Marketingbudget bepalen: de complete gids voor het optimaliseren van je investeringen

leestijd 5 minuten
28 juni 2023

Key Takeways

  • Het bepalen van een effectief marketingbudget is cruciaal voor succesvolle campagnes. Analyse van huidige marketingactiviteiten, het stellen van SMART-doelen en berekenen van totale budgetten zijn belangrijk.
  • Voor een optimale budgetverdeling zijn data uit het verleden, benchmarks, het begrijpen van doelgroepen en flexibiliteit noodzakelijk, met een aanbevolen 60/40 verdeling tussen brand building en performance marketing volgens onderzoek van Binet en Field.
  • Bij het vinden van de beste balans tussen brand en performance marketing, moeten prioriteiten worden gesteld en getest om de strategie te optimaliseren. Schakel waar nodig hulp in van experts.

Een effectief marketingbudget opstellen is onmisbaar bij het plannen en uitvoeren van succesvolle marketingcampagnes. En als je je marketingactiviteiten constant analyseert, helpt dit je bij het bepalen van je marketingdoelen en het berekenen van je totale marketingbudget. Maar hoe stel je een effectieve marketingbegroting op? In dit artikel kom je erachter hoe je de optimale verdeling tussen kanalen en activiteiten bepaalt. Ook weet je na deze blog hoe je de juiste balans vindt tussen brand en performance marketing.

Waarom is het bepalen van je marketing budget belangrijk?

Het bepalen van je marketingbudget is een belangrijke stap in het plannen en uitvoeren van geslaagde marketingcampagnes. Want dat is wat je wilt toch, je doelen bereiken met een goed doordacht budget? Je wilt controle houden over je kosten, maar tegelijkertijd maximaal impact maken met je marketingactiviteiten.

Om je marketingbudget te bepalen, is het belangrijk om een winstberekening te maken. Creëer ook een prognose op basis van historische data. Deze data kan zowel intern als extern zijn, afkomstig van je eigen onderneming of uit de markt. Als je een grondige analyse doet, schat je beter in welke kanalen en activiteiten de meeste waarde opleveren. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier investeert, wat helpt bij het bereiken van je marketingdoelen.

Hoe maak je een effectieve marketingbegroting?

Analyseer je huidige situatie

Begin met het analyseren van je huidige marketinginspanningen. Kijk naar je omzet, kosten, klanten en marketingprestaties. Zo krijg je inzicht in de effectiviteit van je huidige marketingstrategie. Gebruik deze informatie om je marketingbudget en doelen voor het komende jaar te bepalen.

Bepaal je marketingdoelen

Stel duidelijke en meetbare marketingdoelen op. Deze kunnen gericht zijn op het vergroten van je merkbekendheid, het genereren van leads, het verhogen van de omzet of het verbeteren van klantloyaliteit. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden).

Bereken je totale marketingbudget

Bereken je totale marketingbudget. Hoe? Wijs bijvoorbeeld een percentage van je jaarlijkse omzet toe aan marketing. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de grootte van je bedrijf, de branche en je groeidoelen. Een veelgebruikte methode is om 5-10% van je omzet toe te wijzen aan marketing. Hier lees je een aantal voorbeelden van verschillende onderzoeken.

Wat is de beste verdeling van budget in kanalen en activiteiten?

Gebruik benchmarks en data uit het verleden

Om de beste verdeling van je marketingbudget te bepalen, gebruik je data uit het verleden en benchmarks uit je markt. Analyseer de prestaties van je eerdere marketingcampagnes. Dat helpt je om te begrijpen welke kanalen en activiteiten het meest effectief zijn geweest in het behalen van je doelen.

Gebruik het onderzoek van Les Binet en Peter Field

Les Binet en Peter Field, twee bekende marketingexperts, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de optimale verdeling van marketingbudgetten. Hun onderzoek stelt dat een 60/40-verdeling tussen brand building en performance marketing het meest effectief is om je ROI te maximaliseren. Zo helpt brand building bij het creëren van langetermijnwaarde en klantloyaliteit. Je performance marketing richt zich op korte termijn doelen, zoals het genereren van leads en verkoop.

Stem je marketingactiviteiten af op je doelgroep

Om je marketingbudget effectief te verdelen, is het belangrijk om je doelgroep te begrijpen. Daar kan je dan je marketingactiviteiten op afstemmen. Bepaal welke kanalen en activiteiten het meest relevant zijn voor je doelgroep en investeer hierin. Denk hierbij aan social media, contentmarketing, marketing automation, SEO en online advertenties.

Wees flexibel en evalueer regelmatig

De digitale marketingwereld verandert in een rap tempo. Het is daarom slim om flexibel om te gaan met je marketingbudget. Dat doe je door regelmatig de effectiviteit van je campagnes te evalueren. Stuur waar nodig bij. Durf ook te experimenteren met nieuwe kanalen en activiteiten om zo je marketingstrategie verder te optimaliseren.

Wat is de beste verdeling tussen brand and performance?

De 60/40-regel

Zoals eerder benoemd, beweren Les Binet en Peter Field een 60/40-verdeling tussen brand building en performance marketing. Hoewel dit een goede richtlijn is, is het belangrijk om je eigen unieke situatie en doelen in overweging te nemen. Afhankelijk van je bedrijf, branche en groeidoelen kan een andere verdeling misschien effectiever zijn.

Bepaal je prioriteiten

Om de beste balans tussen branding en performance te vinden, moet je eerst je prioriteiten bepalen. Als je merkbekendheid en klantloyaliteit wilt opbouwen, investeer dan meer in brand building activiteiten zoals content marketing, PR en social media. Ben je op zoek naar snelle resultaten en verkoop? Richt je dan meer op performance marketing via kanalen zoals Google Ads, e-mailmarketing en remarketing.

Test en optimaliseer

De beste verdeling tussen brand en performance is niet statisch. Dit kan veranderen als je bedrijf groeit en je marketingstrategie evolueert. Ons advies is om verschillende verdelingen te testen. Meet vervolgens de resultaten om te bepalen welke aanpak het meest effectief is voor jouw bedrijf.

Het bepalen van je marketingbudget kan een complex proces zijn. Veel factoren spelen een rol. Loop je vast? Neem contact op met een van onze experts om onderzoek te verrichten naar de ideale mix in je marketingbudget. Zo ontwikkelen we samen een op maat gemaakte strategie die aansluit bij jouw unieke situatie en doelen. Dan weet jij zeker dat je het meeste uit je marketinginvesteringen haalt.

Meer over Jaap

Groeien is niets meer dan een wetenschappelijke formule.

Jaap Jacobs
Managing director