Content trends 2022

leestijd 8 minuten
22 november 2021

Jaarlijks pakken Fingerspitz’ specialisten de glazen bol erbij om de trends voor het komende jaar te voorspellen. Al deze trends lees je in dit rapport: digital marketing trends 2022.

Benieuwd naar welke trends het content landschap in 2022 gaan bepalen? Je leest (en luistert) ze hieronder!

Live content

Live is hélemaal terug! Jaren geleden introduceerden YouTube en alle andere social kanalen al de live functie, maar zoals altijd duurt het even voordat iets dergelijks breed omarmd wordt en in het gewoontegoed van onze content aanpak valt. Mede dankzij Corona, toen de webinars en online live sessies natuurlijk een boost hebben gekregen, zijn we hier meer gewend aan geraakt en content creators hebben ook beter geleerd hoe hiermee om te gaan.

FOMO

Live content speelt natuurlijk heel erg in op het FOMO gevoel: er gebeurt iets in die live uitzending wat je écht wilt zien. Vergelijk het met een sportwedstrijd. Er zit een actualiteitsfactor in waarvan je als kijker meteen wilt weten wat er gebeurt, zodat je daar de volgende dag bij wijze van spreken over mee kunt praten.

Wil je hier succesvol in worden, denk dan na over een format, en een ‘reason to follow’. Wat bied jij in jouw live uitzending wat het exclusiever maakt dan ‘platte’ content, of simpelweg een video opname? Speel ook in op de verwachting van de kijker: zodra zij weten wat ze missen als ze niet kijken, zorgen ze ervoor dat ze erbij zijn.

Human

Live is natuurlijk ook super ‘human’: er worden foutjes gemaakt, niet alles is gescript en er is weinig tijd voor edits. Wel zien we steeds meer ‘live editing’, wat vooral breed omarmd wordt in de game-industrie, waar streamers elementen toevoegen om te interacteren met kijkers.

Content recyclen per social media kanaal

Social media is allang niet meer het traffic-kanaal dat het jaren geleden was. De focus ligt écht op het bouwen en behouden van een community. Dat doe je door mensen vooral ook binnen jouw eigen accounts en daarmee het platform te behouden (iets wat de social media kanalen natuurlijk ook leuk vinden).

Hét schoolvoorbeeld hiervan is wat bij betreft de cases van NOS stories en NOS op 3, dit jaar winnaar van The Best Social Awards. Zij recyclen nieuwswaardige verhalen door naar content die zeer specifiek geoptimaliseerd is voor het kanaal. Je kent de explainers in Instagram-carrouselvorm van NOS op 3 vast wel.

Instagram-ready content

Per nieuwsitem of nieuwsthema wordt de context vertaald naar hoe deze door de doelgroep geconsumeerd wordt, per kanaal. Ondertussen blijven ze variëren door af en toe een korte video explainer of een single image-post te plaatsen. De ‘basis’ kun je terugvinden in de NOS Nieuws-app, maar dezelfde context wordt doorvertaald naar Instagram-ready content. Superslim. Het zou namelijk niet uit moeten maken op welk kanaal jouw doelgroep jouw content consumeert: als het maar geoptimaliseerd is voor het kanaal en gespecificeerd in wat de doelgroep interessant vindt.

Ga dus af van het beschouwen van social media kanalen als traffic-boosters, en zorg er juist voor dat je binnen deze platformen aanwezig bent. Goed voor de grootte van je community én je merkautoriteit. Let op: houd ook de reacties van je community op jouw content in de gaten.

Experimenteer trouwens ook eens met Instant Experiences binnen Facebook en Instagram. In deze mini-websitejes kun je nóg meer beleving toevoegen, omdat het een mix van video, afbeeldingen, carrousels en call to actions is, terwijl je wel binnen het platform blijft.

Content voor recruitment- en employer-of-choice campagnes

De economie groeit harder dan ooit en er zijn weinig branches meer waar ze géén extra handjes nodig hebben. Dé voorbeelden zijn de zorg, onderwijs en industrie.

Performance-gedreven campagnes om vacatures uit te lichten werken niet meer. Zeker ook omdat de doorlooptijd per werkgever ook lager wordt: mensen blijven tegenwoordig niet meer hun leven lang voor dezelfde werkgever werken. Daarmee zijn er ook meer latent zoekenden: ze zijn niet actief op zoek, maar staan open voor een praatje. En juist díe groep is interessant.

Interne draagkracht

Ook interne draagkracht is belangrijk: werknemers die schreeuwen om collega’s willen zien dat hun HR-afdeling druk bezig is met het werven van nieuwe mensen. Een spraakmakende recruitment- of employer-of-choicecampagne doet dan natuurlijk veel.

Mensen kijken tegenwoordig steeds meer naar de interne bedrijfscultuur: wie zijn de mensen? Wat is hun leeftijd? Hoe zit het met uitjes? Enzovoorts.

