Verraden je Facebook likes jouw politieke standpunt?

leestijd 4 minuten
18 oktober 2019

Meer dan ooit wordt de verkiezingsstrijd uitgevochten via social media. Lijsttrekkers twitteren, spreken af met influencers voor tips & tricks om jongeren te bereiken en vloggen er lustig op los. En dat is slim, want social media zijn een interessant kanaal om de zwevende kiezer te bereiken. Maar wist je dat er via Facebook ook is te achterhalen welke personen ze het makkelijkst over de streep kunnen trekken?

Apply Magic Sauce 

Ja, Facebook kan raden waar je staat in het politieke speelveld op basis van je likes. De universiteit van Cambridge heeft een tool ontwikkeld die je karaktereigenschappen en voorkeuren voorspelt aan de hand van je Facebook profiel: Apply Magic Sauce. Want we delen, klagen, liken en huilen met z’n allen veel op Facebook. Iedereen mag weten wat er in jouw leven omgaat en wat je vanochtend als ontbijt hebt gegeten. Het algoritme van de tool vertelt je leuke details over jezelf, zoals:

 • Of je man of vrouw bent (voor het geval dat je dat zelf nog niet wist…)
 • Hoe je scoort op de Big 5 Personality Traits (introvert / extravert, etc.)
 • Hoe intelligent je bent (ten opzichte van het gemiddelde)
 • Hoe tevreden je bent met je leven
 • Wat je religieuze en politieke voorkeur is

Targeting

Juist die politieke voorkeur is met het oog op de verkiezingen interessante stof voor de politieke partijen. Alleen al voor de targeting van advertenties: want hoe fijn is het dat je als kiezer alleen nog maar relevante advertenties in je tijdlijn te zien krijgt? Als linkse stemmer hoef ik namelijk geen boodschap te zien van de oppositie, en omgedraaid natuurlijk net zo.

De targeting van Facebook advertenties op politiek vlak zijn behoorlijk gericht op het politieke systeem in Amerika. Er is wel een optie om op basis van demografische gegevens en politieke opinie te targeten, maar dit is ingedeeld op de politiek in de VS!

Gelukkig kun je ook targeten op interesse:

Echter, hiermee bereik je de mensen die al kleur bekennen: zij laten duidelijk in profiel hun politieke voorkeur weten. Met een tool als Apple Magic Sauce kun je op basis van interesses ook de politieke voorkeur zien van personen die dit niet hebben ingevuld. Zo wijzen Coldplay en Adele erop dat je liberaal bent, terwijl je waarschijnlijk conservatief bent als je van Starbucks en bakken houdt. Een leuke A/B test: 

Ik vind The Big Bang Theory leuk, dus ben ik liberaal? 

Een kort onderzoek hier op kantoor wijst uit dat velen van ons The Big Bang Theory liken. Qua bereik op Facebook blijkt dat we niet de enigen zijn. Dat geldt ook voor Game of Thrones en iTunes:

Stel, je weet voor de conservatieve én liberale kant welke interesses een hoge correlatiefactor hebben. Dan kun je op een effectieve manier je Facebook advertenties targeten om potentiële  stemmers te bereiken. Helemaal interessant wordt het om deze advertentiesets te vergelijken met:

 • Facebook gebruikers die al een partij liken
 • Lookalike audiences gebaseerd op je eigen volgers
 • voor het oog ‘’random lijkende’’ interesses o.b.v. het correlatieonderzoek.

Tot nu toe heb ik nog niet veel samenhang kunnen ontdekken. De interesses die de kant van liberaal moeten boosten, komen ook terug tussen de interesses van conservatief. Zie jij de verschillen in de wordclouds hieronder?

Zelf zien wat jouw politieke voorkeur is op basis van je interesses op Facebook?

 1. Doe de Facebook personality test van Apply Magic Sauce
 2. Welke likes maken je conservatiever? Ga naar menti.com en vul de code 10 26 45 in.
 3. Welke likes maken je liberaler? Ga naar menti.com en vul de code 53 17 45 in.

Lees meer over