Co.lumb.co in Google Analytics als hostnaam?

leestijd 2 minuten
18 oktober 2019

Kwam je bij het analyseren van je statistieken een vreemde hostnaam tegen? Dus niet je eigen www of non-www domein? Laat me raden. Is het “co.lumb.co”? Zij hebben een aanval gedaan op jouw Google Analytics.

Co.lumb.co in Google Analytics als hostnaam?

Er wordt geschreven dat deze website geheel willekeurig verschillende Google Analytics Tracking-ID’s gebruikt. Zo is ook jouw Tracking-ID er tussen gekomen. Daarmee wordt dan niet je eigen website gemeten, maar vermengen de statistieken van die website co.lumb.co zich met die van jouw domein. Iets wat zeer onwenselijk is natuurlijk. Kan dat dan zomaar? Ja, het is makkelijker dan je denkt. Je hebt slechts een Tracking-ID nodig om andermans verkeer te vertroebelen.

Waarom doen ze dit?

Dit is waarschijnlijk een hele foute manier om verkeer te generen. Onwetende gebruikers volgen de link, waarna je uitkomt op een spam referral website.

Hoe sluit je co.lumb.co uit?

Omdat het geen verwijzend verkeer is, maar statistieken zijn van een andere website, kan je het beste een filter aanmaken waarmee je alleen je eigen hostnaam opneemt. Zo sluit je alles behalve je eigen domein uit. Dus ook al het verkeer van co.lumb.co.

Stappenplan

  1. Zorg dat je een gefilterde dataweergave hebt.
  2. Maak een filter aan. 
  3. Geef de filter een naam, zoals “Include website.nl”
  4. Maak een aangepaste regel aan. Dit is wat lastiger, maar als je dit stappenplan volgt dan gaat het zeker lukken! Opnemen > Hostnaam > en een regex code: website.nl (vergeet de backslash niet!) Neem exact de gegevens in de afbeelding over. Verander natuurlijk wel website.nl naar je eigen domein.
  5. Bij de verificatie zal co.lumb.co conform de afbeelding worden uitgesloten.
Hulp nodig bij Google Analytics? Neem even contact op!
Lees meer over