Website (laten) bouwen?

leestijd 2 minuten
7 juli 2023

Dit artikel is geschreven in opdracht van het modevakblad Textilia.

Liefdadigheid of een slimme deal? Bijna iedere ondernemer heeft wel eens via kennissen, vrienden of familie een poster of website laten ontwerpen. Er wordt op dat moment niet gekozen voor een professional. Maar ook als je wel kiest voor een echte website- of appbouwer is het belangrijk om te weten wat de aandachtspunten zijn.

Oranje boven

Het is vooral essentieel om de doelgroep en het doel van de website te formuleren. Een goede voorbereiding is cruciaal. Wat verwacht je van de bezoekers en komt dit voldoende tot uiting? Is de weg naar het doel eenvoudig te bereiken? Is de website overzichtelijk door het gebruik van de juiste kleurcontrasten? En zijn de belangrijkste call-to-actions, oproepen tot actie, opvallend genoeg? Kleurgebruik is vaak bepalend voor een sterke conversie. Verschillende testen wijzen uit dat er op oranje buttons het meest wordt geklikt. Maar de kleurkeuze is natuurlijk mede afhankelijk van het andere kleurgebruik op de website.

Bouwtekeningen

Laat bovenal eerst wireframes maken, ook wel interactie-ontwerpen genoemd. Dat zijn, meestal kleurloze, bouwtekeningen van de website. Die geven je een goede indruk van de verschillende elementen per pagina. Je ziet op welke positie de inhoud, navigatie en buttons worden getoond. Zodra de wireframes zijn goedgekeurd, worden ze omgezet naar een grafisch ontwerp. Hierdoor vermijd je discussies over de inhoud nadat de grafische invulling is bepaald. Het proces kost hierdoor minder tijd en frustraties.

Unique selling points

Verder is het belangrijk om bestaande data te gebruiken voor het maken van de juiste keuzes. Heb je al een website? Gebruik dan de webstatistieken om beslissingen te nemen. Wordt de website opvallend veel bezocht door smartphonegebruikers? Dan is het belangrijk dat het design ook hier goed op wordt getoond. Is een aantal productcategorieën of unique selling points, zoals een snelle levering, bovengemiddeld belangrijk? Zorg dan dat deze extra goed opvallen in het nieuwe ontwerp.

Lees meer over