Mobiel vriendelijke website

leestijd 3 minuten
18 oktober 2019

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken en een goed gesprek wordt tegenwoordig via Whatsapp gevoerd. Gemiddeld checken we onze mobiel 110 keer per dag. De hoogste tijd dus dat jouw website geoptimaliseerd is voor deze mobiele bezoeker. Wij geven je graag een paar handige tips. 

Belang van mobiel vriendelijke website

Het optimaliseren van je website voor de mobiele gebruiker is tegenwoordig een must. Niet alleen checken wij dus tientallen keren per dag onze telefoon, ook Google geeft in zijn zoekresultaten aan of een website wel of niet geschikt is ‘voor mobiel’.

Weet je niet zeker of jouw website mobielvriendelijk is? Check dan hoe jouw website uit de test komt!

Zorg in ieder geval dat onderstaande basiselementen op je website in orde zijn.

Mobile homepagina

Waar de homepagina op een desktop vaak meerdere doelen dient, is het bij een mobiele startpagina zaak om je te focussen op beknopte inhoud. Kies een duidelijke call-to-action. Overdrijf dit trouwens niet. Geef je bezoekers wel de ruimte om je website te leren kennen. Een pop-up die na 1 seconde in beeld verschijnt met een veel te klein kruisje kan trouwens écht niet meer.

Menustructuur van je website

Houd je menustructuur kort én overzichtelijk. Eenvoud is hierin het kernwoord. Laat in alle gevallen de gebruiker eenvoudig naar de homepagina navigeren. De belangrijkste aspecten van je website laat je terugkomen in je menu.

 

Duidelijke zoekfunctie op je website

Laat de zoekfunctie duidelijk naar voren komen op je website. Op die manier zorg je ervoor dat mensen niet direct afhaken wanneer iets niet op de homepagina te vinden is. Door een heldere zoekfunctie te implementeren blijven gebruikers langer op je site én bezoeken ze meer pagina’s. Door een grotere zoekbalk te integreren, maak je het voor je bezoekers makkelijker wanneer men op een tablet zit in plaats van op mobiel.

Houd rekening met Flash

Google heeft vandaag de dag nog steeds veel moeite met het lezen van Adobe Flash. Hierdoor komt je website minder goed naar voren in de zoekresultaten. iPad/iPhone gebruikers kunnen Flash trouwens helemaal niet zien. Best zonde als gemiddeld 55% van je bezoekers om deze reden direct je website weer verlaat.

Comprimeer je afbeeldingen

Comprimeer de afbeeldingen op je website. Afbeeldingen zijn mooi maar dragen wel bij aan langzame laadtijden op je website. Voorkom dus ergernis en comprimeer je afbeeldingen zodat je deze optimaliseer voor mobiel gebruik.

Ben je benieuwd hoe het met snelheid van je website is gesteld op alle apparaten? Check dan even de PageSpeed Insights van Google.

Maak belangrijke knoppen visueel

Zorg voor duidelijke knoppen op je website met genoeg ruimte tussen bepaalde functies. Jouw vingers zijn namelijk heel wat wat dikker dan een muis. Houd hier rekening mee op je mobiele website. Het is ontzettend vervelend om naar een verkeerde pagina gestuurd worden omdat er te weinig ruimte is tussen verschillende links.

O ja, via deze app kun je zien hoe vaak jij je mobiel per dag checkt

Lees meer over