Wil jij nieuwe leads genereren én ben je nog op zoek naar een andere manier van marketing? Dan is videomarketing iets voor jou! In een tijd waarin corona een grote rol speelt, gaat alles nóg meer online.
Video’s zijn hot en je loopt eigenlijk wel een beetje achter als je hier geen gebruik van maakt. Daarnaast is het doodzonde, want wat je met videomarketing kan bereiken is groots.
Maar liefst 91% van de marketeers geeft aan dat ze video belangrijker dan ooit vinden. Je tilt hiermee je organisatie naar een hoger niveau waarbij je bijvoorbeeld nieuwe leads kunt genereren of je naamsbekendheid kunt vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen ook steeds langer online video’s kijken, maar liefst 18 uur per week! Waarom zou je daar geen gebruik van maken?
In dit blog vertellen we jou waarom je videomarketing zou moeten gebruiken, hoe je hier een plan voor opstelt en welke platformen daarvoor gebruikt kunnen worden.
De opkomst van videomarketing
Ondertussen bestaat videomarketing al een tijdje, maar is het nu belangrijker dan ooit. Als we spreken over videomarketing dan gaat het over het promoten van merken, producten of diensten door middel van video. Het gaat om elke video die gemaakt en ingezet wordt voor een organisatie.
Je kunt wel stellen dat het een breed begrip is. Het kan namelijk elk type video-uiting zijn die je gebruikt om tot je doelgroep te komen. Hierbij kun je denken aan verkoop zoals reclames of video-advertenties, maar je hebt ook indirecte verkoop zoals video content marketing. Een video advertentie wordt ongevraagd aan mensen getoond, doordat hij is ingekocht. Bij een content video kiezen mensen zelf ervoor om hem te kijken.
Video’s kunnen op verschillende manieren van belang zijn voor jouw organisatie. Ze zorgen voor een persoonlijk randje aan je marketing en geven de mogelijkheden om emotie over te brengen aan de klant. Daarnaast zorgt het voor meer aandacht en engagement. Video’s kunnen en worden vaker gedeeld, waardoor je bereik wordt vergroot. Ook zorgt het voor meer overtuiging wat uiteindelijk kan leiden tot conversie verhoging.
Past videomarketing bij jouw uiteindelijke doel?
Het is goed om bij jouw product of dienst een afweging te maken, om zo te bepalen of videomarketing past bij het doel dat jij wilt bereiken. Want uiteindelijk willen we meer voor- dan nadelen, toch?
Waarom videomarketing?
Het versterkt de boodschap die jij met jouw video wilt overbrengen naar de klant. Het is makkelijker om iets via een video uit te leggen dan via een simpele tekst. Bij een video komen beeld, tekst en geluid samen en versterken zij hiermee de boodschap.
Daarnaast zorgt voor het een verhoging van verkoop. Statistieken op Wyzowl tonen aan dat maar liefst 84% van de mensen zeggen dat ze overtuigd zijn om een product of dienst te kopen van een bepaald merk na het bekijken van een video. Videomarketing kan ervoor zorgen dat een product er aantrekkelijker uitziet. Daarnaast kun je in een video emotie bij de kijker oproepen.
Makkelijk en snel
Het maken van korte video’s kan ook snel en makkelijk zijn. Hierbij kun je denken aan Reels en Stories op Instagram of video’s op TikTok. Stories zijn clips van 15 seconden, waarvoor je kunt kiezen uit foto of video. Reels zijn korte filmpjes met muziek die een tijdsduur hebben van vaak 15 of 30 seconden.Daarbij wordt vaak een challenge of hack getoond, waaraan je verschillende muziek, effecten of objecten kunt toevoegen. Hiermee kun je grappige of serieuze video’s maken, die makkelijk te maken, te bewerken en te delen zijn. Een leuk voorbeeld hiervan zijn de reels van Karwei.
Maar wat is nu precies het verschil tussen Reels en Stories? Het grote verschil is dat Reels meestal video zijn, en dat de Reels-feature video-editing tools biedt, waarbij de editing tools voor Stories eerder photoshop of Canva-achtig zijn.
Basis stappen
Na het beslissen of videomarketing voor jouw doel is geschikt, is het belangrijk om een paar basis stappen te volgen.
Het is belangrijk om alles eerst op een rijtje te zetten. Want wat wil je eigenlijk bereiken met je video? En de voornaamste vraag: wie wil je bereiken met je video? Hiervoor zijn er een paar basisvragen die handig zijn om mee te nemen in het opstellen van je plan:
· Wie ben jij?
