Waarom blijvend groeien van levensbelang is?

leestijd 4 minuten
11 januari 2024

Jij en ik leven in een wereld die voortdurend worstelt met milieuproblemen. Zo ontstaat ook een groeiend debat rond het concept “degrowth” (stoppen met groeien). 

HELP, stoppen met groeien?! Wat dat precies betekent? 

Voorstanders van deze ideologie beweren dat het verminderen van economische groei het geneesmiddel is voor de problemen van onze planeet.

En ja, duurzaamheid en matigheid zijn gezond. Maar het idee dat degrowth de leiding moet pakken in onze samenleving? Dat staat nog niet echt stevig. Daarom nemen we jou mee in de verschillen tussen groei en degrowth. Ook leer je meer over waarom we geloven dat groei belangrijk blijft in onze constant veranderende wereld. Lees je mee?

De verschillen tussen groei en degrowth

Voordat je meer leert over de redenen waarom groei prioriteit moet krijgen, is het handig dat je de verschillen tussen groei en degrowth begrijpt.

Groei is een economische en maatschappelijke ambitie die welvaart en welzijn vergroot. Dat komt door het maken en leveren van meer spullen en diensten. Dit zorgt voor innovatie, meer banen en een beter leven voor iedereen. 

Aan de andere kant gaat degrowth over het minderen van onze economische activiteiten. Zo beperken we de nadelen van te veel consumeren en milieuschade. ‘Minder, minder minder!’, roepen de fans van degrowth. Minder produceren, consumeren en minder materialistische levensstijlen. Terugschroeven naar het eenvoudige. 

Argumenten voor groei

Waarom zou je toch kiezen voor groeien? Want ik hoor je denken: ‘degrowth is toch zo slecht nog niet?’.

Ondanks dat groei nevenschade oplevert, helpt groei juist ook bij het behalen van de gestelde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

 1. Armoede uitroeien:
  Economische groei opent deuren naar armoedevermindering. Want naarmate economieën groeien, ontstaan er meer kansen op werk. Zo verbeter je voor een groot deel van de bevolking de levensstandaard. Dit kan weer leiden tot minder inkomensongelijkheid.
 2. Innovatie en vooruitgang:
  Groei stimuleert innovatie. Het dwingt bedrijven en individuen om creatieve oplossingen voor problemen te zoeken. Zo bereik je tot technologische ontwikkelingen die echt iets toevoegen aan de maatschappij. Van baanbrekende medische ontdekkingen tot oplossingen voor nieuwe energie.
 3. Milieubehoud: 
  Ironisch genoeg is groei ook een bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Dankzij groei boeken we technologische vooruitgang, waardoor we schonere energiebronnen, efficiënter transport en duurzamere landbouw hebben. Deze innovaties zijn super belangrijk om milieuschade te verminderen.
 4. Geschikt onderwijs:
  Groei geeft mensen de kans om het beste uit zichzelf te halen. Het stimuleert onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Zo kan iedereen hun passies nastreven en iets bijdragen aan de samenleving. Als je groei beperkt, rem je menselijke creativiteit en mogelijkheden af.
 5. Sociale voorzieningen:
  Economische groei genereert belastinginkomsten die overheden kunnen herinvesteren in belangrijke voorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Deze diensten zijn onmisbaar voor het welzijn en de ontwikkeling van de samenleving.
 6. Wereldwijde stabiliteit:
  Wat er gebeurt in een wereld zonder groei? Dat leidt tot toenemende geopolitieke spanningen omdat landen strijden om de beperkte middelen. Als de economie groeit, werken landen juist samen. En dat helpt weer om de wereld stabiel te houden. 

Blijf verstandig

Het komt neer op dat groei onmisbaar is voor maatschappelijke vooruitgang. Maar groeien als een kip zonder kop brengt negatieve gevolgen met zich mee. Voor jouw bedrijf, maar ook voor de wereld. Denk aan milieuschade, overconsumptie en inkomensongelijkheid. En kijk maar naar de inflatie, dat voelen we allemaal. 

Focus op duurzame groei

Dus, waar staan we nu? Dit betekent niet dat je moet overschakelen naar degrowth. Richt je liever op duurzame groei – een groei die zich richt op de lange termijn. De klant van de toekomst. Het slimste is als overheden en bedrijven investeren in groene technologieën, “nieuwe energie” en continu bewegen naar de actuele marktbehoeften. 

De taak aan jou en mij? Omarm groei, maar wel met verstand en stabiliteit. Dat biedt een hoopvol pad naar een betere toekomst voor iedereen. Bouw samen aan duurzame groei, dat is leuker dan alleen. 

Meer over Jaap

Groeien is niets meer dan een wetenschappelijke formule.

Jaap Jacobs
Managing director

Lees meer over