Site zonder https? Dan bestempelt Google je als onveilig

leestijd 2 minuten
22 augustus 2023

We schreven er ruim twee jaar geleden al over: websites die hun data beter beveiligen tegen hackers worden door het algoritme van Google beloond met een hogere ranking in de zoekresultaten.

Tot zover niets nieuws. Maar daar komt vanaf nu een toevoeging bij.

Vanaf 2017 onveilig zonder https

Vanaf de nieuwe Chrome versie 56 gaat Google namelijk websites die wachtwoorden en betalinggegevens doorsturen als onveilig aanduiden wanneer deze geen https gebruiken. De lancering van deze vernieuwde versie van Chrome staat begin dit jaar gepland.

Chrome is de tweede browser die start met waarschuwingen bij onbeveiligde verbindingen. Firefox deed dit vanaf versie 44 en zal vanaf Firefox 52 de waarschuwingen nog opvallender maken. 

Google had al eerder plannen om niet https pagina’s te markeren met een slotje met een rood kruis erdoor. Dit is tot nu toe nog niet doorgevoerd, terwijl deze plannen er al voor begin 2016 waren.

Geen daling in rankings bij overgang op https

Google stimuleert met de maatregel dat veel site eigenaren de noodzaak voelen om over te gaan op een beter beveiligde website. Inmiddels heeft meer dan de helft van alle sites een veilige https verbinding.

Daarnaast is er een nieuwe (tijdelijke?) regel van kracht rondom 301 en 302 redirects.

Waar je voorheen 15% verloor in PageRank is er in februari door Google’s John Mueller aangekondigd dat dit niet langer het geval is bij overgang van http naar https. Dit werd door veel website-eigenaren als heikel punt gezien voor de overgang op https.

Ben jij al over op https? Of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op!

Meer over Kristie

Op succesvolle campagnes die bijdragen aan landelijke bekendheid ben ik onwijs trots. Mooi om deel uit te maken van zoiets groots.

Kristie Beliën
Account Strateeg

Lees meer over