Sitelinks Search Box in Google

leestijd 3 minuten
18 oktober 2019

Eind vorig jaar introduceerde Google de Sitelinks Search Box als verrijking van de zoekresultaten. Kom er in dit artikel achter hoe deze functie werkt. 

Wat houdt de Sitelinks Search Box in?

De Sitelinks Search Box maakt het mogelijk om een interne zoekmachine te plaatsen in de Google resultaten. Zalando is een voorbeeld van een webshop die de Sitelinks Search Box gebruikt. Sitelinks Search Box van Google

Via Google zoeken binnen je eigen site

Wanneer je zoekt via de Search Box ga je in eerste instantie naar een nieuwe pagina met zoekresultaten in Google. Het nadeel hiervan is dat er ook advertenties en links naar andere sites getoond worden, aangezien je je nog in de omgeving van Google bevindt. Gelukkig is hier een oplossing voor. Met een Schema.org code zorg je ervoor dat een gebruiker niet binnen Google’s omgeving blijft, maar rechtstreeks op je site komt. Deze code stel je in op de homepage van je website. In onderstaand voorbeeld van MOZ zie je de verandering van de situatie voor en na het plaatsen van de code op hun website:

Niet elke website kan een Sitelinks Search Box toevoegen. Google geeft alleen sites met een hoog volume in ‘branded’ zoekopdrachten deze mogelijkheid. Om te zien of je site voldoet, check je Google Webmaster Tools. Google stuurt berichten via Webmaster Tools naar sites die in hun ogen geschikt zijn.

Instellen Schema.org code

Als je site voldoet kun je de volgende broncode plaatsen op je homepage. Voeg zelf de juiste ‘url’ en het juiste ‘target’ veld toe in de code.

<script type=”application/ld+json“>

{

   “@context”: “http://schema.org”,

   “@type”: “WebSite“,

   url“: “https://www.example-petstore.com/”,

   potentialAction“: {

     “@type”: “SearchAction“,

     “target”: “https://query.example-petstore.com/search?q={search_term_string}”,

     “query-input”: “required name=search_term_string

   }

}

</script>

Zodra Google de correcte code op je homepage heeft gevonden, kunnen gebruikers voortaan via de zoekmachine direct binnen je website zoeken.

Resultaten voor organisch verkeer

Uit de praktijk blijkt dat een Sitelinks Search Box op je website leidt tot een lichte stijging van het organisch verkeer en een verbeterde gebruikerservaring. Ons advies: kijk in Google Webmaster Tools of jij in aanmerking komt voor de Sitelinks Search Box. Zo ja? Test deze toepassing dan en kijk of het voor jouw website werkt. Succes!

Lees meer over