Customer Data Platform (CDP). Je hoort er van alles over.
Maar wat is een CDP? En waarom heb jij zoiets nodig?
Spring snel naar:
- Wat is een Customer Data platform?
- Functies van een Customer Data Platform
- De voordelen van een CDP
- 3 dimensies die een CDP samenbrengt
- Welke platforms zijn er?
- De beste CDP selecteren?
- Kosten van een Customer Data Platform
- Customer Data Platform Audit
Gemiddeld is alle data van jouw klanten verdeeld over 5 losse systemen.
Wanneer je deze data terugbrengt naar één platform in een CDP en 360 graden klantprofielen opbouwt, ben je in staat deze data overal in te zetten. Zo helpt een CDP om de CLV (customer lifetime value) per klant te maximaliseren. En kun je aan de slag met gepersonaliseerde marketing.
Liever een video bekijken over CDP’s? Jaap neemt je mee in de voordelen, praktijkvoorbeelden, het keuzeproces en de implementatie:
#1
Wat is een Customer Data Platform?
Alle data die je bewust of soms onbewust verzamelt, is veel waard.
De kunst zit hem in veilig data verzamelen, hier een tastbaar en toepasbaar klantprofiel van te maken, en deze data te activeren.
Een CDP verzamelt klantdata uit al je databronnen — zoals je website, advertentiekanalen, CRM (customer relationship management) en meer. Dit stelt je in staat om één robuust, 360 graden klantprofiel van te maken van jouw individuele klant. Zie het als een klantdata platform of database.
Maar een CDP biedt meer. Deze 360 graden klantprofielen kunnen verder verrijkt worden gedurende de customer journey, wat je in staat stelt om dieper te segmenteren en te personaliseren. Ook het activeren van de profielen gebeurt in het CDP zelf.
Ook “bevrijdt” deze tool als het ware je data uit de ingewikkelde, ongrijpbare tech stack waarin je verschillende tools hebt voor het verzamelen, opslaan en activeren van data.
Als marketeer hoef je je hierdoor niet meer druk te maken om de integriteit en de controle van data. En je kunt zo zelfs de meest waardevolle marketing asset begrijpen, beheren en activeren.
Ben je hier naar op zoek, dan is voor het verhogen van de waarde van je data een CDP ongetwijfeld iets voor jou.
Het is vaak je eerste stap richting online, cross-channel personalisatie: de juiste boodschap op het juiste moment, voor het juiste individu.
Een CDP laat leads dus sneller converteren tot klant, en verhoogt bovendien de gemiddelde customer lifetime value. Omdat je gebruik maakt van klantdata.
Wel is het noodzaak om sterk onderzoek te doen. Zoals je wellicht leest, raakt een customer data platform bijna alles in de customer journey. Daardoor heeft een CDP vaak effect heeft op vitale business en managementprocessen.
In veel gevallen wordt een CDP voor organisaties pas aanbevolen en overwogen bij een hoge volwassenheid in het digitale speelveld.
Functies van een Customer Data Platform (CDP)
Laten we nu wat dieper in de wereld van Customer Data Platforms (CDP’s) duiken. We hebben al besproken wat een CDP is, maar hoe brengt dit platform waarde voor jouw marketingstrategie? Er zijn tal van functies die een CDP biedt, maar we richten ons op de belangrijkste:

1. Inzichten dashboard
Een CDP biedt je de mogelijkheid om alle klantdata uit verschillende bronnen te bundelen op één platform. Dat klinkt al handig, maar het wordt echt krachtig wanneer je deze data op een visuele en overzichtelijke manier kunt analyseren. Een dashboard toont je bijvoorbeeld een gedetailleerd overzicht van belangrijke klantinzichten. Het maakt niet uit waar je naar zoekt; de data wordt gesorteerd en gepresenteerd in makkelijk te begrijpen blokken.
- Acquisitie: Hier zie je een bezoekerstrechter die je websitebezoekers opdeelt op basis van hun koopfase.
- Retentie: Dit laat je zien hoe goed je klanten blijven terugkomen, op basis van loyaliteitssegmentatie en levenscyclusanalyse.
Met deze informatie kun je je klantsegmenten duidelijk onderscheiden, zodat je gerichte marketingcampagnes kunt creëren.
2. Campagnes opzetten
Een CDP stelt je in staat om de klantdata effectief te gebruiken voor het opzetten van marketingcampagnes. Denk aan:
- Slimme campagnes: Je toont relevante content aan specifieke doelgroepen zonder je te richten op hun exacte fase in de klantreis.
