Veilig browsen op Facebook

leestijd 2 minuten
18 oktober 2019

Hoewel je natuurlijk zelf verantwoordelijk bent voor wat je plaatst, doet Facebook er toch alles aan om de privé content die jij en je vrienden plaatsen, veilig aan te bieden. Kwaadwillenden kunnen er dan niet mee aan de haal gaan. 

Verplicht browsen via beveiligde verbinding

Per 1 oktober zijn Facebook pagina’s verplicht om de content die zij via tabs en apps aanbieden via een beveiligde SSL verbinding aan te bieden. Facebook geeft aan dat het surfen via een beveiligde verbinding (herkenbaar aan het slotje of https in de adresbalk) voordelen heeft: “Als je deze functie inschakelt, wordt je verkeer (al je activiteiten) op Facebook gecodeerd, zodat anderen zonder jouw toestemming minder makkelijk toegang tot je Facebook-gegevens kunnen krijgen.”.

Dat dit een goede ontwikkeling is, staat buiten kijf. Toch lijkt nog niet iedereen voorbereid te zijn op deze update van Facebook. Zelfs vandaag wordt er nog een bericht op Dutchcowboys geplaatst over de lancering van een Facebook game, die in de praktijk niet bereikbaar blijkt te zijn door het ontbreken van een SSL certificaat.


De melding die getoond zal worden bij het bezoeken van een onbeveiligde Facebook pagina

Overschakelen naar beveiligde verbinding

Ben je in het bezit van een Facebook pagina en loopt je applicatie of tab nog niet via een beveiligde verbinding? Schakel dan zo snel mogelijk over om zo min mogelijk bezoekers mis te lopen en de schade voor je Facebook pagina te beperken. Neem contact op met je internetbureau of hostingprovider en vraag hen om een SSL certificaat aan te vragen en in te richten. Laat vervolgens alle content via deze beveiligde verbinding lopen, om ervoor te zorgen dat de melding niet meer getoond wordt.

FBML end of life

Overigens is ook al enige tijd bekend dat er wijzigingen zijn doorgevoerd en gaan komen in het gebruik van FBML op Facebook pagina’s. In de roadmap van Facebook is te lezen dat FBML per 1 januari 2012 niet langer ondersteund zal worden. Per 1 juni zullen FBML applicaties zelfs niet langer werken. Als alternatief wordt aangeraden om met iFrames te werken.

What happens on Facebook…

Conclusie, goede ontwikkelingen bij Facebook om de veiligheid van de (gegevens van) bezoekers te waarborgen. Vanaf 1 oktober kunnen we dus zeggen: “What happens on Facebook, stays on Facebook”.

Heb je een Facebook pagina, ervaar je een van de bovenstaande problemen en kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag verder.

Lees meer over