B2B targeten op LinkedIn? Stop met budget verspillen

leestijd 5 minuten
8 april 2025

Je bereik op LinkedIn daalt. Om nog zichtbaar te zijn, schakel je advertenties in. Maar die kosten kunnen flink in de papieren lopen, terwijl de resultaten uitblijven.

Je bereikt de verkeerde mensen, trekt bezoekers zonder koopintentie en ziet weinig tot geen rendement.

Met andere woorden: je verbrandt je marketingbudget.

Tijd om dat te stoppen. Zo ontdek je samen met ons hoe je deze vicieuze cirkel doorbreekt. 

Blijf lezen om te leren hoe je alleen de juiste beslissers bereikt, je targeting versterkt en LinkedIn omzet in een krachtig acquisitiekanaal.

Waarom LinkedIn perfect is voor B2B

LinkedIn is geen doorsnee socialmediaplatform. Het is dé plek waar zakelijke beslissers actief zijn. Mensen die écht invloed hebben op aankoopbeslissingen.

Wat LinkedIn uniek maakt, zijn de geavanceerde targetingopties. In plaats van je te richten op zoekopdrachten, zoals bij Google Ads, kun jij je richten op beslissers, de mensen die écht het verschil maken. Stem je campagnes precies af op functietitels, branches, bedrijfsgrootte of specifieke organisaties. Zo zet je je marketingbudget in waar het je de meeste resultaten oplevert. 

Daar komt bij dat je tegenwoordig ook organische berichten van persoonlijke profielen kunt boosten naar je ideale doelgroep. Juist persoonlijke content werkt op LinkedIn vaak beter dan posts vanuit een bedrijfsaccount. En dat niet alleen: deze functie is ook een kosteneffectieve manier om de impact van je persoonlijke berichten te vergroten. 

Het is dus mogelijk om met een beperkt budget tóch relevante mensen te bereiken. Tenminste, als je het slim aanpakt.

7 slimme targeting tips om je ideale klant te bereiken

1. Begin met je Ideal Customer Profile (ICP)

Zonder helder beeld van je ideale klant schiet je met hagel. Daarom wil je je Ideal Customer Profile (ICP) begrijpen. 

Wie zijn de mensen die écht baat hebben bij jouw oplossing? Welke functies hebben de beslissers? In wat voor type organisaties werken ze? En met welke uitdagingen kampen ze?

Zodra je dit scherp hebt, leg je de basis voor effectieve targeting.

2. Gebruik LinkedIn’s filters op de juiste manier

LinkedIn stelt je in staat om gericht te adverteren. Je kunt filteren op functietitels, bedrijfsgrootte, sector of zelfs specifieke bedrijfsnamen. Zo bereik je degene die jouw aanbod het meest waarderen.

Heb je een lijst van eerdere klanten of leads? Gebruik deze klantenlijsten om lookalike audiences te bouwen of om bestaande leads opnieuw te benaderen. Dit verhoogt je kans op succes, omdat je prospects aanspreekt die al interesse hebben getoond.

3. Versterk je targeting met externe tools

Dit B2B kanaal wordt nóg effectiever als je het koppelt aan je bestaande data. Denk aan doelgroeplijsten uit je CRM, e-mailmarketing of advertentieplatforms zoals Google en Meta.

Zo weet je precies wie al eerder interesse toonde. Misschien hebben ze je website bezocht. Of een whitepaper gedownload.

Maar ook met tools als Leadinfo kun je bijvoorbeeld eerdere websitebezoekers of leads opnieuw benaderen. Dit zorgt ervoor dat je niet opnieuw begint, maar inspeelt op mensen die al in een eerdere fase interesse hebben getoond

Laat die waardevolle contacten niet koud worden. Gebruik die inzichten om ze opnieuw te benaderen, met een boodschap die echt raakt. Zo investeer je in mensen die jou al kennen. En dus veel dichter bij een conversie staan.

4. Vermijd te brede doelgroepen

Hoe groter je doelgroep, hoe groter de kans dat je irrelevante mensen aantrekt. Veel bereik lijkt aantrekkelijk, maar als de kwaliteit van je leads laag is, kost het je alleen maar geld.

Richt je liever op een kleinere, maar veel relevantere groep. Kwaliteit gaat hier boven kwantiteit, en dat zal zich terugbetalen in betere resultaten.

5. Durf te investeren in een hogere CPM

Een hoge CPM  (kosten per duizend vertoningen) schrikt vaak af. Maar het is geen metric op zichzelf. Als je voor dat bedrag precies de juiste mensen bereikt, levert het veel meer op dan een goedkope campagne die niets oplevert.

Focus op relevantie en rendement, niet op bereik of kliks die geen waarde hebben.

6. Bied eerst waarde aan, verkoop pas later

In B2B-marketing geldt: aan de bovenkant van de funnel wil je geen harde pitch doen, maar eerst waarde bieden. Het draait erom dat je relaties opbouwt, je expertise deelt en je doelgroep waardevolle informatie biedt voordat je ze vraagt om iets van je te kopen. 

Als je in de vroege fase van de funnel waarde biedt, bouw je vertrouwen op bij je prospects. En dat vergroot de kans op succesvolle conversies later in de verkoopcyclus. Blijf dus geduldig, geef gratis waarde en leg de basis voor toekomstige verkopen.

7. Gebruik data als basis voor verbetering

Mensen die winnen in marketing, zijn degenen die data begrijpen. Gebruik de inzichten die LinkedIn en andere platformen je bieden – van audience penetration tot dwell time – om je campagnes continu te optimaliseren.

Ontwikkel je analyse capaciteiten en zorg dat je snapt wat de cijfers je vertellen. Focus je daarbij niet alleen op de impact op de korte termijn, maar juist ook op groei voor de lange termijn. Alleen dan weet je hoe te sturen op een maximale ROI.

Extra tip: optimaliseer op basis van de juiste metrics

Houd bij hoeveel procent van je doelgroep je hebt bereikt en hoeveel tijd mensen aan je advertenties besteden. Deze metrics geven inzicht in wat werkt – en wat niet. Daarmee verbeter je stap voor stap je targeting en content.

Optimaliseer & voorkom verspilling

LinkedIn werkt, mits je weet hoe je het platform effectief inzet. Het draait niet om zoveel mogelijk mensen bereiken, maar om de juiste mensen aanspreken.

Wat je nu kunt doen:

  • Bepaal je ideale klantprofiel en stem je campagnes hierop af.
  • Gebruik de targetingopties van LinkedIn om scherp te filteren.
  • Versterk je targeting met externe data en tools zoals Leadinfo.

LinkedIn is geen brandingkanaal, het is een strategisch platform voor leadgeneratie. Stop met budget verspillen en zet het in voor groei.

Meer over Julie

Julie Verstappen
Digital Marketing Consultant

Lees meer over