Google gaat over op Mobile-First Indexing

leestijd 2 minuten
18 oktober 2019

Hedendaags zoeken meer mensen op Google met behulp van een mobiel apparaat. Google’s algoritmes keken tot nu toe vooral naar de desktop versie om te bepalen hoe relevant de content is voor de gebruiker. Je kunt je voorstellen dat de inschatting dan niet klopt als mobiele pagina’s bijvoorbeeld minder content of andere content bevatten dan hun desktop varianten.

Om de zoekresultaten relevanter te maken is Google nu gestart met experimenten waarbij ze mobiele pagina’s als eerste indexeren. In de toekomst zal Google steeds vaker de mobiele versie als uitgangspunt nemen om de positie van je pagina’s in de zoekresultaten te bepalen. Er blijft overigens wel één gezamenlijke zoekindex bestaan voor websites, mobiele websites en apps. 

Wat betekent dit nu voor jouw website? Gestructureerde data (rich snippets) en de gebruikerservaring van je bezoekers krijgen een zwaardere weging. Dit is een belangrijke verandering en een die jij en wij als marketeers serieus moeten nemen.

Hier zijn een paar aanbevelingen om je te helpen bij de verschuiving richting Mobile First Indexing.

  • Maak je gebruik van een responsive website of een dynamische website? Is de primaire inhoud en opmaak hetzelfde is op zowel desktop als mobiel? Dan hoef je niks te veranderen.
  • Verschilt de inhoud en opmaak tussen desktop en mobiel? Dan moet je enkele aanpassingen overwegen.
    • Zorg ervoor dat je desktop als mobiele website Structured Data bevat. Structured Data is zeer gestructureerde en voorspelbare informatie die zoekmachines eenvoudig kunnen aanpassen en weergeven. Bekijk hoe gestructureerd jouw (mobiele) website is door de URLs van beide versies te vergelijken in de Structured Data Testing Tool.
    • Gebruik de robots.txt test tool om te controleren of de mobiele versie beschikbaar is voor de Googlebot.

Als je hier vragen over hebt of benieuwd bent naar wat dit voor invloed heeft op jouw (mobiele) website, voel je vrij om contact met ons op te nemen via 076-763 06 00. We helpen graag!

Lees meer over