Focus in je campagnes dus voornamelijk op het menselijke aspect. Vakinhoudelijk geef je details weg in je vacature en tijdens de gesprekken. Waar een sollicitant door getriggerd moet worden, is de drijfkracht van de huidige werknemers: wie zijn zij en waarom komen zij dagelijks hun bed uit voor dit werk? Dát moet je vastleggen.

Verschillende kanalen

Haak daarbij verschillende kanalen aan: actief zoekenden benader je via Search, maar de latent zoekende (of zij die dat pas over een tijdje zijn) wil je nú al groots bereiken via een spraakmakende campagne.

Overweeg ook om een microconversie toe te voegen in je campagneflow. Ofwel: een stap vóór een échte sollicitatie. Stuur bijvoorbeeld op een laagdrempeligere kennismaking, het aanvragen van een datasheet over de werkgever, een event of een online kennismaking via video.

Less is more: focus op microcopy

Conversiespecialisten besteden uren voor het zo conversievriendelijk maken van landingspagina’s. En creatives steken veel tijd in het optimaliseren van teksten. Een grote valkuil is dat we denken: hoe meer woorden we gebruiken, hoe krachtiger de boodschap. Het tegendeel is echter waar.

Weet jij jouw boodschap zo krachtig mogelijk te vatten in zo weinig mogelijk woorden? Dan doe je het goed. Zó overtuig je de doelgroep om te klikken of te converteren. Less is more.

Advertentieteksten

Uiteraard geldt dit voor al je online kanalen. Je bent druk aan het adverteren op Google Ads en steekt veel tijd in het optimaliseren van de tactische ‘achterkant’, maar vergeet je niet je advertentieteksten te optimaliseren? Dát is immers wat je doelgroep ziet. Je doelgroep heeft nog nooit overwogen om te klikken omdat je toevallig een hoge positionering hebt (‘wat een goede marketeers zijn dat!’), maar vanwege de advertentietekst: zolang die niet aanspreekt, zal er nooit iemand klikken. Hetzelfde geldt voor je adcopy bij je social media advertenties en de call to actions die je gebruikt in knoppen enzovoorts.

Microcopy komt ook terug op je landingspagina’s en productdetailpagina’s. Welke USP’s en mini-boodschapjes overtuigen iemand om juist bij jóuw webshop te bestellen? Experimenteer hier dus mee.

Wees in je microcopy zo specifiek en concreet mogelijk: we houden niet van vage, dromerige beloftes, we willen precíes weten wat we kunnen verwachten, in één oogopslag. Wees vooral ook consistent: draag overal dezelfde boodschap uit.

Content formats

Bij het opmaken van je content kalender voor aankomend jaar wil je een paar zaken bereiken: kwaliteit leveren, efficiënt zijn én effectief zijn. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je denkt in content formats.

Een format is in feite een herkenbare serie aan content die allen onder dezelfde noemer of idee vallen. Een goed voorbeeld is ons eigen Smart Lab, maar NOS op 3 is ook een goed voorbeeld. Zij hebben aan dit format zelfs een geheel kanaal gewijd. Een ander voorbeeld zijn de bakhacks, die wij voor Kenwood ontwikkelen.

Het allerleukste voor jouw baas: een format kun je continu copy-pasten en enkel de context aanpassen. Niet alleen in look & feel, maar ook in je plan van aanpak: het script van een Smart Lab-video heeft bijvoorbeeld in principe altijd dezelfde opzet. Dat scheelt enorm in tijd: zo hoef je niet iedere keer ‘opnieuw’ content te maken. Gebruik de tijd die vrijkomt om nóg meer content te maken.

Een tweede is vooral voor je doelgroep en de grootte van je community: je creëert een verwachtingspatroon, mensen weten precies wat ze kunnen verwachten om jou wel of niet te gaan volgen. Bovendien handhaaf je, als je strikte richtlijnen hebt waaraan ieder stukje content binnen je format moet voldoen, ook een bepaald niveau van kwaliteit.

Menselijk aspect

Zoek in je content formats vooral naar het menselijke. In bovenstaand voorbeeld van Kenwood hebben we superslim content sámen met de doelgroep gemaakt. Dat maakt het minder inside-out en een stuk betrouwbaarder, en de doelgroep voelt zich zeer betrokken bij het merk. Overweeg ook om een format op te zetten waarin een mens – een collega of misschien een influencer – hét gezicht van je format wordt. Laat overigens je producten of dienstverlening hierin een beetje los: het gaat hierin om het creëren van een community, amusementswaarde of relevantie, en merkautoriteit.

Jaarlijks pakken Fingerspitz’ specialisten de glazen bol erbij om de trends voor het komende jaar te voorspellen. Al deze trends lees je in dit rapport: digital marketing trends 2022.

Meer over Bas

Merken zijn er meer dan zat. Maar wat maakt het ene merk sterker dan het ander?

Bas Boomaars
Creatief Strateeg & Lead Content

Lees meer over