Marketing budgetteren voor 2025: zo pak je het aan

leestijd 5 minuten
15 oktober 2024

Terwijl 2024 langzaam afsluit, heb je weer een jaar vol gebeurtenissen achter de rug.

Maar we blikken graag vooruit. Jij ook? In dit artikel duik je in de belangrijkste aandachtspunten voor je marketingbudget in 2025.

Door te reflecteren op het verleden, werpen we een scherpe blik op de toekomst. Zo leer jij van waardevolle adviezen over het optimaal inzetten van je marketingbudget. Op die manier kun jij volgend jaar vol energie en overtuiging aan de slag!

Een update van 2024

De afgelopen maanden in een notendop? Ups, downs en verschuivingen.

Om dat in perspectief te plaatsen: jaarlijks voert Gartner een analyse uit naar de wijze waarop CMO’s over de hele wereld hun marketingstrategieën voor het volgende jaar opstellen. Tegelijkertijd delen zij hun reflectie op het voorgaande jaar.

Deze bevindingen bieden een referentiekader. Een startpunt en een mogelijke leidraad voor je budgetplanning voor 2025.

Wat valt op?

  • Dalende marketingbudgetten. Uit de Gartner CMO Spend Survey 2024 blijkt dat marketingbudgetten in 2024 zijn gedaald naar 7,7% van de totale bedrijfsomzet, een sterke daling ten opzichte van 9,1% in 2023.
  • Krappe budgetten zetten druk op strategieën. Uit het onderzoek van Gartner blijkt dat 64% van de CMO’s in 2024 aangeeft niet over voldoende budget te beschikken om hun strategie volledig uit te voeren.
  • Verschoven budgetprioriteiten. Marketingtechnologie-investeringen zijn in 2024 opnieuw gedaald en bevinden zich op het laagste niveau in tien jaar. Maar gek genoeg neemt de interesse in technologie niet af. Integendeel; de invloed van IT op martech-beslissingen neemt toe. Terwijl CMO’s meer investeren in paid media. Dat neemt nu 27,9% van het totale budget in.
  • Focus op digitale kanalen en AI. Digitale marketing blijft domineren in 2024. Bijna 57,1% van het betaalde mediabudget wordt besteed aan digitale kanalen, met zoekadvertenties (13,6%) en sociale media-advertenties (12,2%) als leidende categorieën.
  • Arbeid onder druk, maar paid media groeit. Waar martech en arbeidskosten verder onder druk staan, blijft paid media een prioriteit. CMO’s streven naar directe impact op de omzetgroei, waarbij digital advertising voorrang krijgt op traditionele kanalen.

Inzicht in 2024 biedt een duidelijk startpunt voor de budgetplanning. Ondanks de uitdagingen, zoals lagere budgetten en stijgende kosten, zullen marketeers in 2024 innovatieve oplossingen moeten omarmen, waaronder AI en strategische samenwerking, om hun doelen te bereiken.

Verwachtingen voor 2025

Advertentiekosten blijven schommelen

De advertentiekosten in 2024 zijn verder afgenomen. En toch zien we dat deze trend in 2025 niet gelijkmatig zal doorzetten. Sommige sectoren blijven profiteren van lagere kosten. En anderen, zoals de retail en B2C-producten, zien juist een lichte stijging door verhoogde concurrentie en een verschuiving naar digitale kanalen.

Het is aan bedrijven om voorzichtig te zijn met hun budgetplanning. Omdat prijsfluctuaties afhankelijk zijn van sectoren en digitale transformatie.

Synergie en samenwerkingen worden belangrijker

Met het vooruitzicht dat marketingbudgetten in 2025 weinig toenemen (1-4%), is het belangrijk om middelen efficiënter te gebruiken. Bedrijven worden gedwongen om meer samen te werken binnen verschillende afdelingen, zoals IT, sales, en customer success. Om zo budgetten te optimaliseren en resultaten te maximaliseren. Het creëren van synergie tussen teams verhoogt de efficiëntie en leidt tot betere klantresultaten.

Koopkracht en inflatie blijven invloed uitoefenen

Net als in 2024, blijven stijgende grondstofprijzen, loonkosten en inflatie de koopkracht van consumenten in 2025 onder druk zetten. Dit heeft gevolgen voor het consumentengedrag. Klaten zullen namelijk voorzichtiger zijn met hun uitgaven. Het is voor bedrijven belangrijk om hun waardepropositie verder optimaliseren. Zo blijven ze relevant, en blijven ze klanten overtuigen.

AI als redder in nood

Een belangrijke trend in 2025 is de toenemende afhankelijkheid van kunstmatige intelligentie (AI). En daarbij vooral generatieve AI, om productiviteit te verhogen ondanks krappe budgetten. 

AI helpt bedrijven nu al bij contentcreatie, advertentie-inkoop en marketinganalyses. De voorspelling is dat dit in 2025 veder toeneemt. Hierdoor wordt het mogelijk om ‘meer te doen met minder’. Dit is vooral van groot belang in sectoren waar budgetten beperkt zijn, en de behoefte aan innovatieve oplossingen groot blijft.

Balans tussen online en offline bestedingen blijft verschuiven

De verschuiving richting digitale marketing blijft zich voortzetten, ook in 2025. Een groter deel gaat naar online kanalen. In 2024 was 57,1% van het betaalde mediabudget gericht op digitale kanalen, en dit percentage zal naar verwachting blijven groeien.

Toch blijft het belangrijk dat merken hun offline marketing niet helemaal negeren. Vooral niet in sectoren als retail, waar fysieke interacties nog steeds van grote waarde zijn.

Weten is blijven meten

Bedrijven zullen in 2025 blijven investeren in platforms en technologieën die bruikbare data en inzichten bieden om resultaten te optimaliseren. Door de versnelde digitalisering en de krappe budgetten is de focus op meetbare resultaten en verantwoording nog belangrijker geworden. Dit betekent dat marketingstrategieën meer gericht zullen zijn op het leveren van aantoonbare impact, met een grotere nadruk op waardecreatie voor klanten in plaats van enkel op omzet.

Hoe bereken jij jouw marketingbudget en maak je een plan?

Het opstellen van een effectief marketingbudget bestaat uit meer dan alleen cijfers; het vraagt om een duidelijke visie en strategie. In 2025 wordt het belangrijker dan ooit om investeringen te richten op technologieën en samenwerkingen die een directe impact hebben op groei. Denk aan AI-gestuurde tools en het optimaliseren van partnerprogramma’s om schaalbaarheid te realiseren.

Inspiratie opdoen over hoe jij je marketingstrategie transformeert? Ontdek onze uitgebreide gids over het optimaliseren van je investeringen. Durf te dromen, durf te groeien, en geef je merk de investering die het verdient!

Sparren over je budget en ontwikkelingen?

Met 2025 voor de deur is het tijd om kritisch te kijken naar jouw marketingbudget en strategie. Door slim in te spelen op de verwachtingen en trends kun je maximaal resultaat halen uit je investeringen. Wij helpen je graag met een frisse blik en slimme adviezen om je marketingdoelen te bereiken!

Ingewikkeld? Begrijpelijk: het kan lastig zijn om te weten hoe jij jouw marketingbudget het beste besteed. Een verfrissende, scherp blik kan je helpen. Wij helpen jou graag om het maximale uit je budget te halen.

Lees meer over