Adverteren op je eigen merknaam in Google… doen of niet?

Specialisaties in deze case
  • Besparing van 60% aan branded kosten in plaats van beoogde 20%

  • Besparing van 64% van het totale Google Ads budget

  • Daling van 20% in paid clicks

De uitdaging

Cortina is één van Nederlands bekende fietsmerken. Het bedrijf verkoopt haar fietsen zowel online als offline (direct en indirect).

De bekendheid van het merk zorgt voor veel branded zoekverkeer op Google. Dat is positief. Het is echter wel zo dat zoektermen zoals “Cortina” in de Q1+Q2 van 2022 ruim 78%  opslokten van het Google Ads advertentiebudget.

Dit lag vooral aan de hoge concurrentie van Cortina en aan de CPC’s. in de Google Ads veilinginzichten merkten we 7 actieve concurrerende shops op. 

Op 29% van de branded betaalde zoektermen stond Cortina halverwege 2022 op de 1e positie organisch (Search Console).

 

Winnaar Grote Prijs & low budget 2022

Door op een slimme manier met data om te gaan wisten wij het oudste vraagstuk van online marketing op te lossen. Cortina was het schoolvoorbeeld wat teveel branded spend kan doen met je businesscase.

Guy Schepers

Head of Paid

De oplossing

Een van Cortina’s doelstellingen was het vinden van een goede mix tussen SEA en SEO en die te realiseren op basis van organische en betaalde zichtbaarheid per zoektermen.

Cortina’s hoofddoel: meer marktaandeel door 20% minder uit te geven aan Google Ads advertenties op branded zoektermen waar Cortina al een sterke organische positie op heeft.

Om veilinginzichten en conversies uit Google Ads en rankings uit Google Search Console samen te brengen in Google BigQuery, is Adverity ingezet. Voor de analyse en monitoring is een Google Data Studio dashboard ontwikkeld, met de gecombineerde BigQuery dataset als input.

De input kwam uit bestaande organische zichtbaarheid, welke weer van de organische rankings per branded zoekterm via Adverity werden gehaald. Dit gebeurde zodra deze beschikbaar waren via de API van Google Search Console. De input werd vervolgens doorgestuurd naar BigQuery voor analyse en via Google Sheets naar Channable om dynamische biedingen o.b.v. recente rankingdata mogelijk te maken.

In Channable maakte we 10 dynamische campagnes voor de top 10 organische posities; één campagne per positie, dus. Zo kregen de zoektermen die laag op de SERP stonden meer kans op paid zichtbaarheid en vice versa. Dit resulteerde in 10 campagnes met 60 ad groups, waarbij de zoekwoorden continu wisselden.

Google Ads werd automatisch geoptimaliseerd. De CPC-bedieningen werden dagelijks op- of afgeboden met automatische regels.

Het resultaat

Op jaarbasis was er een daling van 60% aan branded spend.

Er werd met 64% bespaard op branded budget, waardoor er er meer kon worden besteed aan het non-branded budget, welke uiteindelijk steeg met 221%.

De daling van 20% in paid clicks werd door het organisch verkeer opgevangen, welke met 38% steeg. De automatische optimalisaties in Google Ads zorgde uiteindelijk voor een dalend CPC met 26%.

  • Besparing van 60% aan branded kosten in plaats van beoogde 20%

  • Besparing van 64% van het totale Google Ads budget

  • Daling van 20% in paid clicks

Dit wil ik ook!