Conversies stimuleren? Deze storytelling formule gaat je helpen

leestijd 5 minuten
14 juni 2022

Je ultieme doel met advertentieteksten is vaak maar één ding: clicks krijgen. Maar hoe krijg je die click? 

Volgens Ashton Shanks, CEO van Hemon Media, zijn er drie zaken van belang: 

  • Je moet zorgen voor verlangen
  • Nieuwsgierigheid creëren
  • En zorgen voor een minimale bescherming. 

Wanneer je dit toepast, hoef je je volgens Shanks geen zorgen meer te maken over de clicks. 

Leuk en aardig, maar hoe pas je dit dan toe? Daar gaan we in dit blog verder op in. 

Hoe je met storytelling het brein prikkelt

Ashton Shanks heeft een storytelling framework gebouwd om het optimale uit je conversies te halen. Hij begint bij de basis van storytelling. De basis is volgens Shanks ons eigen brein.

Waarom?

Wanneer je weet hoe je brein reageert op storytelling, kun je je strategie daarop aanpassen. 

Ons brein werkt in drie fases wanneer we een advertentie voorbij zien komen. Aan de hand daarvan maken we de keuze of we iets willen kopen of toch niet.

Hoe werkt dat precies? 

  • Het begint het zogenaamde oerinstinct van je hersenen: “Doet dit mij pijn?” of “Kan ik dit negeren?”. Wanneer dat niet lukt en een advertentie bijvoorbeeld aantrekkelijk is, dan gaat je brein door naar de volgende fase. 
  • Het middenbrein wordt vervolgens geactiveerd. “Is dit relevant voor mij?” of “Is dit een goed of slecht ding?”.
  • Als laatste maak je een keuze aan de hand van je neo-cortex brein. “Dit is cool, maar ik heb het niet nodig.” of “Dit vind ik leuk! Ik koop het.”.

Het geheim van onze biologie

Voordat je iemand kan overtuigen om op je aanbod in te gaan of je product te kopen, moet je voorbij hun oerinstinct zien te komen.

Storytelling is zo krachtig, omdat het in staat is om voorbij dit instinct te komen. Het heeft het vermogen om snel de primaire delen van onze hersenen te omzeilen die de lezer vertellen “dit is spam en niet goed”.

Maar nu komt het..

Wanneer het verhaal dat je vertelt goed is opgebouwd, maak je contact met het neo-cortex brein en dat wil je!

Door op een juiste manier snel contact te maken met de lezer, zet je de hersenen aan om te zeggen: “Deze informatie is belangrijk, ik blijf lezen.” En daar ben je natuurlijk naar op zoek.

Het stappenplan

Wanneer je je advertenties gaat schrijven, begin je volgens Ashton Shanks bij de ‘haak’. Je wilt het publiek aanhaken. In een ideale situatie blijven ze hangen en heb je ze verbonden aan je merk.

Wat veel marketeers vergeten:

Om ervoor te zorgen dat het publiek blijft hangen moet je gebruik maken van sterke copy. De eerste zin is eigenlijk all that matters.

Wanneer de eerste zin interesse opwekt, gaat de lezer vanzelf door naar de tweede, derde en vierde zin. Een sterke eerste zin is dus van groot belang.

Laten we eens kijken naar de voorbeelden van goede copy:

Shanks komt mety: “Ben je ook ziek van …”, “Mensen zijn absoluut razend over…”. Met dit soort zinnen trek je de aandacht van de lezer. 

De pijn

Vervolgens kun je met je copy inspelen op de pijn van de lezer. Je wilt ze beïnvloeden. Onderzoek waar hun pijnpunten zitten. Op die manier kun je iemand ervan overtuigen dat jouw product of merk een oplossing biedt tegen deze pijn.

Je begint bij psychologische pijn. Met de volgende zinnen kun je daar bijvoorbeeld op inspelen: 

  • “Ik was het zat om steeds…”
  • “Het resulteerde nooit in iets totdat…”

De hemel

Tijd voor de volgende stap: de doorbraak. Het verhaal is verteld en nu laat je de lezer zien dat je product of merk ‘de hemel’ is voor hen.

Waarom de hemel?

Jouw product biedt een oplossing voor al hun problemen en pijn. Het is de hemel op aarde en je wilt het niet missen. Maak kenbaar dat jouw product een hoop voordelen met zich meebrengt waardoor je als lezer niet meer zonder kan of wil. 

Hieronder nog eens de belangrijkste punten die je nodig hebt voor goede storytelling: 

  • De haak: je wil dat mensen aanhaken. 
  • De pijn: ontdek de pijn van de lezer en speel hierop in. 
  • De doorbraak: biedt een oplossing voor de pijn.
  • De hemel: zorg dat de lezer niet meer zonder wil. 

Herdefiniëren 

Een andere belangrijke strategie die Ashton Shanks aanraad om te gebruiken in goede storytelling is herdefinitie. Herdefinitie is het proces waarbij een nieuwe definitie wordt gegeven aan een product. Het zegt dat het product dit is in plaats van dat. 

Wanneer gebruik je het?

Natuurlijk is niet elk product perfect en zullen er afwijzingen en obstakels zijn die in de geest van elke lezer opduiken. Herdefiniëring kan helpen deze bezwaren te overwinnen en ze zelfs op te lossen voordat de lezer zich er zelfs maar bewust van is. 

Dringt het tot je door?

Ga aan de slag met bovenstaande tips en creëer een succesformule voor je advertenties! 

Blijf op de hoogte en meld jezelf aan voor het Growth Lab!

Met ons Growth Lab geven wij je gratis toegang tot experimenten, resources, blogs en cases over digital groei voor slimme marketeers. Groeien door middel van marketing? Dit is je kans!

Meer over Marieke

Marieke Boot
Content- en copy stagiaire

Lees meer over