LinkedIn trends in 2019: Pages, Events, Stories & meer

leestijd 7 minuten
25 juni 2020

LinkedIn is booming. Voor marketeers – zéker in de B2B – kan LinkedIn zomaar eens met afstand het belangrijkste social media kanaal in 2019 worden.

De actuele cijfers liegen er niet om:

  • Ruim 7.900.000 Nederlanders zijn inmiddels actief op LinkedIn.
  • Het aantal volgers van onze eigen LinkedIn Business Page is in de afgelopen 12 maanden met 48,1% toegenomen – gewoon bijna een verdubbeling. Slechts 1,8% daarvan is via gesponsorde berichten verkregen. Ter vergelijking: op Facebook zagen we een groei van 19,4% in volgers van de Business Page. De enorme stijging in de tweede helft van 2018 valt op:

  • Vanaf halverwege 2018 begon ook het aantal bezoekers op onze bedrijfspagina ineens exponentieel te stijgen. Extra opvallend: het mobiele aandeel, dat voor het eerst verantwoordelijk is voor ongeveer de helft van al het verkeer:

Nu al is LinkedIn verantwoordelijk voor ruim 66,8% van al ons verkeer uit sociale kanalen.

Onze conclusie: 2019 wordt hét jaar voor LinkedIn. Zeker nu ze een paar interessante updates heeft aangekondigd.

LinkedIn in 2019: updates, trends en tips

Flinke groei in gebruikers, hoge engagementcijfers, betere advertentieformats.: B2B-marketeers kunnen in hun handjes wrijven. De afgelopen weken kondigde LinkedIn twee belangrijke updates voor Business-accounts aan: 

En ook het Campagnebeheer voor advertenties biedt veel moois voor nu en in de toekomst. En… LinkedIn Stories?

LinkedIn Pages

… Hadden we die niet al lang? Klopt. Maar LinkedIn heeft het wiel opnieuw uitgevonden. Een wiel dat een stuk beter past, in dit geval.

De uitrol van LinkedIn Pages is vorige week begonnen in de Verenigde Staten, en ze zullen spoedig wereldwijd beschikbaar zijn. Je hoeft hier niets voor te doen: je huidige Business Page wordt vanzelf een Page.

Maar wat verandert er dan precies?

Business Pages worden Pages. Sparsh Agarwal, Product Lead van LinkedIn:

‘Vandaag zijn we verheugd om LinkedIn Pages aan te kondigen – de volgende generatie LinkedIn Company Pages. Pages zijn van de grond af aan herbouwd om het makkelijker te maken voor merken, instellingen en organisaties, van kleine bedrijven tot grote ondernemingen, om constructieve gesprekken met de LinkedIn gemeenschap van meer dan 590 miljoen leden en 30 miljoen pagina’s te bevorderen.

Onze nieuwe Pages-ervaring is gebouwd om actieve communities en gesprekken op LinkedIn met de werknemers, klanten en volgers van een bedrijf te bevorderen.’

Juist ja. In een notendop: LinkedIn zet met Pages meer in op de community van organisaties. Twee belangrijke elementen worden verder naar voren geschoven en vormen eigenlijk de kern van je Page:

  • content(suggesties);
  • en mensen.

Content(suggesties)

Nu al gelanceerd in Nederland: Contentsuggesties. LinkedIn hoopt dat je als merk hiermee populaire content deelt met je “community” – je volgers dus. Kies een paar filters, en LinkedIn selecteert de meest trending content voor je. Die selectie is gebaseerd op interactiepercentage.

Of je die content met je volgers moet gaan delen? Kan. Het is lekker snel, maar als je verkeer naar je eigen website wilt genereren, kun je het filter misschien beter gebruiken om af en toe te checken wat er op dit moment speelt in de markt. Daar kun je dan, als je er tijd voor hebt, zélf content over schrijven. Pas ook op dat je niet per ongeluk een populair artikel van je concurrent deelt. Of, misschien wel net zo erg: fake news.

Ook doet LinkedIn wederom een poging om haar Groepen nieuw leven in te blazen. Pages krijgen daarin een prominentere rol. Daarover lees je later meer.

Mensen

Eindelijk! Binnenkort kunnen bedrijven updates van medewerkers delen. Dat kon voorheen nog niet. Persoonlijke updates en bijdragen werken op LinkedIn namelijk nog altijd met afstand het beste.

