Mobile first, personaliseren en video in 2015!

leestijd 4 minuten
18 oktober 2019

Dinsdag 2 en woensdag 3 juni werden achtereenvolgens e-Commerce Live en Digital Marketing Live georganiseerd door Emerce. Natuurlijk mocht Fingerspitz hier niet ontbreken en dus bezochten Alwin en ik beide events. Een enorme diversiteit aan bedrijven. Van Brabantia en Heineken tot horloge-bandjes.nl. Het gezamenlijke thema van beide dagen was: personaliseren. En bij voorkeur in combinatie met video! Daarnaast werd tijdens iedere presentatie nogmaals het belang van mobiel benadrukt.

Gepersonaliseerde content

Maar wat bedoelen deze bedrijven eigenlijk met personaliseren? Het belangrijkste is relevant zijn. Nu weten we dit natuurlijk al lang. Bij Google is dit woord namelijk net zo heilig als een koe in India. We moeten dus personaliseren door relevant te zijn, leuk! Nog steeds bleef het voor mijn gevoel nogal vaag. Totdat we een presentatie bijwoonden van Rob in der Maur van Adobe. Hij had een heel mooi voorbeeld van een website welke on-site gepersonaliseerde content toonde. Stel: je houdt enorm van snowboarden en dit blijkt uit recent surfgedrag. Vervolgens bezoek je een website in outdoor kleding. In plaats van de standaard collectie volledig te vertonen, krijg je een filmpje te zien van een snowboardster (als je een vrouw bent) die een piste af gaat. Deze snowboardster heeft een volledige outfit, inclusief snowboard, helm etc. Terwijl we haar kundig de piste af zien gaan, worden de producten 1 voor 1 getoond. Targeting kan bijvoorbeeld door middel van een Display of Facebook advertentie. Want in je online uitingen is het uiteraard ook belangrijk om specifiek en relevant te zijn.  

Mobiel blijft groeien

Tot in den treure wordt ons verteld dat we mobile compatible moeten zijn. Wel leuk is de feitelijke onderbouwing die een enkeling in de presentatie had verwerkt. Hieronder een opsomming:

  • 80% van de mobiele aankopen gebeurt thuis.
  • 70% van de Nederlandse vrouwen neemt haar mobiel mee naar het toilet.
  • We worden mobiel wakker, 80% van de Nederlanders bekijkt de mobiele telefoon voor het uit bed stappen ’s ochtends.
  • 61% verlaat een ‘non responsive’ website direct na het klikken op een advertentie.
  • Voor 30% is dit zelfs reden om nooit meer een aankoop via deze website te doen, ook niet via desktop!

Bovenstaande feiten onderstrepen het belang van mobiel, maar hoe komt het dan dat we dit nog niet terugzien in verkopen? Onderzoeksbureau Blauw heeft dit voor ons uitgezocht en er blijken een aantal redenen te zijn. Bij impactvolle aankopen is er sprake van een psychologische drempel. Zo is het heel normaal om met je telefoon online eten te bestellen, maar is bijvoorbeeld kleding een moeilijk te nemen horde. Ook wordt het relatief kleine scherm als obstakel gezien. Dus is de vraag: moet mobile op de eerste plaats komen? Moeten we bij de realisatie van een nieuwe website mobiel als uitgangspunt nemen of toch nog steeds de desktop versie?

Mobiel blijft groeien

Wees creatief met video

Het mooie van de tijd waarin we leven, is dat we heel veel van onze potentiële klanten weten. Wat zijn hun interesses, demografische gegevens en waar bevinden ze zich. Deze data kunnen we prima gebruiken om campagnes te personaliseren. Hierbij vergeten we vaak creatief te zijn en juist hierdoor kunnen we onszelf onderscheiden. Zo heeft Axe in samenwerking met Universal Music de lancering van Axe Black verzorgd. Het idee was om rondom de lancering van dit nieuwe product de doelgroep op een originele manier te bereiken. Wat doe je dan als er een enorm marketingbudget beschikbaar is? Je organiseert een concert met Kensington in de Domtoren. Vooraf neem je een teaser op die je vervolgens crosschannel kunt communiceren. Via YouTube, Facebook en Twitter. Deze videocontent is niet alleen via de online kanalen van Axe gecommuniceerd, maar natuurlijk ook door Kensington. Het resultaat: 20% meer sales dan de vorige activatie actie. Nu besef ik dat de meeste bedrijven niet een dergelijk marketingbudget hebben. Durf echter creatief te zijn en buiten de gestelde kaders te denken.  

Zonder echt revolutionaire ontwikkelingen te horen, hebben we 2 inspirerende dagen gehad. Tot slot nog een aantal feitjes die we je niet wilden onthouden:

  • In 2014 was de totale advertising spend 11% hoger dan in 2013. Deze groei werd bijna volledig door Facebook en Google gerealiseerd.
  • Vrouwen kopen vaker online dan mannen. 60% om 40%, maar bij mannen is de gemiddelde orderwaarde hoger.
  • Iedere minuut wordt er 300 uur aan YouTube video’s geupload.
  • 80% van de Nederlanders gebruikt het internet bij een aankoopbeslissing.

 

Lees meer over