17 factoren van Moz’ Spam Score

leestijd 4 minuten
18 oktober 2019

Wanneer je Moz of Open Site Explorer gebruikt, is de spamscore je de laatste tijd vast wel eens opgevallen. Maar wat is het nu eigenlijk en waarom heb je een bepaalde spamscore? De spamscore is in maart 2015 geïntroduceerd door Moz. Op basis van verschillende factoren krijgt je site een spamscore tussen de 0 en 17. Hoe hoger de score, hoe hoger de kans dat je website een penalty kan krijgen van Google. Weten welke factoren dit zijn en hoe je de spamscore moet interpreteren? Lees dan verder!

 

Waar vind je de spamscore?

Zoals al eerder verteld, de spam score van Moz is onder andere vindbaar via Moz en Open Site Explorer. Ook met de MozBar is de spamscore zichtbaar. Dit is dezelfde handige tool die je kunt gebruiken voor de domain- en page autoriteit! Hieronder is een voorbeeld te zien van de spamscore zoals deze er bij ons uit ziet. 

 

17 factoren van de spam score

De score is eenvoudig te begrijpen: er zijn 17 factoren waarvoor je een zogenaamde flag kan krijgen. Heb je 5 factoren waar je site aan voldoet? Dan krijg je een spamscore van 5. In dit geval geldt hoe lager, hoe beter.

Gelukkig heeft Moz de factoren vrijgegeven, zodat wij je kunnen vertellen waar je op moet letten! Voor de volgende factoren krijg je een ‘flag’:

 1. Lage MozTrust of MozRank (hoe hoger, hoe betrouwbaarder).
 2. Grote site met weinig inkomende links (van verschillende domeinen).
 3. Diversiteit in inkomende links naar het subdomein is laag.
 4. Ratio tussen follow en no follow links naar het subdomein is niet geloofwaardig.
 5. Ratio tussen follow en no follow links naar het domein is niet geloofwaardig.
 6. Weinig inkomende links met de merknaam als anchor tekst.
 7. Weinig content op de pagina’s.
 8. Site opmaak: ratio tussen tekst en HTML, JavaScript enzovoort klopt niet.
 9. Het subdomein heeft teveel externe links.
 10. Het subdomein heeft weinig interne links.
 11. Ratio tussen anchor tekst en content tekst is niet juist.
 12. Er staan te veel externe links in de menu’s en footers.
 13. Er is geen contactinformatie aanwezig (zowel e-mailadres of social media pagina’s).
 14. Een groot deel van de pagina’s van de website doet het niet.
 15. Het top level domein is gezien als bron van spamlinks.
 16. De domeinnaamlengte is langer dan gemiddeld.
 17. De domeinnaam bevat cijfers.

 

Hoe kan ik slim gebruikmaken van de spam score?

Iedere website heeft wel enkele slechte backlinks. Met de spam analysis (momenteel enkel te gebruiken met Moz Pro) kan je controleren welke links slecht zijn voor je website. Bij een opfrissing van je backlinks is het dan ook erg nuttig de spam score te gebruiken. Zo zie je er snel welke links je liever niet ontvangt.

Met de spamscore kun je ook eenvoudig potentiële links controleren. Wanneer je op zoek bent naar potentiële websites om aan te schrijven, kan het handig zijn om even de spam score te checken. Je wilt natuurlijk geen website met een spamscore van 17 die naar jouw website linkt. Natuurlijk moet je wel je verstand blijven gebruiken en niet alleen op de spamscore afgaan. Er zijn ook tal van andere factoren van belang.

 

Welke spamscore is goed of fout?

Zoals Moz zelf aangeeft, het is niet zeker dat dit écht de factoren zijn waardoor een website een penalty krijgt. Moz heeft gekeken naar de correlatie tussen websites met een penalty en hun eigenschappen.

Spamscore factoren

In bovenstaande grafiek wordt de correlatie weergegeven tussen de factoren en de kans op een penalty. Zoals je ziet maken websites met een spamscore tot en met 6 – gelukkig – slechts 16,2% kans op een penalty. Daarboven wordt het risky. Maar let wel op: dat een site een penalty kreeg, hoef niet per sé te maken te hebben met de flags die de website heeft gekregen van Moz.

Enkele factoren zijn namelijk al snel van toepassing op een gemiddelde website. Zoals een domein met cijfers in de domeinnaam. Niet alle sites die een cijfer er in hebben, zijn per definitie een spam website. Er zit momenteel geen verschil in de weging van de verschillende factoren, terwijl sommige factoren toch echt erger zijn dan de ander.

 

Mijn spamscore is X, wat moet ik nu?

De score zegt niet dat je de bepaalde factoren beslist moet fixen, maar dat Moz deze factoren tegenkwam tijdens het crawlen van jouw pagina’s. Of dit resulteert in een penalty of niet, is niet zeker. Toch is het goed om deze punten eens één voor één na te lopen. Succes hiermee!

Lees meer over