

Moeite met het gebruik van videomarketing op social media? Dat kan komen omdat je niet de juiste strategie toepast. 

Dit blog helpt je een handje en laat je een succesvolle strategie zien die je kunt toepassen. 

De zogenoemde 3×3 video strategie gaat je helpen om op een andere manier om te gaan met videomarketing. 

Hoe ziet de strategie eruit?

De strategie zelf is relatief eenvoudig. De reden waarom het 3×3 video-raster voor een social media marketingstrategie effectief blijkt, is dat het potentiële klanten in een trechter naar beneden beweegt waardoor ze converterende klanten worden.  

Elke video in het raster is ontworpen om de consument in zijn persoonlijke buyer’s journey te brengen.

Wanneer je als bedrijf het waarom, hoe en wat kan aanpakken, ben je in staat om je  sociale aanhang effectief te sequencen en uiteindelijk views om te zetten in sales.

3×3 video raster: wat is het?

Het 3×3-video raster zorgt ervoor dat lokale bedrijven eerst naamsbekendheid en vervolgens sociale betrokkenheid opbouwen en als laatste dit omzetten tot verkoop. Elke stap bestaat uit 3 verschillende video’s, strategisch ontworpen om leads te genereren op social media.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn er drie stappen die je moet zetten en daar koppel je drie verschillende video’s aan. Onderstaande afbeelding laat dit duidelijk zien.

 

Het waarom

Deze eerste stap is voor jou als bedrijf om naamsbekendheid te ontwikkelen. Daarom is de eerste set van video’s die je nodig hebt voor jouw social media video strategie: de waarom’-video’s.

De waarom-video’s gaan over de passie en verhalen van een bedrijf. Ongeacht de branche, de grootte of de soort organisatie, is er altijd een verhaal over hoe het bedrijf tot bloei is gekomen. Door dit verhaal te vertellen zullen consumenten een emotionele band ontwikkelen met het ‘waarom’ van het bedrijf en zullen

zij zich op een dieper niveau met het merk verbinden. 

De rol van de ‘waarom-video’ is dus om consumenten een bedrijf te laten begrijpen, een relatie op te bouwen en zich zelfs te verbinden met hun verhaal en merk.

Hoe? 

De tweede stap zet je om sociale betrokkenheid te bevorderen. De hoe-video’s zijn ontworpen voor een bedrijf om hun expertise online te delen. Nogmaals, het maakt niet uit in welke branche of in welk gebied je opereert, want er is altijd iets educatiefs dat je kan delen met potentiële klanten.

De hoe-video’s zullen betrokkenheid met de inhoud genereren. Het helpt een organisatie om zich te vestigen als een betrouwbare bron van informatie in de branche. 

Bovendien, wanneer je je bezighoudt met nuttige inhoud, zal het publiek een positieve connotatie met je merk krijgen. Dit levert je in de toekomst hoogstwaarschijnlijk meer interactie op. Je hebt immers vertrouwen gewonnen. 

De laatste stap: wat? 

De laatste stap van de strategie is om de klant te laten converteren. Deze stap rondt de trechter af met de drie video’s. De ‘wat’ is hier het product of de dienst die een bedrijf aanbiedt.

Zonder het ‘waarom’ en de ‘hoe’ word je als bedrijf genegeerd door potentiële klanten. Zij willen niet in contact komen met een bedrijf dat hen voortdurend overstelpt met verkooppraatjes.

Met het 3×3 video raster heeft de potentiële klant drie stadia doorlopen en is hij nu klaar voor dat verkooppraatje. Tijd om je slag te slaan! 

Aan de slag: campagnes opzetten

Je hebt hard gewerkt en een mooie video gemaakt. Maar je video zorgt niet voor de gewenste impact. Dan heeft de uitvoering nog verbetering nodig. 

Bij het opzetten van een video marketingcampagne is de kerngedachte om prospects “down and across” de consumenten trechter te bewegen. Dit betekent dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat consumenten video’s bekijken die aansluiten bij hun huidige fase in het kooptraject.

Zodra iemand bijvoorbeeld 75% van de eerste waarom-video bekijkt, moet hij een duwtje krijgen om de drie hoe-video’s ook te gaan bekijken.

Zodra prospects 75% van een hoe-video hebben bekeken, moeten ze volledig uit de waarom-video kijklijst worden verwijderd. Vanaf dit punt moeten deze consumenten worden bediend met opties om de andere hoe-video’s te bekijken, evenals de drie wat-video’s. Alleen op deze manier krijg je de conversies waar je naar op zoek bent. 

Nog 3 laatste tips voordat je aan de slag gaat:

  • Elke ‘waarom’ video moet uniek zijn ten opzichte van de rest. 
  • Door 3 verschillende waarom-video’s, 3 hoe-video’s en 3 wat-video’s te maken, kan een bedrijf testen welk type verhaal het beste presteert!
  • Je hebt geen chique video nodig, alleen sterke inhoud. 

Blijf op de hoogte en meld jezelf aan voor het Growth Lab!

Met ons Growth Lab geven wij je gratis toegang tot experimenten, resources, blogs en cases over digital groei voor slimme marketeers. Groeien door middel van marketing? Dit is je kans!

Lees meer over