Marketingbudget bepalen: de complete gids voor het optimaliseren van je investeringen

leestijd 6 minuten
26 oktober 2023

Key Takeways

  • Het vaststellen van een effectief marketingbudget gaat verder dan alleen kijken naar historische data en verwachte ROI. Gebruik een systematische aanpak zoals OKRs en het GROW framework voor een doelgerichte en flexibele budgetbepaling.
  • Maak beslissingen gebaseerd op betrouwbaar onderzoek. Overweeg de 60/40-verdeling tussen brand building en performance marketing, en stem je marketingactiviteiten nauwkeurig af op je doelgroep.
  • Gebruik het Minto Piramide principe voor een overtuigende presentatie van je marketingbudget. Door voortdurend te testen en te optimaliseren, zorg je ervoor dat je budgetverdeling tussen brand building en performance marketing in lijn blijft met de groei en evolutie van je bedrijf.

Een effectief marketingbudget is essentieel voor elke onderneming. Maar hoe stel je het juiste budget vast? Naast het rekening houden met de standaard parameters, zoals historische uitgaven en verwachte ROI, kunnen organisaties ook profiteren van een meer systematische aanpak door OKRs (Objectives and Key Results) en het GROW framework te gebruiken.

Het bepalen van je marketingbudget is een belangrijke stap in het plannen en uitvoeren van geslaagde marketingcampagnes. Want dat is wat je wilt toch, je doelen bereiken met een goed doordacht budget? Je wilt controle houden over je kosten, maar tegelijkertijd maximaal impact maken met je marketingactiviteiten.

Wat is de beste verdeling van budget in kanalen en activiteiten?

Gebruik benchmarks en data uit het verleden

Om de beste verdeling van je marketingbudget te bepalen, gebruik je data uit het verleden en benchmarks uit je markt. Analyseer de prestaties van je eerdere marketingcampagnes. Dat helpt je om te begrijpen welke kanalen en activiteiten het meest effectief zijn geweest in het behalen van je doelen.

Gebruik het onderzoek van Les Binet en Peter Field

Les Binet en Peter Field, twee bekende marketingexperts, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de optimale verdeling van marketingbudgetten. Hun onderzoek stelt dat een 60/40-verdeling tussen brand building en performance marketing het meest effectief is om je ROI te maximaliseren. Zo helpt brand building bij het creëren van langetermijnwaarde en klantloyaliteit. Je performance marketing richt zich op korte termijn doelen, zoals het genereren van leads en verkoop.

Bepaal je prioriteiten

Om de beste balans tussen branding en performance te vinden, moet je eerst je prioriteiten bepalen. Als je merkbekendheid en klantloyaliteit wilt opbouwen, investeer dan meer in brand building activiteiten zoals content marketing, PR en social media. Ben je op zoek naar snelle resultaten en verkoop? Richt je dan meer op performance marketing via kanalen zoals Google Ads, e-mailmarketing en remarketing.

Stem je marketingactiviteiten af op je doelgroep

Om je marketingbudget effectief te verdelen, is het belangrijk om je doelgroep te begrijpen. Daar stem je je marketingactiviteiten op af. Bepaal welke kanalen en activiteiten het meest relevant zijn voor je doelgroep en investeer hierin. Denk hierbij aan social media, contentmarketing, marketing automation, SEO en online advertenties.

Wees flexibel en evalueer regelmatig

De digitale marketingwereld verandert in een rap tempo. Het is daarom slim om flexibel om te gaan met je marketingbudget. Dat doe je door regelmatig de effectiviteit van je campagnes te evalueren. Stuur waar nodig bij. Durf ook te experimenteren met nieuwe kanalen en activiteiten om zo je marketingstrategie verder te optimaliseren.

Hoe maak je een effectieve marketingbegroting?

Nu is het tijd om je totale marketingbudget uit te rekenen. Hoe? Wijs bijvoorbeeld een percentage van je jaarlijkse omzet toe aan marketing. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de grootte van je bedrijf, de branche en je groeidoelen. Een veelgebruikte methode is om 5-10% van je omzet toe te wijzen aan marketing. Wil je meer diepgang creëren? Volg deze 4 stappen.

1.Start met je OKRs

OKRs zijn een populair doelstellingskader dat bedrijven helpt bij het stellen en volgen van hun doelen. Begin met het definiëren van je Objectives (doelen) die je met je marketinginspanningen wilt bereiken. Vervolgens identificeer je de Key Results (sleutelresultaten) die deze doelen meetbaar maken.
Voorbeeld:
Objective: verhoog de naamsbekendheid van het merk in de regio.

Key Results:
1.Verhoog de merkherkenning met 20% in het komende jaar
2.Bereik 5 lokale media-publicaties per kwartaal.

2.Gebruik het GROW framework voor je budgetberekening

Met je OKRs in plaats, gebruik het GROW framework om een plan op te stellen:

  • Goal (doel): verwijs naar je OKRs om je marketingdoelen te definiëren.
  • Reality (realiteit): analyseer je huidige situatie. Hoeveel besteed je nu aan marketing? Wat is het huidige rendement op deze investeringen?
  • Options (opties): overweeg verschillende strategieën en tactieken die je helpen je doelstellingen te bereiken. Denk hierbij aan verschillende marketingkanalen, campagnes en technieken.-
  • Will (wil): bepaal welke opties je gaat implementeren en wat hiervoor nodig is. Dit vormt de basis voor je marketingbudget. 

Bij het overwegen van je opties, voer een business case berekening uit voor elke strategie om de poteniële ROI te beoordelen. Kies strategieën die het meeste waar voor hun geld bieden.

3.Verdedig je begroting met de Minto Piramide

De Minto Piramide is een structuur voor het organiseren van informatie in een logische en overtuigende volgorde. Gebruik deze structuur wanneer je je marketingbudget presenteert en verdedigt:

  • Start met je hoofdidee (de top van de piramide): ‘We hebben een verhoogd marketingbudget nodig om onze doelstellingen voor het komend jaar te bereiken.’
  • Ondersteunende argumenten (de basis van de piramide): ga dieper in op de details van je plan, zoals specifieke campagnes, verwachte kosten en hoe deze bijdragen aan het behalen van de Key Results.

4.Test en optimaliseer

De beste verdeling tussen brand en performance is niet statisch. Dit kan veranderen als je bedrijf groeit en je marketingstrategie evolueert. Het advies is om verschillende verdelingen te testen. Meet vervolgens de resultaten om te bepalen welke aanpak het meest effectief is voor jouw bedrijf.

Door je informatie te structureren op een manier die begint met het meest essentiële en eindigt met het meest gedetailleerde, maak je een overtuigende case voor je voorgestelde marketingbudget. In conclusie, het bepalen van een marketingbudget vereist een systematische benadering die zowel doelgericht als flexibel is. Door het combineren van de kracht van OKRs, het GROW framework en de Minto Piramide, kunnen bedrijven een budget ontwikkelen dat zowel ambitieus als realistisch is, én dat ook goed verdedigd kan worden.

Het bepalen van je marketingbudget kan een complex proces zijn. Veel factoren spelen een rol. Loop je vast? Neem contact op met een van onze experts om onderzoek te verrichten naar de ideale mix in je marketingbudget. Zo ontwikkelen we samen een op maat gemaakte strategie die aansluit bij jouw unieke situatie en doelen. Dan weet jij zeker dat je het meeste uit je marketinginvesteringen haalt.

Meer over Jaap

Groeien is niets meer dan een wetenschappelijke formule.

Jaap Jacobs
Managing director