Video Sitemaps voor organische zichtbaarheid

leestijd 2 minuten
5 februari 2024

Google is de grootste zoekmachine ter wereld. Daar wil je goed zichtbaar zijn, óók met video content. Een van de mogelijkheden om het bereik van je video’s te vergroten, is het ontwikkelen van een video sitemap.

Van kijkers naar kliks

Het aanmaken van een video sitemap is een kleine moeite. Je hebt helaas geen directe garantie op meer zichtbaarheid, maar  je weet in ieder geval zeker dat Google afweet van je video’s. Jouw videomateriaal wordt daardoor sneller en beter gevonden. En het heeft nog twee grote voordelen: 

1. Ontvang kijkers op je eigen website
Zonder aanpassingen worden je video’s gevonden en gelinkt naar de oorspronkelijke omgeving, bijvoorbeeld YouTube. Als je gebruikt maakt van een sitemap dan kun je dit beter sturen. Een sitemap vertelt Google op welke pagina je video het beste te bekijken is, bijvoorbeeld je eigen website.

2. Creëer je eigen thumbnail
In de video sitemap heb je de mogelijkheid om een unieke thumbnail op te geven. Zo toon je een andere thumbnail dan is toegewezen door het videoplatform (YouTube, Vimeo etcetera).

Hoe maak je een video sitemap?

Een sitemap bevat data over je content. Vrijwel alle videoformaten zijn geldig: mpg, mpeg, mp4 enzovoorts.

Een sitemap ontwikkel je aan de hand van het Sitemap protocol. In het geval van video bestaat de sitemap uit ten minste de volgende eigenschappen:

  • Naam van de video
  • Beschrijving
  • Url van je eigen website
  • Thumbnail locatie
  • Bestandslocatie van de video (bijvoorbeeld YouTube)

Een voorbeeld van een sitemap:

Bron: Google developers

Hoe werkt dit met YouTube filmpjes?

Je kunt de YouTube video’s embedden en vervolgens op je eigen website plaatsen. De locatie op YouTube is dan de URL die je overneemt en plaatst in je sitemap.

Hoe maak je een sitemap vindbaar?

Je moet de sitemap uploaden naar je website. Daarna meld je deze aan bij de Google Search Console

Verder is het raadzaam om de sitemap toe te voegen aan de robots.txt van je website. Plaats de volgende regel in je robots.txt bestand:

Sitemap: https://voorbeeld.nl/video-sitemap.xml

That’s all! Wil je nog meer tips voor het verbeteren van je video strategie? Laat het ons weten in de comments of lees het interessante whitepaper over de inzet van video retargeting!

Meer over Jaap

Groeien is niets meer dan een wetenschappelijke formule.

Jaap Jacobs
Managing director

Lees meer over