10 Gratis SEO tools

leestijd 5 minuten
7 juli 2023

Het maakt niet uit wat voor soort van zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie je overweegt, het draait nog altijd om de juiste zoekwoorden. Zelfs het nieuwe Hummingbird algoritme kan niet voorkomen dat je moet optimaliseren op zoekwoorden. Trefwoorden vormen nu eenmaal het fundament van SEO, of je nu bezig bent met content voor een website, blogposts of het verbeteren van je lokale vindbaarheid.

Naast een groot aantal betaalde tools zijn er ook tal van gratis zoekmachineoptimalisatie tools beschikbaar. Ze kunnen iets minder nauwkeurig zijn dan betaalde versies, en ze zijn niet helemaal vergelijkbaar met tools die allerlei ingebouwde extra’s hebben, maar het geld dat je bespaart kan een echt voordeel opleveren.

Hieronder zie je een overzicht van de meest populaire gratis SEO tools die online beschikbaar zijn:

1. Google Zoekwoordplanner

Google’s AdWords zoekwoordplanner kan je helpen om een waardevolle lijst met zoekwoorden voor je SEO en PPC campagnes op te bouwen. Om het te gebruiken heb je vandaag de dag een Google Adwords account nodig. Je bent niet verplicht om daadwerkelijk te adverteren.

2. Traffic Travis

Traffic Travis is een allround SEO tool, met een duidelijke lay-out en zeer makkelijk te gebruiken. Deze tool biedt een schat aan informatie en statistieken met betrekking tot je markt, website en de concurrentie. Enkele van de functies van de SEO tool bevatten onder andere:

 • keyword research;
 • zoekmachine gereedschap; 
 • PPC analyse; 
 • pagina-analyse en SEO analyse.

Je kunt Traffic Travis gratis gebruiken, maar je bent wel verplicht om een online registratieformulier in te vullen.

3. Moz Open Site Explorer

Open Site Explorer geeft dezelfde informatie als het ter ziele gegane Yahoo Site Explorer: met name een helder overzicht van alle inkomende links. Als je geen Pro lid bent, is de informatie beperkt, maar de data is van hoge kwaliteit. Als je deelneemt aan maximaal vijf websites, beginnen de maandelijkse kosten bij $99, maar de prijs is de moeite waard.

Het is snel en makkelijk te gebruiken – de tool maakt vergelijkingen met andere sites mogelijk en stelt je in staat om gegevens te exporteren naar Excel.

4. SEOBook SEO toolbar

De toolbar SEOBook SEO levert veel nuttige informatie die je zal helpen direct je concurrerende markt te analyseren in de zoekresultaten.

Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn:

 • een quick scan SEO rapport; 
 • gemakkelijke toegang tot onderzoekgegevens concurrenten; 
 • whois info;
 • traffic values.

5. Seomoz Toolbar

De SEO Mozbar is een geweldige tool die veel nuttige functies biedt. Hiermee kan je jouw website of de concurrentie analyseren en snel alle Google, Yahoo en Bing statistieken bekijken.

Met de werkbalk kun je aangepaste zoekopdrachten maken en selecteer je de zoekmachine en het domein dat je nodig hebt. Het belicht ook direct belangrijke informatie – alles wat je nodig hebt kan eruit worden gehaald om gemakkelijk de informatie te vinden die je nodig hebt.

6. SocialMention

SocialMention is een handige, gratis tool waarmee je zoekt in:

 • blogs en kleine blogs; 
 • forums; 
 • sociale netwerken; 
 • agenda-afspraken;
 • nieuws.

Gemakkelijke gebruiken voor analyses over je merk of hiermee doelgerichte zoekwoorden op te halen. Je ontvangt dagelijks meldingen (vergelijkbaar met Google Alerts, maar alleen voor sociale media) over je merk, bedrijf, specifieke zoekwoorden en meer.

7. SEO Book

SEO Book is een handige informatiebron met gratis SEO toepassingen. De informatie wordt overzichtelijk gecategoriseerd en je kunt eenvoudig zoeken naar wat je nodig hebt.

8. Seoquake For Firefox

Seoquake is een Firefox-extensie gemaakt voor het optimaliseren van SEO resultaten door het analyseren van verschillende parameters, zoals:

 • Page Rank; 
 • Google index;
 • Alexa traffic rank; 
 • Webarchief leeftijd van de site;
 • externe en interne links; 
 • Whois informatie; 
 • zoekwoord dichtheid; 
 • en meer.

Of je nu een SEO beginner bent of niet, deze tool is ontzettend handig! Met een simpele klik kun je zien hoe populair een website is bij de zoekmachines en kun je gemakkelijk vergelijkingen tussen sites maken.

9. Affilorama SEO Toolbar For Firefox

De nieuwe Affilorama Firefox SEO Toolbar biedt een aantal zeer nuttige gegevens met betrekking tot linkbuilding en search: Google Pagerank, Alexa traffic rank, traffic ranks, backlinks, whois informatie, metadata en meer. Je kunt het ook als een link scanner gebruiken.

10. Google SERP Snippet Optimization Tool

De Google SERP Snippet Optimization Tool tool laat je zien hoe je organische resultaten eruit zien in de zoekresultaten van Google. Je kunt titels en meta descriptions toevoegen om te controleren hoe het eruit komt te zien. Let alleen goed op. Afgelopen week (half maart) zijn de zoekresultaten veranderd. Er zijn momenteel minder karakters beschikbaar in de title van een pagina. Het is de vraag wanneer er een nieuwe update komt van deze tool. 

Tot slot

Er zijn uiteraard nog veel meer tools beschikbaar die je kunnen helpen bij SEO, maar hopelijk heb je iets aan dit overzicht van populaire tools. Deze tools geven je een goede start om aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie. Dit door het vinden van de juiste zoekwoorden voor je bedrijf, het lokaliseren van de meest invloedrijke websites in je niche en het uitvoeren van verschillende concurrentieanalyses.

P.S: hier is nog een andere mooie tool – feedthebot.com – die je helpt hoe zoekmachines jouw website bekijken.

Lees meer over