Daling in je Facebook likes?

leestijd 2 minuten
18 oktober 2019

Ben je beheerder van een Facebook pagina? Dan heb je misschien al gezien dat het aantal pagina likes is gedaald na 11 maart. Facebook heeft de manier waarop het aantal likes wordt berekend, gewijzigd. De likes van inactieve accounts en van accounts van mensen die zijn overleden, zijn verwijderd. Hierdoor zullen de meeste pagina’s een daling in het aantal likes waarnemen. Balen? Nee hoor.

De voordelen

Misschien vind je het even vervelend om een daling te zien, maar uiteindelijk zitten er alleen maar voordelen aan. Facebook noemt de twee belangrijkste:

1. Dankzij het verwijderen van inactieve accounts zijn je paginastatistieken eindelijk up-to-date. Als beheerder heb je nu een eerlijk inzicht in de mensen die je pagina volgen. 

2. Eerder werden likes en comments van inactieve accounts al gefilterd. Nu dit ook bij het aantal pagina likes gebeurt, is de data consistent.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een Facebook pagina beheert, heb je wellicht al een daling geconstateerd. Hoe groot deze daling is, is afhankelijk van het aantal inactieve gebruikers dat jouw pagina had. Bij sommige pagina’s gaat het slechts om enkele gebruikers en bij andere pagina’s zijn het er wel honderden. Check je pagina statistieken om te kijken wat deze update voor jou heeft betekend. Overigens is het zo dat wanneer mensen hun gedeactiveerde account weer activeren, hun like weer bij je pagina wordt opgeteld. 

Facebook benadrukt het volgende: “Het is belangrijk om te onthouden dat deze verwijderde likes mensen representeren die toch al inactief waren op Facebook”. En zo is het. Je had toch al niets aan deze inactieve gebruikers, dus het is fijn dat dit nu eerlijk in kaart wordt gebracht. Misschien gaan je bereik en engagement ook wel omhoog, nu je eindelijk zeker weet dat alle mensen die je pagina liken, ook daadwerkelijk actief zijn op Facebook. Dit zal de komende tijd moeten uitwijzen. 

Al met al is het wat mij betreft een positieve update. We krijgen nu een beter inzicht in het aantal likes, en dat maakt de statistieken waardevoller. Like!

Lees meer over