- Hybride campagnes: Een combinatie van eigen regels en slimme algoritmen, die geactiveerd worden door een specifieke actie, zoals verlaten winkelwagentjes of automatische e-mails.
- Conversatiecampagnes: Het opzetten van interactieve gesprekken met websitebezoekers, bijvoorbeeld via een winkelassistent die hen helpt door het kooptraject.
Met deze variëteit aan campagnetypes kun je jouw boodschap exact afstemmen op je doelgroep.
3. Interne en externe data combineren
Een CDP biedt niet alleen de mogelijkheid om je interne klantdata te gebruiken, maar ook externe gegevens kunnen worden geïntegreerd om je campagnes nog effectiever te maken. Door bijvoorbeeld realtime lokale weersinformatie of verkeersdata te combineren met je klantdata, kun je bijvoorbeeld een geautomatiseerde e-mail sturen die airconditioners promoot wanneer het buiten uitzonderlijk heet is. Een CDP leert van de resultaten, zodat je targeting steeds nauwkeuriger wordt naarmate je verder gaat.
4. Klantreizen en koopfasen
Een van de belangrijkste mogelijkheden van een CDP is het creëren van klantreizen. Deze klantreizen bestaan uit verschillende fasen die jouw klant doorloopt tijdens het aankoopproces. Een CDP maakt het mogelijk om jouw klanten op te splitsen in fasen die passen bij hun koopgedrag. Door deze klantreis te koppelen aan de 360-graden profielfunctie kun je gerichte content tonen die aansluit bij het specifieke moment in de klantreis. Zo blijft de klantreis altijd relevant, en blijf jij de klant op het juiste moment aanspreken.
5. Drag & Drop dynamische content
Dynamische content is onmisbaarvoor het personaliseren van de klantervaring, maar vaak vereist het complexe technische vaardigheden. Veel CDP’s bieden dynamische content voor e-mails en websites, maar niet elke marketeer heeft de programmeervaardigheden om deze mogelijkheden volledig te benutten. Spotler Activate lost dit op met een eenvoudige drag & drop-functie. Deze functie maakt het mogelijk om dynamische, gepersonaliseerde content te tonen zonder dat je technische kennis nodig hebt. Dit betekent dat elke marketeer gebruik kan maken van deze krachtige tool om klantgerichte content te presenteren op het juiste moment.
Met al deze krachtige functies stelt een CDP je in staat om niet alleen je klantdata te verzamelen, maar deze ook te gebruiken voor het creëren van uiterst gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes. Het geeft je de tools om je klanten op het juiste moment met de juiste boodschap te bereiken, zodat je effectiviteit aanzienlijk verbetert.
De voordelen van een CDP
Een Customer Data Platform (CDP) biedt niet alleen de mogelijkheid om klantgegevens te verzamelen, maar het kan je bedrijf daadwerkelijk helpen groeien. De voordelen van een goed geïntegreerde CDP zijn enorm – zolang je het platform goed benut.
Minder programmeervaardigheden nodig
Marketeers willen zich concentreren op wat echt belangrijk is: groei. Toch vereist het beheren van klantdata uit verschillende bronnen vaak programmeerkennis, wat tijdrovend is en de afhankelijkheid van IT verhoogt. Een CDP verandert dit volledig. Het bundelt al je klantdata op één overzichtelijk platform en maakt deze makkelijk toegankelijk zonder dat er technische vaardigheden nodig zijn. Dit bespaart kosten, tijd en vermindert de afhankelijkheid van ontwikkelaars – een waardevolle winst voor elk marketingteam.
Verhoogde conversieratio’s en omzet
Een CDP helpt je om klantreizen te personaliseren op basis van gedetailleerde 360-graden klantprofielen. Door klanten op het juiste moment de juiste content te tonen, vergroot je de kans dat ze daadwerkelijk converteren. Maar het houdt niet op bij meer verkopen; het verhoogt ook de klanttevredenheid, wat een directe impact heeft op de long-term waarde van je klanten en je omzet.
Nieuwe klanten vinden
Alle klantdata op één plek maakt het makkelijker om waardevolle segmenten te creëren. Door te analyseren welke klantgroepen het beste presteren, kun je nieuwe, gerichte segmenten definiëren. Bijvoorbeeld: het creëren van een segment gericht op jonge mannelijke koopjesjagers in Berlijn. Met deze data kun je je marketing nog gerichter inzetten, wat niet alleen je huidige klanten beter bedient, maar ook nieuwe klanten aantrekt.