· Wie wil je bereiken?
· Wat wil je bereiken?
· Wat vinden de mensen die je wilt bereiken belangrijk?
Na het beantwoorden van deze vragen heb je een mooie fundering voor je plan.
Daarna wil je gaan nadenken over de kanalen. Het is belangrijk om eerst na te gaan waar je doelgroep of klant actief is. Welke kanalen gebruiken zij het meeste? En welke kanalen sluiten aan bij je budget?
Waar plaats je je video?
Er zijn verschillende platformen waarop je jouw video kunt promoten. Je moet eerst nagaan waar jouw doelgroep op actief is en wat je wilt bereiken. Daarnaast moet je ook rekening houden met de duur van jouw video en waar dit het meest effectief is. Wanneer je aan de slag gaat met videomarketing, kun je denken aan onderstaande kanalen.
De meeste gebruikers zitten hier met een professionele mindset en dit maakt het dé plek om korte en informatieve content te plaatsen.Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld how-to video’s waarin je een korte uitleg geeft over een nieuw product en hoe je deze kunt gebruiken.
Er zijn twee manieren om video’s op LinkedIn te delen. De eerste manier is delen via een YouTube link en de tweede manier is het direct uploaden van een video. Direct uploaden, ook wel native video genoemd, is voordeliger. LinkedIn heeft namelijk een eigen algoritme en daardoor komt een zelfgemaakte video hoger in de ranking. Uiteindelijk zorgt dit voor meer zichtbaarheid en connecties met de mensen die jou volgen. Daarnaast wordt de eigen geüploade video ook meteen afgespeeld bij het scrollen door je feed.
YouTube
Dit is een geschikte plek om een verzameling te maken van diepgaande content. Hierbij kun je denken aan brand campagnes, interviews of evenementen video’s. Als je video’s wilt produceren die meteen voor veel conversie zorgen, dan is het beter om ze op andere platformen te plaatsen.
Fingerspitz is bezig met het opbouwen van diepgaande content op YouTube. Wij posten namelijk Smart Labs waar de nieuwste weetjes, feitjes en trends worden besproken. Zie hieronder.
Facebook is bedoeld om te netwerken en contact te kunnen onderhouden met andere mensen. Hierdoor is het de ideale plek om informatieve, korte en grappige video’s te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan korte reclame van een product, een mini documentaire of een klant testimonial.
Daarnaast kan je gebruik maken van In-stream; waarbij je advertenties kunt maken die voorkomen in video’s die mensen bekijken. Het is mogelijk om een video op je story of feed te plaatsen. Ook geeft een direct geplaatste video algoritmisch meer voordeel dan een video via YouTube.
Dit platform is het beste om in te zetten voor korte reclameboodschappen of om door te verwijzen naar eenwebsite. Op Twitter wordt er namelijk veel gedeeld en gereageerd op elkaar. Mochten mensen een opening zien om te reageren op jouw video, dan zorgt dat ook weer voor meer engagement. Bij deze video wordt de kijker getriggerd om mensen te taggen of om met anderen over het product te praten. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van live video’s en video advertenties.
Instagram is voornamelijk gefocust op het visuele aspect, zo min mogelijk tekst en zoveel mogelijk beeld delen en laten spreken. Het is daarom ook geschikt voor teasers, video’s achter de schermen of met een loop.
Daarnaast kun je ook een reëls of IGTV maken. IGTV staat voor Instagram TV en maakt het mogelijk om, net als op Youtube, video’s van 1 uur te plaatsen. Echter zien we wel dat IGTV steeds meer verleden tijd wordt. Bij Reels gaat het om video’s van maximaal 1 minuut. Het verschil tussen een Story en Reels of IGTV is dat een Story na 24 uur verdwijnt en een Reels of IGTV blijft staan op je profielpagina onder een apart tabblad.
Aan de slag
Er zijn dus genoeg platformen waarop jij jouw video’s kunt promoten. Videomarketing biedt enorm veel mogelijkheden. Het is niet moeilijk om een video te maken. Het ligt maar net aan hoeveel tijd en wat voor doel je hebt. Wil je aan de slag? Dan kun je deze informatie gebruiken als basislaag voor jouw marketing video!
Wil jij meer van dit soort trends volgen? Hou ons dan in de gaten!
Blijf op de hoogte en meld jezelf aan voor het Growth Lab!
Met ons Growth Lab geven wij je gratis toegang tot experimenten, resources, blogs en cases over digital groei voor slimme marketeers. Groeien door middel van marketing? Dit is je kans!