Semalt verwijzingen in Google Analytics statistieken

leestijd 4 minuten
7 juli 2023

Grote kans dat je “Semalt” tegengekomen bent als je in Analytics hebt gekeken waar je bezoekers vandaan komen. Maar wat doet deze ‘bezoeker’ nu eigenlijk op je site?

Semalt is een crawler die je website bezoekt en is bedoeld om data te verzamelen voor de Semalt website analyse tool. Dit klinkt redelijk onschuldig, maar hier zit meer achter. Waar normaal gesproken crawlers niet zichtbaar zijn in Google Analytics, is Semalt dat wel.  Dit zorgt ervoor dat je statistieken niet meer 100% betrouwbaar zijn.

Waarom crawlt Semalt mijn website?

Semalt haalt informatie op van je website om hun eigen systeem te vullen. Ze bieden hiermee een dienst aan om je website te analyseren en advies te kunnen geven hoe je dat op zoekmachine optimalisatie gebied kunt verbeteren. Een deel van deze analyse en advies is gratis, maar ze willen natuurlijk dat je betaalt om er meer uit te kunnen halen.

Is Semalt goed of slecht?

De gratis dienst die Semalt aanbiedt ziet er niet slecht uit. Hoe dit zit met de betaalde dienst kunnen we niet zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat de manier waarom Semalt websites crawlt niet goed te keuren is. Dit doen ze namelijk aan de hand van een botnet. Computers van onwetende mensen worden geïnfecteerd met malware die op de achtergrond allerlei websites bezoekt om zo de informatie van de dienst te verzamelen. Dit is vervolgens weer terug te zien in Google Analytics wat we niet willen, aangezien de statistieken zo niet meer kloppen. De bezoekduur is namelijk altijd 0 seconden, de bouncerate 100% (er wordt dus maar 1 pagina bezocht) en er is altijd sprake van een nieuwe sessie. Gelukkig kunnen we deze statistieken blokkeren, zodat dit voor bezoeken in de toekomst niet meer terug te zien is.

Hoe kan ik Semalt blokkeren?

Semalt biedt op hun eigen site de optie om domeinen op te geven die niet meer bezocht mogen worden. Helaas is dit te mooi om waar te zijn. Wij hebben namelijk kunnen concluderen dat ze hier niks mee doen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om Semalt te verbergen of zelfs te weren van je website.

Semalt verbergen in Google Analytics

Om Semalt te verbergen in Google Analytics kunnen we een filter aanmaken die ervoor zorgt dat bezoeken vanaf o.a. Semalt.com niet meer gemeten worden:

Ga in Google Analytics naar het onderdeel Beheerder. Selecteer vervolgens in de linkerbalk (account). Alle filters en klik op de button + nieuw filter.

Bij filternaam kun je invullen wat voor jou het beste werkt om de filter terug te vinden. Wij gebruiken hier Semalt bot uitgesloten. Bij filtertype kiezen we voor aangepast en vervolgens is automatisch al uitgesloten geselecteerd. In het dropdown menu bij filterveld kiezen we Verwijzende URL en bij filterpatroon geven we het volgende op:

We willen namelijk niet alleen het verwijzende verkeer vanaf Semalt.com blokkeren, maar ook van andere domeinen waar Semalt gebruik van maakt. Zorg dus dat je de volgende URL uitsluit: semalt.com|srecorder.com|kambasoft.com|savetubevideo.com . Tot slot selecteren we de profielen waar het filter op toegepast moet worden en kunnen we het opslaan. Semalt wordt vanaf nu niet meer weergegeven in nieuwe Google Analytics data die wordt verzameld.

Semalt weren van je website via .htaccess

Door een filter toe te voegen aan Google Analytics zien we Semalt niet meer, maar de crawler kan wel nog steeds je website bezoeken. Wil je dit voorkomen? Dat kun je oplossen door een .htaccess bestand toe te voegen of aan te passen op je website. Waarschijnlijk kun je dit via je websitebouwer regelen. Download het voorbeeld.

We hopen dat Google binnenkort zelf besluit om Semalt te weren uit Google Analytics, of beter nog, dan Semalt stopt met crawlen. Tot die tijd zullen we handmatig deze maatregelen in moeten zetten.

Lees meer over