Voldoen aan regelgeving en controle over je data
Met de groeiende focus op privacywetgeving, zoals de AVG, wordt het steeds moeilijker om klantdata van derden te verzamelen en delen. Een CDP stelt je in staat om klantdata uit eigen bronnen te verzamelen en de eigenaar van die data te blijven. Dit maakt je niet alleen AVG-compliant, maar biedt je volledige controle over hoe je met deze data omgaat, zonder externe afhankelijkheden.
Eigendom van je data
Platformen zoals Amazon bieden gemak, maar ze hebben één groot nadeel: jij bent niet de eigenaar van de data. Klantdata is tegenwoordig misschien wel het waardevolste bezit van je bedrijf. Door een CDP te gebruiken, blijf jij eigenaar van je data, wat je niet alleen onafhankelijk maakt, maar ook de waarde van je bedrijf verhoogt. Je kunt de data gebruiken zoals jij dat wilt, zonder de afhankelijkheid van externe platformen.
360-graden klantprofielen
Een CDP maakt het mogelijk om 360-graden klantprofielen te creëren, wat je helpt om een diepgaand inzicht te krijgen in elk aspect van het klantgedrag. Wanneer een klant contact opneemt, weet je precies met wie je praat, wat hun voorkeuren zijn en welke aankopen ze in het verleden hebben gedaan. Dit stelt je in staat om tijdens elk contactmoment gepersonaliseerde marketing aan te bieden, wat de klantervaring aanzienlijk verbetert.
Optimaliseer je marketingcampagnes
Een CDP biedt waardevolle inzichten in de prestaties van je marketingcampagnes. Door te begrijpen welke campagnes goed presteren en welke minder effectief zijn, kun je je marketingstrategie optimaliseren. Het leren van de data van eerdere campagnes maakt het mogelijk om de effectiviteit van je toekomstige campagnes te verhogen, waardoor het rendement op je marketinginvesteringen (ROI) in de loop van de tijd stijgt.
Omnichannel met een CDP
De toekomst van commercie is hybride: online en offline komen samen om de beste klantervaring te bieden. Een CDP ondersteunt dit naadloos door al je klantgegevens op één platform te bundelen, zodat je consistentie kunt bieden over alle kanalen heen. Of je nu via je webshop, fysieke winkel of een ander kanaal contact hebt met klanten, een CDP zorgt ervoor dat ze altijd een gepersonaliseerde ervaring krijgen. Dit maakt de overgang naar een omnichannel-strategie niet alleen mogelijk, maar ook effectief.
Met een CDP geef je je marketingteams de tools die ze nodig hebben om klantdata efficiënt te verzamelen, te organiseren en te gebruiken. Het stelt je in staat om marketingcampagnes te personaliseren, klantrelaties te verbeteren en je bedrijf te laten groeien. Dit alles, terwijl je volledige controle hebt over je data en volledig AVG-compliant blijft. Het is de sleutel tot succes in een steeds meer cookieless toekomst.
3 essentiële dimensies die een CDP samenbrengt
Alleen een CDP kan first-party customer data beschikbaar, begrijpbaar en inzetbaar maken. Zo brengt het drie essentiële dimensies samen:
- Data integriteit. De data die een CDP verzamelt, heeft een hoge mate van integriteit, omdat de transparantie en granulariteit van zeer hoog niveau zijn.
- Controle. Marketeers hebben met een CDP volledige controle over zowel de manier van verzamelen, als het organiseren en activeren van first-party data voor specifieke taken.
- Toegang tot data. Een CDP maakt het mogelijk voor marketeers om te bepalen welke data in, maar ook weer uit het platform komt, zonder technische kennis van hoog niveau, zoals dat van developers.
Verschil tussen CDP en Marketing Automation

#2
Welke platforms zijn er?
CDP tools die je kunt overwegen:
- Blueconic
- Segment.com
- Spotler Activate
- Bloomreach
Bekijk een compleet overzicht van alle erkende customer data platforms.
Belangrijkste functies: inzicht in ROI en CLV
Vrijwel alle CDP’s geven je de mogelijkheid om online, cross-channel personalisatie toe te passen voor ieder individu. Met als resultaat een hogere gemiddelde klantwaarde.
Tijdens het onderzoeken welk CDP platform voor jou geschikt is, adviseren we goed in kaart te brengen welke wensen en requirements je hebt.
En of het platform deze opties zelf biedt of mogelijk moet samenwerken met andere tools om tot inzichten te komen.
Niet alle CDP systemen zijn helaas even slim en gemakkelijk om mee te werken of te koppelen met je bestaande tech stack. Daardoor moet je soms data nog bewerken en analyseren in systemen die hierin meer thuis zijn.