Knoppen & Uitgelichte groepen

Ook nu al beschikbaar (maar voor leden nog niet altijd te zien): de nieuwe knop bovenaan je Page. Die gaat standaard naar je website, maar je kunt de knop dus aanpassen. Kies uit 5 call-to-actions: Inschrijven, Lid worden, Meer informatie, Neem contact met ons op, en Website bezoeken.

Rechtsonder bovenstaand screenshot zie je nog iets nieuws: uitgelichte groepen. Ideaal om de groepen die je namens je organisatie beheert te koppelen aan je Page. Zo bied je je volgers een plek om met elkaar de discussie aan te gaan en meer met elkaar te delen.

Meer omzet uit social media?

De Social Advertising 101 is dé must read als je in 2019 efficiënter met je social media budget om wilt gaan. Download de PDF!

Download ‘m nu!

Events

Een hele mooie nieuwe feature: Events.

80% van de LinkedIn-gebruikers zegt dat netwerken onwijs belangrijk is voor nieuwe zakelijke kansen en successen. Denk aan een happy hour voor alumni, een netwerkevenement in de branche, een informele bijeenkomst of een team op een andere locatie. Evenementen zijn een geweldige manier voor professionals om de online communities die ze hebben ontwikkeld tot leven te brengen.

Daarom test LinkedIn momenteel Events: een functie om het makkelijker te maken voor leden om hun professionele relaties persoonlijk op te bouwen. Met Events creëren leden naadloos professionele evenementen, nodigen connecties uit, voeren gesprekken met andere deelnemers en houden online contact nadat het evenement is afgelopen.

Vergelijkbaar met Facebook Events, maar dan puur zakelijk dus. De afbeelding verhuld dat Events zelfs op mobiele apparaten te maken en updaten zijn.

Campagnebeheer

Toen ik vorige week LinkedIn Campagnebeheer opende, stapte ik in een compleet nieuwe omgeving. Weliswaar nog in bèta, maar het rook er meteen al stukken beter:

Net zoals bij Facebook en Google Ads stel je je LinkedIn-campagne in op basis van je doelstelling: bekendheid, overweging, of conversie. Websiteconversies en Merkbekendheid zijn in de bèta-omgeving nog niet beschikbaar.

Een toffe functie die het testen waard is, is Sponsored InMail. Hiermee push je advertenties in de vorm van chatberichten naar bijvoorbeeld prospects, als je weet dat de kans op een belangrijke conversie erg hoog is. In de Social Advertising 101 gaan we hier dieper op in.

Experimenteer trouwens ook eens met de doelstelling Videoweergaven. Sinds dit jaar ondersteund LinkedIn namelijk native video’s. Je kunt zelfs een ondertiteling (SRT) en titel aan je video toevoegen. Zelf merk ik dat de interactieratio’s en kijktijden erg hoog liggen (mits je video van goede kwaliteit is).

LinkedIn Stories?

Het gonst van de geruchten over LinkedIn Stories. Je weet wel, die we al kennen van Snapchat, Instagram en Facebook. Het lijkt er toch echt op dat ook LinkedIn deze functie hard aan het testen is.

Wat wij daarvan vinden? Goede vraag. Op Facebook en Instagram zijn er veel B2C-organisaties die gebruik maken van de functie om in te adverteren – met succes. Zou het voor de B2B ook werken? Who knows.

Meer omzet dan ooit uit je LinkedIn campagnes?

De Social Advertising 101 is dé onmisbare hub voor winnende campagnes op social media. Met recente statistieken, tips, en meer!

Download nu!

Wat nu?

In de komende maanden kun je dus veel nieuwigheidjes verwachten op het moment dat je LinkedIn opent. Je hoeft er zelf weinig voor te doen.

  • Check regelmatig de Contentsuggestie-tool om te kijken wat voor artikelen je doelgroep op dit moment interessant vindt. Pas wel op met het zomaar delen van artikelen die goed scoren.
  • Pas de knop op je Bedrijfspagina aan, als je daarmee verkeer naar iets anders dan je homepage wilt genereren.
  • We zien dat video het steeds beter doet op LinkedIn. Zeker nu je ook titels en ondertiteling kunt toevoegen liggen de engagement-cijfers erg hoog.
  • Test het vernieuwde Campagnebeheer uit: buiten de verbeterde doelstellingen, werkt het nieuwe design erg smooth. Binnen no-time heb je een campagne live staan.

Weten wanneer een nieuwe functie live gaat? Connect even met me op LinkedIn, en volg natuurlijk de Page van Fingerspitz. Succes!