Hoe je 5 type video’s gebruikt op je website

leestijd 6 minuten
17 juli 2023

Video versterkt niet alleen je boodschap, maar het helpt ook om je gebruikers te betrekken. Het resultaat? Een verhoging in je conversiepercentage en een knallende bijdrage aan je brandingstrategie.

Niet verrassend dus dat je al jaren hoort dat video onmisbaar is in jouw online marketingstrategie. En juist vandaag de dag is het een krachtig middel voor jouw bedrijf. Zo keken we in 2022 al gemiddeld 19 uur per week online naar video’s. 

Maar hoe zet je video nu zo in dat je resultaten krijgt om van te dromen? In deze blog nemen we vijf type video’s onder de loep. Als je vervolgens ook nog onze best practices volgt, dan til jij zeker jouw video marketingstrategie naar een volgend niveau!

5 video’s voor je website

Elk type video past bij een bepaald doel dat je voor ogen hebt. Toch zijn deze vijf video’s goed geschikt voor je hele website. Onthoud wel dat de eerste twee video’s op je website het belangrijkst zijn. Deze hebben namelijk de grootste impact op jouw conversiepercentage.

 1. Case Study/Testimonial (1-5 minuten, interviewvorm):

  Een case study- of testimonialvideo is een krachtige manier om je potentiële klanten te overtuigen. Zo bouw je geloofwaardigheid op. Hoe je dat doet? Interview bestaande klanten over hun positieve ervaringen met jouw product of dienst. Die video kan je vervolgens op meerdere plekken delen. Upload ‘m bijvoorbeeld op de pagina waar je uitlegt wat je verkoopt, bij een blogpost, of op een landingspagina voor een campagne. Als jouw potentiële klanten zich herkennen in deze video, dan is een vervolgactie een logische stap. Yes, zie daar je conversiepercentage stijgen en stijgen.

 2. Demo/Tutorials (3-10 minuten):

  Demo- en tutorial video’s zijn nuttig om je gebruikers te betrekken. In plaats van dat je beschrijft hoe je jouw product gebruikt, laat het zien! Om een duidelijke, aantrekkelijke video te maken, zorg je voor een goede afstemming tussen close-ups van de persoon, het product en overzichtsbeelden. Ondersteun je gebruikers door deze video’s te plaatsen bij blogposts of helpcenter pagina’s. Zo vergroot je de betrokkenheid.

 3. Product/Feature Video (1-3 minuten):

  Een product- of feature video is bedoeld om potentiële klanten uit te leggen waarom jouw product waarde toevoegt en waarom ze het nodig hebben. Zorg ervoor dat deze video’s goed zijn uitgewerkt en gebruik maken van creatieve en stijlvolle animatietechnieken. Met aantrekkelijke cinematografie kun je de aandacht van de kijker vasthouden en de boodschap effectief overbrengen. Plaats deze video’s op paginaniveau om conversies te verhogen.

 4. Homepage/Explainer Video (1-2 minuten):

  Ook al kijkt maar een klein percentage van je bezoekers daadwerkelijk je homepage video, nog steeds kan het een positieve invloed hebben op terugkerende gebruikers. Het doel is dat je een duidelijk beeld geeft van wie je bent en wat je doet, zelfs als niet de hele video wordt gekeken. Denk goed na wie jouw merkverhaal presenteert. Oja, zorg dat je opname op locatie is. 

 5. Episodic Show (20-60 minuten):

  Een episodische show is een langere vorm van videocontent die je vaak als serie uitbrengt. Het doel is om meer organisch verkeer aan te trekken en een loyale community op te bouwen. Duik je in je schema data om te zorgen voor meer organisch verkeer. Probeer daarnaast e-mailadressen te verzamelen zodat je met je doelgroep in contact blijft. Oja, ook nog een thumbnail tip: gebruik een talking head, een actieshot of een close-up van je product. Zo trek je de interesse van je kijkers.

Zet in op best practices

Je leert van de beste. Daarom is het slim om in al je video’s rekening te houden met de volgende best practices: 

Begrijp je bedrijfsdoelstelling en merkpositionering

Voordat je begint met het maken van je videocontent, is het belangrijk dat je je bedrijfsdoelstellingen en merkpositionering goed begrijpt. Wat wil je bereiken met je video’s? Welke boodschap wil je overbrengen? Welk imago wil je uitstralen? Als je dit helder hebt, maak je veel gerichtere en effectievere video’s die aansluiten bij je strategie.

Bepaal de belangrijkste doelen voor je video

Elke video die je maakt, maak je met een achterliggende gedachte. Een specifiek doel. Ga je voor bewustzijn creëren, leads genereren, betrokkenheid vergroten of producten verkopen? Zorg dat dit voor elke video duidelijk is, zodat je je inhoud en call-to-action(s) hierop afstemt. 

Definieer je call-to-action

Deze tip ligt in dezelfde lijn als de tip hiervoor. Want je call-to-action (CTA) is voor iedere video onmisbaar. Denk daarom goed na over wat je wilt dat je ideale klant doet na het bekijken van jouw video. Moeten ze zich abonneren op je kanaal, je website bezoeken, een aankoop doen of contact opnemen? Bepaal je CTA en zorg ervoor dat je deze duidelijk communiceert in je video, samen met de relevante kanalen en nodige acties.

Zorg voor een sterke pre-productieplanning

Een succesvolle video vereist een sterke pre-productieplanning. Maak een script met een duidelijke verhaallijn en structuur en onderzoek geschikte locaties. Bepaal de gewenste acties en verzamel de benodigde apparatuur en middelen. Door goed voorbereid te zijn, zet je je tijd en middelen efficiënt in. En de kwaliteit van je video wordt zo ook beter. 

Opname en postproductie

Yes, het is zover. Je hebt zin in de opnames, maar vergeet je technische aspecten niet. Heb aandacht voor je belichting, geluidskwaliteit en camerawerk. Je wilt dat je video er professioneel uitziet en klinkt. Durf te experimenten en creatief te zijn met visuele elementen, zodat je je verhaal boeiend en memorabel maakt. 

Na de opname komt de bewerkingsfase. Selecteer de beste shots, voeg overgangen, effecten en grafische elementen toe. Verbeter tot slot het geluid en zorg voor een vloeiende en samenhangende video. Neem de tijd om je video te bewerken, zodat deze mooi aansluit bij je doelen en merkidentiteit.

Optimaliseer voor de kanalen die je gebruikt

Elk platform en kanaal heeft zijn eigen specificaties en vereisten. Houd daar rekening mee. Zo is het slim om voor ieder kanaal te optimaliseren. Inclusief thumbnails, ondersteunende kopieën, en andere elementen die ervoor zorgen dat je video’s het beste worden weergegeven. Want je wilt natuurlijk opvallen tussen je concurrentie. 

Bereik het maximale effect

Het gebruik van video op je website is een effectieve strategie om zowel je conversiepercentage te verhogen als het merkgevoel te verbeteren. Door de verschillende soorten video’s op strategische plekken te plaatsen, kun je gebruikers boeien en vertrouwen opbouwen. Zo overtuig je ze om actie te ondernemen. Door een goede productie en een duidelijke boodschap die visueel aantrekkelijk is, bereik je het maximale effect.

Dus, transformeer jij je website in een boeiende en converterende ervaring voor je bezoeker? Inclusief sterke branding?

Meer over Ruben

De beste marketing voelt niet als marketing.

Ruben Mulders
Digital Marketing Consultant

Lees meer over