Persoonsgegevens en klantdata verzamelen
Ook adviseren we goed te kijken naar hoe de CDP software omgaat met het verzamelen van persoonsgegevens.
Je wilt immers niet het risico lopen op een datalek en de privacy van je klanten schaden.
Er zijn twee soorten technologieën die helpen met het hanteren van de AVG.
Consent management platforms (toestemming geven voor gebruik van persoonlijke data) en systemen die consent management standaard hebben ingebouwd.
Een mooi voorbeeld waarbij wij het verzamelen van persoonsgegevens goed in de praktijk hebben gebracht is voor een grote universiteit in Nederland.
Voorheen negeerden veel websitebezoekers de consent banner. Dit resulteerde erin dat er weinig data verzameld werd en het beperkte de omvang van remarketinglijsten.
Met behulp van een CDP hebben we de cookiebanner prominenter in beeld gebracht.
Deze aanpassing heeft ervoor gezorgd dat de opt-ins zijn gestegen met 35,43%. Een enorm verschil!
Personaliseren
Toestemming van de gebruiker is nodig om uiteindelijk data te verzamelen om zodoende uiteindelijk ook te kunnen personaliseren.
De opties per CDP variëren van geen tot zeer uitgebreide mogelijkheden.
In veel gevallen is het doel om de volledige klantreis te voorzien van een gepersonaliseerde ervaring. De website, on-site personalisatie, maar ook binnen andere communicatiekanalen, zoals advertentiecampagnes en e-mail.
De beste CDP selecteren?
Nu je weet wat een CDP is en hoe het je bedrijf kan helpen, is het tijd om de juiste leverancier te kiezen. Er zijn veel opties, maar elke organisatie heeft unieke behoeften. Denk goed na over wat jij van een CDP verwacht: wil je een platform dat je zelf kunt beheren, of heb je maatwerk nodig?
Maak een shortlist van potentiële leveranciers en vraag om een demo. Vraag hen hoe ze een specifieke uitdaging voor jouw bedrijf zouden oplossen. Dit geeft je een helder beeld van wat ze kunnen bieden.
Toch hulp nodig bij je keuze? Check dan zeker deze Customer Data Platform (CSP) vergelijkingssheet.
#3
Data Driven Marketing on steroids
Een CDP is dé oplossing voor een volledig data gedreven aanpak. Zeker nu we marketingacties kunnen automatiseren en personaliseren.
Dit wordt vaak ingeleid door slimme technologieën, zoals bijvoorbeeld machine learning.
Integraties maken het verschil
Om deze algoritmes goed te laten werken, hebben we de juiste data nodig uit verschillende systemen.
Zo wil je waarschijnlijk koppelen met een ad management systeem, je website, CRM en waarschijnlijk e-mail marketing software.
De kwaliteit van CDP wordt hierdoor grotendeels bepaald door het aantal beschikbare integraties en de stabiliteit van deze koppelingen.
#4
Kosten van een Customer Data Platform
Een CDP is ontzettend veelzijdig en heeft een lange houdbaarheid. Zeker als je een CDP kiest waarmee je ook kunt personaliseren en goed kunt integreren met meerdere systemen.
Het succes en de verwachte ROI ervan is afhankelijk of het systeem goed wordt toegepast binnen de hele organisatie. Het is dus van belang om goed doordacht met meerdere stakeholders te kijken naar een CDP. Bij een CDP komen implementatiekosten en licentiekosten kijken, zonder doordacht plan (en bijbehorende business case) is het lastig om deze terug te verdienen.
In de meeste gevallen zijn CDP’s een SaaS-oplossing. De kosten variëren van een kleine duizend euro per maand tot duizenden euro’s per maand.
#5
Customer Data Platform Audit
Fingerspitz is partner van meerdere CDP systemen, zoals marktleider BlueConic en Spotler Activate.
Wil je gebruik maken van onze ervaringen met customer data? Neem contact op!
Wij ondersteunen in de keuze en implementatie, of doen een CDP growth audit op je bestaande platform voor je om zo de wensen en strategie te definiëren of helpen je een keuze te maken in de tech stack.
Laat ons weten wat je CDP uitdagingen en doelstellingen zijn!
Succesvolle CDP cases
Om te begrijpen hoe een CDP in de praktijk werkt, is het handig om te kijken naar concrete cases. Dit zijn enkele inspirerende voorbeelden van organisaties die met een CDP indrukwekkende resultaten hebben behaald.
Meer over Dusty
Alleen door data om te zetten naar waardevolle inzichten en acties, maximaliseer je online marketing succes.
Dusty Hermans
Head of Data & Automation