Facebook verbiedt like gate

leestijd 2 minuten
7 juli 2023

Heb jij het weleens meegemaakt? Dat je zonder een Facebook pagina te liken niet alle content van een app kon zien, geen beloning kreeg of niet mee kon doen aan een winactie? Dat is vanaf nu verleden tijd. Het is sinds vandaag namelijk niet langer toegestaan om gebruik te maken van een zogenaamde ‘like-gate’ waarbij je de gebruikers eerst vraagt om de pagina te liken, en daar dan iets tegenover stelt.

Waarom mag het niet meer?

Facebook heeft een vernieuwde Platform Policy opgesteld waarin duidelijk staat aangeven dat je mensen niet mag stimuleren om een social plugin te gebruiken of een pagina leuk te vinden. Facebook wil graag dat de gebruikers een pagina leuk vinden omdat zij zelf met de pagina willen verbinden en niet omdat daar een beloning tegenover staat. Op deze manier heb je als bedrijf dus ‘echte fans’ die je merk leuk vinden en oprecht iets van je willen horen. Facebook denkt dat dit voor zowel de fans als de adverteerders de beste weg is.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Voor bedrijven wordt het nu lastiger om likes te verzamelen door middel van een app. Like & Win-acties in het nieuwsoverzicht zijn vooralsnog wel toegestaan. Dit houdt in dat iemand een post moet liken of hier op moet reageren om in aanmerking te komen voor een prijs. Belangrijk om te weten is dat je fans niet mag oproepen om de post te delen. Het liken van een pagina mag ook geen voorwaarde zijn om kans te maken op een prijs, het liken van een post dus wel.

Kwaliteit boven kwantiteit

Dankzij een aangepast algoritme en het verbieden van de like-gate wordt het nog belangrijker om kwalitatief goede content te plaatsen. Als bedrijf zijnde moet je nu harder werken om oprechte likes te krijgen en om de activiteit en interactie op de pagina hoog te houden. Maar dit is wat ons betreft alleen maar een goede ontwikkeling. Het maakt de berichten in je nieuwsoverzicht relevanter en hiermee de gebruikerservaring beter.

 

 

Lees meer over