Dit artikel is geschreven in opdracht van het modevakblad Texilia.
Wat is het geheim van het succes van online modegiganten als Zalando en Vente-Exclusive.com? Deze e-tailers zijn gehaat, geliefd of gevreesd. Ze lijken niet op elkaar. Vente-Exclusive.com is de grootste online shopping community van de Benelux, een besloten club die topmerken met korting aanbiedt. Zalando is één van de top 3 e-tailers in Nederland. De webshop heeft hier in 2012 naar schatting €200 miljoen omzet gedraaid. Gericht op mode heeft alleen concurrent Wehkamp van RFS Holland Holding een grotere omzet. Toch zijn er overeenkomsten tussen Zalando en Vente-Exclusive.com. Kunnen we iets van ze leren?
Het draait niet alleen om geld
Omzet wordt uiteraard bepaald door investeringskracht. Zonder geld wordt het lastig om tegen de bestaande grote spelers op te boksen. Zalando heeft geld. Bij het zien van hun marketingcampagnes gaat bij menig internetmarketeer het hart sneller kloppen. Als je echter leest dat ze elk jaar zwaar verlies draaien, dan krijg ik bij deze aanpak mijn twijfels. Ik heb nog geen enkele keer gezien dat een langdurige agressieve aanpak werkt. Maar wie weet, lukt het Zalando op den duur om de advertentie-inkoop te verlagen. Vente-Exclusive.com hanteert een andere strategie: door slim gebruik te maken van de bestaande community, weet het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid de kosten te beperken.
Strategie is het toverwoord
Goed of fout? De prijzen worden aan de meet verdeeld. Zalando en Vente-Exclusive.com hebben in elk geval één ding gemeen: strategie. Dat is het toverwoord. Er is een duidelijk plan en daar wordt niet van afgeweken. Deze bedrijven hebben tot in de puntjes alle fases van de customer journey op orde, de ervaring van de klant tijdens het dienstverleningsproces. Welke kanalen gebruik je om bezoekers te trekken? Welke wijze en kanalen van communiceren gebruik je? Hoe zorg je ervoor dat bezoekers goede service krijgen? Welke middelen zet je in om de verkoop te optimaliseren en hoe stimuleer je herhaalaankopen? Beschrijf deze ‘reis’ en zet op papier welke touchpoints (momenten dat er contact is met de klant) je op orde moet hebben. Het resultaat? Een uitgekookte onlinestrategie waarmee je vooruitloopt op veel e-tailers.